Holnap végre nálunk is havazhat, viszont vegyes halmazállapotú csapadékra is készülnünk kell.+Távolabbi kilátások.

Amatőr időjárás előrejelzés: 2017.12.03-04.

 

Ma még gyenge jelentéktelen mennyiségü és vegyes halmazállapotú(hó, eső vegyesen) fordult elő hazánk keleti határszéle mentén.

Holnap kora hajnaltól délkelet felől egyre többfelé készülhetünk vegyes halmazállapotú csapadékra, majd napközben egyre inkább havazásra. ( Köszönhetően tölünk keletre elvonuló, hazánk keleti harmadára "belógó" ciklonáris (alacsony nyomású) mezőnek. )

Vasárnap

Már a kora hajnali óráktól megkezdődik a gyenge csapadékhullás délkeleti,déli határszél mentén, ami jellemzően eső,havaseső és hó formájában érkezhet. A délelött folyamán fokozatosan terjed majd észak, északkelet felé.
Az Észak - Alföld térségét nagyjából a késő délelötti, déli óráktól éri el a csapadékzóna,ami várhatóan intenzítástól függően vegyes halmazállapotú csapadék, valamint hó lesz. A közel 0 fok körüli hőmérsékleti tartomány miatt is nem csak halmazállapot kérdéses, hanem az esetleg havazás megmaradása is jelentős bizonytalansággal terhelt!! Néhány tized foknyi eltérésen múlhat csupán, hogy hol lehet eső avagy hó, akár megmaradó.

A délután második felében, estére fokozatosan gyengülő intenzítás mellett, egyre inkább a havazás kerül túlsúlyba.

A lehulló hó mennyisége Hétfő reggelig elérheti Szabolcs - Szatmár - Bereg és Hajdu - Bihar megyében a lepel, 5cm-t. A keleti határszél mentén, elsősorban a Nyírség keleti felén, a Tiszahát és a Szatmári - síkság egyes részein akár 5-6cm-t is elérő vagy azt meghaladó hóvastagság is kialakulhat. (1.ábra).

 

 

(1.ábra: ECMWF modell által előrejelzett lehulló hóvastagság hétfő reggelig.( 2017.12.04 07:00z) Forrás: https://kachelmannwetter.com )

Ugyan akkor szélsőséges verziók is akadnak mi szerint a csapadék zöme inkább vegyes halmazállapotú lenne lásd. 2.ábra és csak az időszak vége felé lehetnek olyan területek ahol havazásba megy át a csapadék halmazállapota.

( 2.ábra: UM modell által előrejelzett halmazállapot és csapadék mennyiség térkép. 2017.12.03 12:00 UTC-re. Kék: a havazást, a lilla: vegyes halmazállapotot, a zöld: folyékony halmazállapotú csapadékot jelöli. Forrás: http://www.meteo.pl )

 

Hétfő

Északnyugat felől újabb nedves légtömeg érkezik, aminek hatására országszerte beborul az ég és többfelé számíthatunk csapadékra. Jellemzően esőre, havaesőre, a hegyekben valamint a Tiszántúl keleti felén havasesőre, havazásra.

Megjegyz. Várhatóan az északnyugat felől érkező,Észak - Alföldet is elérő, nedves légtömeg gyenge csapadékmezeje is, többségében hó formájában érkezhet, amiből -megmaradása esetén- (!) további lepel, 1-2cm-nyi további hóréteget sem lehet kizárni (3.ábra).

 

( 3.ábra: UM modell által előrejelzett halmazállapot és csapadék mennyiség térkép. 2017.12.04 15:00 UTC-re. Kék: a havazást, a lilla: vegyes halmazállapotot, a zöld: folyékony halmazállapotú csapadékot jelöli. Forrás: http://www.meteo.pl )

 


A hőmérsékletek mindkét napon (SZ.SZ.B.)megyénkben jelentősen nem változnak. A nappali 0, +2 fok körüli értékeket, szintén fagypont közeli kevéssel (héftő hajnalra) az alatti -2 (-3)-as éjszakai minimumok váltják.


A folytatásban a hét további része jobbára csapadékmentes, télies időt tartogat. Az éjszakai minuszokat a 0 - (-4) közötti fokokat, kevéssel 0 fok feletti, illetve +3 körüli maximumok követik.

+
Távolabbi kilátások: A jövőhét végére átmeneti melegedéssel a magasban újabb légköri front közelít meg bennünket. Várhatóan a jövőhét legvége körül újra változékonyabbra, csapadékosabbra fordul időjárásunk, valamint egyenlőre még ) bizonytalan mértékű lehűlés körvonalazódik.


