Újabb melegfront. A hétvége felé enyhül az idő.

Amatőr időjárás előrejelzés: 2019.01.08 - 2019.01.09

 

(1.ábra: Európa középső és keleti fele "hó alatt". Előrejelzett hóvastagság és hóhatár térkép GFS modell alapján 2019.01.09 18 UTC-re. Forrás: wetter3.de )


Hazánkat északnyugat felől egy erős melegfront éri el.
Holnap reggeli órákig a fent említett front csapadékzónája a Duna-Tisza közéig jut el. Délre és a kora délutáni órákra a Tiszától keletre eső tájakon is megkezdődik a havazás. A Duna vonalától nyugatra a kezdeti havazást vegyeshalmazállapotú csapadék váltja; havazás mellett havas eső, eső is eshet, valamint átmenetileg ónoseső sem zárható ki.

Az Észak - Alföldön

A vártaknak megfelelően havazás lesz a jellemző. Viszont nem lehet kizárni(!) szerda déli óráktól kezdődően a gyengülő csapadékot itt is vegyes halmazállapotú csapadék válthatja. Valamint napközben gyenge olvadás valószínű.
Szabolcs - Szatmár - Bereg megyében a friss lehulló hó mennyisége 4-8cm közötti lesz/lehet. Vége felé egyre inkább a vizes, tapadós hó lesz a jellemző (2.ábra). A legnagyobb mennyiségre, akár 10-15cm-nyi friss hóra a Bakonyban valamint az Északi-középhegységben lehet. Síkvidéken a Tiszahát és a Szatmári - síkság területein eshet a legtöbb. Ott 10-15cm-nyi vizes, tapadós hó sem kizárt.


( 2. ábra: GFS modell alapján előrejelzett hóvastagság 2019.01.09 12:00Z-re. Forrás: metnet.hu 

 

 

A folytatásban enyhülés valószínű. Némi bizonytalanság azért van a jövőt illetően. Marad a változékony, csapadékos idő. S a melegedés miatt a hét második felében már északon is számítani lehet esőre, havaesőre egyaránt. Nappal országszerte olvadás valószínű, kivéve magasabb (800méter feletti) középhegységeinkben. 
Óvatosan megemlíteném, hogy a jelenlegi számítások szerint jövőhét első felében újabb lehűlés körvonalazódik.

Szombaton országos csapadék. Döntően havazás, míg a Tisza vonalától nyugatra vegyes halmazállapot is lehet.

Amatőr időjárás előrejelzés: 2019.01.05 – 2019-01-09

 

1.ábra: „Időjárási helyzet.” ( FORRÁS: met.hu )

 

Péntek késő estétől északnyugat felől, tőlünk északra található ciklon melegfrontja éri el térségünket (1. ábra.). Hatására egyre többfelé kezdődik gyenge-közepes intenzitású havazás. Éjfélig nagyjából Hollóháza-Miskolc-Jászberény-Kaposvár vonalig juthat a csapadékzóna. Reggeli óráktól már a Tisza vonalától keletre is megkezdődik a havazás, ami napközben a Dunántúlon, majd a Duna-Tisza közén átmenetileg vegyes halmazállapotú csapadék vált (2. ábra). Ezeken a területeken a hó olvadni fog, valamint a havazás mellett havas eső, eső is lehet. Átmenetileg nem zárható ki kis mennyiségű ónos eső sem, különösen hajnalban és kora reggel. (A Dunántúlon az északnyugatira forduló szél megerősödik, ezt ott különösen a Bakonyban hófúvást okozhat. )

( 2. ábra: UM modell által előrejelzett csapadékmennyiség és halmazállapot térkép 2019.01.05 15:00UTC.-re. Kék=szilárd, lilla=vegyes, a sárga és zöld szín pedig a folyékony halmazállapotot jelöli. Forrás: http://www.meteo.pl ) 


A Tiszántúlon végig havazásra célszerű készülni.


Mennyiséget tekintve az Északi-középhegységben és a Bakonyban számíthatunk 5-10cm-nyi mennyiségre, a Bakonyban lokálisan 10cm feletti hó mennyiség is eshet. Síkvidéken, országos átlagban 5 cm körüli csapadékmennyiség hullhat, az Észak – Alföld térségében 4-7cm-nyi eshet, ebből a Szatmári-Tiszaháton lehet a legtöbb. Tisza vonalától nyugatra síkvidéken viszont olvadás valószínű, e vonaltól keletebbre nem lesz jellemző.

Hőmérsékletek:

Szombaton a Tisza vonalától keletre kevéssel 0 fok alatt 0 és -3 fok között, míg nyugatabbra 0 és +2 fok között valószínűek.
Vasárnaptól a magasban újabb hideglégtömeg érkezik és erősödik az éjszakai lehűlés. -4 és -10 fok közé esnek vissza az éjszakai minimumok. A derült, szélcsendes tájakon, fagyzugokban -10 foktól is hidegebb lehet. A nappali hőmérsékletekben országosan eltérés mutatkozik. Észak, északkeleten lesz a hidegebb, míg délen, délnyugaton az enyhébb idő. Nappali maximumok Hétfőn -1 és -4 fok között, majd Keddtől némileg enyhül az idő, általában +2 és -2 fok közötti értékek lesznek a jellemzőek.



Távolabbi kilátások:
Kedd délutántól északnyugat felől újabb légköri front érkezik. Halmazállapotát, mennyiségét tekintve még bizonytalan a jövőkép. Nagy vonalakban –a jelenlegi tendencia alapján- enyhülés kezdődhet,  kis mennyiségű csapadék a legvalószínűbb, a jövőhét közepéig. Kedden és Szerdán, keleten zömében havazással, nyugaton a havazás mellett vegyes halmazállapotú csapadékkal. A jövőhét második felében is további változékony, csapadékos idő körvonalazódik. Erről részleteiben később…