Folytatás a jövőhét második felében...

 

A sokévi átlaghoz közeli, viszont a hét második felében változékony, csapadékos idő vár ránk, növekvő hó eséllyekkel. + Távolabbi kilátások.

Amatőr időjárás előrejelzés: 2017.11.27 - 2017.12.02

 

Hazánk időjárását befolyásoló nagy kiterjedésű, alacsony nyomású ciklonrendszer tőlünk északra, a Skandináv - félsziget felett örvénylik, ennek hidegfrontja vonul(t) át 26-án(ma) napközben rajtunk (1.ábra). Hatására több fokkal visszaesett/visszaesik a hőmérséklet és megjelennek az "erősebb" éjszakai fagyok.

(1.ábra: Forrás: EUMETSAT ) 


Időjárási helyzetkép:
A jövőhét első napjaiban az Európai kontinenstől nyugatra, az Atlanti - óceán felett, az elkövetkezendő 24-48 órában egy nagy kiterjedésű anticiklon épül ki. Ez szab, majd gátat a nyugatról közeledő enyhe légtömegeknek és áramlási rendszerében (óra mutató járásával megegyező) nyit utat, a Jeges - tenger irányából érkező sarkvidéki eredetű
légtömegeknek dél felé.
Ezzel párhuzamosan már meglévő, anticiklon keleti felén, Európában, a Skandináv - félsziget felett örvénylő, alacsony nyomású, (több középpontú) ciklonrendszer örvénylik aminek egyik hidegfrontja ezekben a "percekben" (Hétfő reggelre) hagyja el térségünket.
E két nagy időjárási képződémény fogja meghatározni a jövőhét folyamán Európa, s ezen belül Magyarország időjárását.
(2.ábra)

( 2.ábra: GFS modell által előrejelzett 850 hPal-os(~1500méteres) légnyomás és hőmérsékleti térkép. 2017.11.28 18z-re. Kép forrása: http://www.wetterzentrale.de 

Hétfőtől - Keddig.

A lehűlés hatására, a hét első napjától kezdve egyre többfelé, majd országosan megjelennek az éjszakai kiterjedt fagyok 2 méteren, sőt fagyzugokban, szélvédett helyeken nem lesz ritka a -5 fok alatti hőmérsékleti minimum sem.
Hétfő szelesnek és változóan felhős-napos időnek ígérkezik, míg a keddi nap eleinte napos, majd egyre inkább felhősebb időt tartogat. A maximumok 3 és 8 fok között, míg az éjszakák 0 és -6 fok között valószínűek. Fagyzugokban ennél hidegebb is lehet.

Szerdától:
Dél,délnyugat felől nagy nedvesség tartalmú levegő áramlik fölénk. Hatására országszerte számítani kell számottevő mennyiségű csapadékra, de többfelé eshet jelentős mennyiség is. Zömében esőre, de estétől az ország északnyugati felében, valamint középhegységeinkben a kezdeti tartós esőt fokozatosan havaseső, havazás váltja fel.

(( Ennek OKA, a hét felső felében Nyugat - Európát északról elárasztó, sarkvidéki eredetű levegő, ami a mediterrán térségbe is lejutva lassan araszol majd kelet felé; azaz Európa középső és keleti területe felé helyezkedve. A hideg és enyhe légtömegek határán, illetve azok ugynev. keveredési zónája felett egy nagy kiterjedésű alacsony nyomású zóna épül ki.A nagy bizonytalanság miatt, ( ami az esetlegesen kialakuló mediterrán ciklonból fakad; ) valószínűleg 24 órával az események bekövetkezése előtt tudok részletesebb előrejelzést mondani. ))

 

Csütörökön is maradHAT a kettőség. Míg az ország északnyugati felén havaseső, a magasabban fekvő helyeken havazás, addig az ország délkeleti felében eső valószínű. Délután második felében lassan szűnnik a csapadék.

A maximum hőmérsékletek +1 és +7 fok között, míg az éjszakák a borult ég és csapadék miatt átmenetileg jelentősen enyhülnek -3 és +3 fok közé.

Középhegységeinkben várható lehulló hó MENNYISÉGE ERŐSEN BIZONYTALAN(!), de jelenlegi modell számítások szerint 5-10cm-nyi tapadó hó a legvalószínűbb több helyen. A legmagasabb hegycsúcsokon 10-15cm feletti hóréteget sem lehet kizárni.

Péntektől:
A hét végéhez közeledve átmenetileg tisztul az idő, megszűnnik a csapadék. A magasban érkezett lehűlés hatására tovább erősödnek az éjszakai fagyok és több helyen mérhetünk -5 - (-7) fok alatti értékeket. Tovább csökkennek a nappai maximumok. -1 és +5 fok közötti értékekre van kilátás.

 

A hét legvégén újabb légköri front érkezik majd, de ennek pontos részletei NAGY FOKU BIZONYTALANSÁGGAL TERHELTEK!!

 

+ Távolabbi kilátások:
Az elkövetkezendő 48 órában kialakuló ( fentebb "Időjárási helyzetkép" bekezdésben már említett ) légköri képződmények hatására, az Európát elérő sarkvidéki eredetű légtömegek miatt, az eddigi időjárásunk gyökeresen megváltozik. Ebből; Nevezzük "alapfelállásból", többféle lehetséges forgatókönyv is lehetséges hazánkban.

Átlagosan összefoglalva nagyjából változékony, csapadékos időjárás a legvalószínűbb, s mivel előbb Nyugat - Európát majd később keletre helyeződve, "megkésve" érik el hazánkat a sarkvidéki eredetű légtömegek némileg erősen bizonytalanná teszik a várható helyzetképet. A jelenlegi modell számítások szerint hétvégére, igy 5-7 napos távból, további lehűlésre és bizonytalan mennyiségű, mértékű csapadékra lehet számítani. Viszont egyre inkább arra hajaznak a térképek, hogy ez országszerte bizony hó lesz és van rá esély hogy többfelé megmaradó.

Részleteiről természetesen később. Nagyon távol van az említett időpont és nagy a bizonytalanság rá a bevállást illetően.

 

Amatőr meteorológus szemmel: Milyen lesz Magyarországon, az idei 2017/2018-as tél?

Közeledve a meteorológiai tél első napjához(December 1.) erősen időszerű ez a kérdés. Többeket foglalkoztat, másokat nem zavar.

S, hogy mennyire nehéz ezt előrejelezni? Hétköznapi ember kevésbé gondol bele, míg az ilyen berkekben jártas meteorológusoknak pedig kemény fejtörést okoz, ha számítógépes modellek alapján próbálják meg górcső alá venni a ránk váró várható időjárást.
A szezonális előrejelzések - a tudomány és a technika - jelenlegi állása szerint maradéktalan pontossággal MÉG NEM(!) csupán hozzávetőlegesen igyekeznek jövőképet festeni azt előttünk álló időszakról.

A korábban már kiadott külföldi publicisztikák már felvázolták a várható jövőképet, ahogyan erről az egyik legismertebb oldal accuweather.com is nyilatkozik. A cikk pedig itt nyitható meg: https://www.accuweather.com/en/weather-news/europe-winter-forecast-uk-to-germany-on-alert-for-wind-storms-rain-to-ease-drought-wildfires-in-spain-and-portugal/70003011 1.ábra:

 

 

(( Meteorológiai szemmel mérve, a havas Kelet - Európai síkságot és a melegebb Skandináv - félsziget időjárását (1.ábra), s a hozzánk kései hideg beáramlás valószínűségét tartósabb magasnyomású Skandináv anticiklon vagy Kelet - Európai magasnyomás okozhatja, rosszabbik esetben inkább tartósabb ciklontevékenység, aminek csapadéka a kontinens belseje felé haladva egyre inkább hó formájában hullhat majd le. ))

Az egyik svéd oldal is hasonló előrejelzést vár, már ha csak a Skandináv és Orosz régiókat vesszük. Íme a cikk: https://www.svt.se/vader/amne/sasongsprognos-vinter-2017-18 2.ábra: 

 

 


S, hogy miért fontos ez nekünk? S miért jövök én -mint amatőr - a képbe?

- Mindjárt elmagyarázom.

Az fent említett térség várható téli időjárása alapvető fontossággal bír. Hiszen leginkább a számottevő sarkvidéki eredetű légtömegek több mint 3/4-ét télen, Skandinávián és Oroszországon keresztül érik el hazánk térségét.
A térképről két féle uralkodó meteorológiai helyzetkép is valószínűsíthető, ami hazánkra nézve teljesen más és más időjárást hordoz.

Az egyik döntően kezdetben változékony és csapadékos, majd szárazabb, hideg téli időt, míg a másik forgatóköny alapvetően száraz, hidegebb időt sejtet.

Amatőr meteorológusként, elkülönülve a külföldi szakvéleményektől, a hivatalos Nemzeti Óceán és Légkör Megfigyelő Intézet (NOAA) honlapjáról kapott nyilvános ugynev. Makrocirkulációs rendszerek adatsoraiból próbáltam ""megjósolni"" a soron következő tél jellegét. 1950-től napjainkig. 
Ez persze kőbe vésve nincs és saját egyéni véleményem alapján kerestem NEM EGYEZÉSEKET, HANEM HASONLÓSÁGOKAT A MÚLTBAN, alapjául felhasználva az ez évi őszi értékeket.

Figyelembe vettem még a jelenlegi El Niño / Southern Oscillation (ENSO) jelenséget és összevettem a NOAA adatbázisából egyezéseket találtakéval.

Ezek alapján - saját véleményem szerint - jó esély mutatkozik egy átlaghoz közeli, kicsivel az alatti télre. Leginkább januárban szárazabb, keményebb fagyokkal, míg a február mozgalmasabb, csapadékosabb időjárás lehet. Összességében viszont nem lesz túl hideg avagy meleg. Átlag körüli, kissé csapadékosabb telet valószínűsítek.


Például hasonlóságokat találtam 1990/91 valamint 1984/85-t illetően az adatsorokban,de nem ugyanazok a feltételek amik most fenn állnak. Ahogyan mondatom legelejét kezdtem, nem 100%, hogy ilyen telünk lesz, de HASONLÓ LEHET(!)

 

Köszönöm, hogy elolvasott...

 

Üdvözlettel: Bálint Attila 

Változékonyabbra, hidegebbre fordul időjárásunk+Távolabbi kilátások

Amatőr időjárás előrejelzés: 2017.11.11 - 2017.11.17


Időjárási helyzet:

 

( 1.ábra: ECMWF modell alapján előrejelzett 500hPal-os geopotenciál térkép 2017.11.11 12z-re. Forrás: http://www.wetterzentrale.de ) 


Hazánk időjárását meghatározó légköri képződmény tőlünk északnyugatra, a Skandináv félsziget felett örvénylik.(1.ábra) Eme alacsony nyomású, markáns ciklonrendszerben, több hullámban eleinte száraz majd nedves és hideg léghullámok érkeznek hazánk térségébe. A Norvég - tenger irányából érkező ( ciklon hátoldali) áramlási rendszerben sarkvidéki eredetű léghullámok áramlanak Európa belseje felé.

A korábban előrejelzettekhez képest(!), a hideg levegő java, inkább Nyugat - Európai súlyponttal nyomul be a kontinens fölé (2.ábra), ezért hazánk némiképp a (jóval) enyhébb, de csapadékosabb jellegű időjárást kap majd. A vasárnap-hétfőn rajtunk ugynev. hullámot vető hidegfront nyomán többfele számítani kell, ismétlödő jelleggel csapadékra.

( 2.ábra: Forrás: GFS modell alapján előrejelzett 850hPal-os hőmérséklet(~1550méter) érték. Itt jól látható a kezdetben Nyugat-Európai súlyponttal lefűződő hidegöblités, ami később hazánkra helyeződve (hullámzó frontrendszerként) -különösen hétfőn nagy eséllyel országszerte számottevő, sőt jelentős mennyiségű csapadékot okoz. Forrás: http://www1.wetter3.de/animation.html )

A Kárpát-medencében:
Még hajnalban hazánkban északon és keleten kisebb eső, zápor még előfordulhat. Változóan felhős-napos időszakokat követően estétől északnyugat felől újra beborul az ég. A hőmérsékletek 9 és 14 fok között valószínűek.

Vasárnaptól eleinte inkább északon, északkeleten, majd másutt is készülni lehet ismétlődő esőre, záporesőre. Hétfőn már országszerte valószínű számottevő, sőt néhol jelentős mennyiségű csapadék és lehűlés kezdődik. A kezdetben déli szél északira fordul és megerősödik.

A jövőhét első napján átmenetileg a Dunántúl magasabban fekvő részei felett, különösen az Alpokalján és a Dunántúli - középhegység 600-700 méter feletti csúcsain az esőt havaseső, havazás is váltHATja,de nem lesz mennyiségét tekintve jelentős. Hétfőn az országon belül nagy lesz a hőmérsékleti kontraszt. Míg az ország keleti felében +10'C fok körüli nappali maximumokra, addig nyugaton, különösen a Kisalföldön és az Alpokalján +5-7'C fokok számíthatunk.

Kedden fokozatosan megszűnik a csapadék, de az északi, északnyugati szél erős, (Dunántúlon) olykor viharos marad. Keddtől állandósulni látszanak a maximum értékek vagyis hozzávetőlegesen 5-11'C fokok valószínűek.

Szerdától megjelennek az éjszakai fagyok is. -3 és +4 fok közötti minimumok adódhatnak.


Távolabbi kilátások:

A jelenlegi modell számítások alapján, a jövőhét elejei változékony, hideg és csapadékos időjárást követően jövőhét hétvége felé nyugat, északnyugat felől újabb légköri képződmény valószínű. Azaz a mostani számítások alapján - NAGY FOKÚ BEVÁLÁSI BIZONYTLALANSÁG MELLETT - 3-4 napos csendesebb időjárás után, újra változékonyabb idő körvonalazódik.
Erről, amennyiben hóeséllyes lesz a várható helyzet később értekezem majd...

 

 

 

 

 

 

Egyenlőre vége az (sokévi) átlagtól melegebb időjárásnak. Hullámzó, lassú mozgású hidegfront; sok csapadékkal.

Amatőr időjárás előrejelzés: 2017.09.01 - 2017-09.06


Időjárási helyzet:
Európa időjárását egy hosszan elnyúló hullámzó frontrendszer alakítja, ami fokozatosan halad kelet felé (1.ábra). Hatására Nyugat - Európában már jelentősen mérséklődött a nappali felmelegedés többnyire 20 fok körüli értékek adódnak, míg a Balkán - félszigeten tartja magát a forróság.

( 1.ábra: Műholdkép 2017.09.01 12:00 UTC Forrás: http://oiswww.eumetsat.org )

Hazánkban az említett frontrendszer hidegfrontja már elérte hazánk nyugati határvidékét, s átmenetileg a Duna - Tisza közétől nyugatra többfelé okoz (ott) kisebb esőt, záporesőt, elszórtan zivatart.
Lassú, hullámzó mozgása folytán hétvége folyamán vonul át rajtunk. A szél északnyugatira, északira fordul és megerősödik, sőt a "megszokott", gyakori szélcsatornákban ( különösen a Dunántúlon) egy-egy viharos lökés is előfordulhat.

Észak - Alföld:
Holnap napközben szerte az országban elszórt jelleggel(!) lehet számítani záporokra, zivatarokra, majd késő délutántól, kora estétől az ország déli felében erőteljes felhőzetnövekedés kezdődik.
A - jelenlegi számítások szerint - a modellek többsége, egy masszív csapadékzónát számol valamikor a késő esti óráktól kezdve, ami az ország jó 3/4 -ét érintve észak,északkelet felé hagyja el az országot vasárnap reggel.

Várhatóan javarészt többfelé (tartós) eső valószínű, de eleinte, különösen szombat este és vasárnap kora hajnal között csapadéktömbbe ugynev. "beágyazott" intenzív záporgócok melett zivatar is lehet. Heves zivatart se lehet kizárni, ami felhőszakadás, kis méretű jég és viharos szél ( alapszéltől függetlenül )is kísérhet.

Jelentős csapadékra különösen az Alföld déli felén, valamint NAGYOBB BIZONYTALANSÁGGAL - a Tisza vonala mentén készülhetünk. Várhatóan 10-20 mm-nyi összegekre, de különösen délen és az Északi - középhegység keleti felében 20-40mm-nyi csapadékot is meghaladó mennyiségek sem zárhatóak ki.

A különböző modell térképek a csapadékzóna súlypontját nem egységes területre adják. A nagy fokú bizonytalanság a hullámzó hidegfront és az előterében kimélyülő sekély ciklon okozza. Emiatt van olyan kimenetel ami a Tiszántúl egész terjedelmét favorizálja, míg más modell az ország középső sávján át vonulna fel masszív, intenzív csapadékzóna. (2-3.ábra).

 

 

( 2.ábra: UM modell által előrejelzett csapadéktérkép 2017.9.3 0:00 UTC -re. Forrás: http://www.meteo.pl )

 

 

( 3.ábra: GFS modell által előrejelzett konvektív érték, légnyomás és csapadékmennyiség térkép 2017.09.03 00Z-re. Forrás: http://szupercella.hu )

Vasárnap napközben eleinte északkeleten és keleten még többfelé, majd elszórt jelleggel szerte az országban valószínű további, ismétlődő eső,záporeső, zivatar. A csapadékhajlam várhatóan a hétközepéig marad; igaz csökkenő jelleggel és egyre kevesebb helyen.

Hőmérsékletek:
Szombat délutánig míg a keleti országrészben 25-30 fok közötti maximumokra, addig a hidegfront által hozott hideg légtömeg hatására Nyugat - Dunántúlon 20 fok körüli, kicsivel az alatti legmagasabb nappali hőmérsékletekre célszerű felkészülni. Ez a nagy hőmérsékleti hőkontraszt vasárnapra országszerte megszűnnik.

Vasárnaptól - Szerdáig jellemzően 20-25 fok közötti maximumokra, míg az éjszakák hüvösebbekre 10-14 fokos minimumokra lehet számítani.

A kánikulai 30 + egy néhány fokok várhatóan egy ideig már nem térnek vissza. Kora ősszies "hangulatba" kapcsol időjárásunk...
Nem csak naptárilag.

Lassan mozgó hidegfront: Ma délután a Dunántúlon, szombaton pedig a Tiszántúl keleti felén készülhetünk csapadékra

Amatőr időjárás előrejelzés: 2017.08.11 - 2017.08.19

 

( 1.ábra: IR műholdkép Európa 2017-08-10 22:00UTC Forrás: eumetsat.org Jól látható a műholdképen az elmúlt 2-3 órában a dél,délnyugat felől - észak,északkelet felé vonuló, a Dunántúl nyugati felén is áthaladt zivatarrendszer felhőzete. ) 

Időjárási helyzet:


Hazánk időjárását meghatározó légköri képződmény tőlünk jelenleg nyugatra örvénylik.(1.ábra) A hozzá kapcsolodó hidegfront és magassági örvény csak lassan, vontatott jelleggel vonul át hazánk felett.

Eközben Hazánkban:

Ma késő délutántól, kora estétől a hidegfronthoz kapcsolódóan a Dunántúlon, különösen az északnyugati felén már számíthatunk intenzív záporok, zivatarok kialakulására. Hevesebb zivatarokban jégverés, viharos szél és felhőszakadás(>20mm) egyaránt előfordulhat. Éjszaka első felében, valamint szombat hajnalban,kora reggel az Északi - középhegyég és tágabb környezetében sem lehet kizárni egy-egy záporesőt, zivatart.

Szombaton napközben még nem,de délután dél felől felhőzet növekedés kezdődik. Késő délutántól, kora estétől a Tiszántúlon, annak is legnagyobb eséllyel a keleti határszél mentén egyre többfelé valószínű eső,záporeső,zivatar, sőt heves zivatar is. Az ilyen íntenzív heves csapadékgócokat viharos szél, jégeső és felhőszakadás(30-40mm) is kísérheti. A csapadéktevékenység várhatóan az éjszaka folyamán is fennmarad; valamint vasárnap kora délutánig az Észak - Alföldön és a keleti határszél mentén ismétlödő jelleggel célszerű készülni további záporokra, zivatarokra. Ezekből várhatóan heves zivatar a hét utolsó napján már nem valószínű.

Észak - Alföld

A lassú mozgású hidegfront Pénteken még nem,de várhatóan Szombaton délután minket is elér. Délről-észak felé terjeszkedő csapadékgócokkal, amik szeszélyes területi eloszlásban adhatnak hol több hol kevesebb mennyiségű csapadékot. Fajtáját tekintve kezdetben záporeső,zivatar,heves zivatar egyaránt valószínű, de éjszakára nem lehet kizárni tartósabb esőre szelidűlő csapadéktevékenységet sem. A nagyobb mennyiségű csapadékra legnagyobb eséllyel a Tiszántúl keleti felén, a keleti határszél mentén élők számíthatnak, valamint határainkon túl a Partium (lásd.: wikipedia.org ) készülhetnek rá.
Várhatóan szombaton a késő délutáni, kora esti óráktól számíthatunk kialakulásukra (2.ábra). Ez az éjszaka folyamán át, vasárnap déli, kora délutáni órákig is eltarthat.

( 2.ábra: GFS modell alapján előrejelzett csapadéktérkép(3h/mm) és konvektív érték 2017-08-12 21z-re. Forrás: szupercella.hu )

Távolabbi kitekintés:

Jövőhéten marad a nyári idő, de várhatóan 25-32 fok körüli maximumokkal, igy szélsőséges forróság várhatóan nem tér vissza, sőt az időszak legvégén(08.18-19) - nagy foku bizonytalanság mellett(!!) - de újabb hidegfront körvonalazódik.