Újabb melegfront. A hétvége felé enyhül az idő.

Amatőr időjárás előrejelzés: 2019.01.08 - 2019.01.09

 

(1.ábra: Európa középső és keleti fele "hó alatt". Előrejelzett hóvastagság és hóhatár térkép GFS modell alapján 2019.01.09 18 UTC-re. Forrás: wetter3.de )


Hazánkat északnyugat felől egy erős melegfront éri el.
Holnap reggeli órákig a fent említett front csapadékzónája a Duna-Tisza közéig jut el. Délre és a kora délutáni órákra a Tiszától keletre eső tájakon is megkezdődik a havazás. A Duna vonalától nyugatra a kezdeti havazást vegyeshalmazállapotú csapadék váltja; havazás mellett havas eső, eső is eshet, valamint átmenetileg ónoseső sem zárható ki.

Az Észak - Alföldön

A vártaknak megfelelően havazás lesz a jellemző. Viszont nem lehet kizárni(!) szerda déli óráktól kezdődően a gyengülő csapadékot itt is vegyes halmazállapotú csapadék válthatja. Valamint napközben gyenge olvadás valószínű.
Szabolcs - Szatmár - Bereg megyében a friss lehulló hó mennyisége 4-8cm közötti lesz/lehet. Vége felé egyre inkább a vizes, tapadós hó lesz a jellemző (2.ábra). A legnagyobb mennyiségre, akár 10-15cm-nyi friss hóra a Bakonyban valamint az Északi-középhegységben lehet. Síkvidéken a Tiszahát és a Szatmári - síkság területein eshet a legtöbb. Ott 10-15cm-nyi vizes, tapadós hó sem kizárt.


( 2. ábra: GFS modell alapján előrejelzett hóvastagság 2019.01.09 12:00Z-re. Forrás: metnet.hu 

 

 

A folytatásban enyhülés valószínű. Némi bizonytalanság azért van a jövőt illetően. Marad a változékony, csapadékos idő. S a melegedés miatt a hét második felében már északon is számítani lehet esőre, havaesőre egyaránt. Nappal országszerte olvadás valószínű, kivéve magasabb (800méter feletti) középhegységeinkben. 
Óvatosan megemlíteném, hogy a jelenlegi számítások szerint jövőhét első felében újabb lehűlés körvonalazódik.

Szombaton országos csapadék. Döntően havazás, míg a Tisza vonalától nyugatra vegyes halmazállapot is lehet.

Amatőr időjárás előrejelzés: 2019.01.05 – 2019-01-09

 

1.ábra: „Időjárási helyzet.” ( FORRÁS: met.hu )

 

Péntek késő estétől északnyugat felől, tőlünk északra található ciklon melegfrontja éri el térségünket (1. ábra.). Hatására egyre többfelé kezdődik gyenge-közepes intenzitású havazás. Éjfélig nagyjából Hollóháza-Miskolc-Jászberény-Kaposvár vonalig juthat a csapadékzóna. Reggeli óráktól már a Tisza vonalától keletre is megkezdődik a havazás, ami napközben a Dunántúlon, majd a Duna-Tisza közén átmenetileg vegyes halmazállapotú csapadék vált (2. ábra). Ezeken a területeken a hó olvadni fog, valamint a havazás mellett havas eső, eső is lehet. Átmenetileg nem zárható ki kis mennyiségű ónos eső sem, különösen hajnalban és kora reggel. (A Dunántúlon az északnyugatira forduló szél megerősödik, ezt ott különösen a Bakonyban hófúvást okozhat. )

( 2. ábra: UM modell által előrejelzett csapadékmennyiség és halmazállapot térkép 2019.01.05 15:00UTC.-re. Kék=szilárd, lilla=vegyes, a sárga és zöld szín pedig a folyékony halmazállapotot jelöli. Forrás: http://www.meteo.pl ) 


A Tiszántúlon végig havazásra célszerű készülni.


Mennyiséget tekintve az Északi-középhegységben és a Bakonyban számíthatunk 5-10cm-nyi mennyiségre, a Bakonyban lokálisan 10cm feletti hó mennyiség is eshet. Síkvidéken, országos átlagban 5 cm körüli csapadékmennyiség hullhat, az Észak – Alföld térségében 4-7cm-nyi eshet, ebből a Szatmári-Tiszaháton lehet a legtöbb. Tisza vonalától nyugatra síkvidéken viszont olvadás valószínű, e vonaltól keletebbre nem lesz jellemző.

Hőmérsékletek:

Szombaton a Tisza vonalától keletre kevéssel 0 fok alatt 0 és -3 fok között, míg nyugatabbra 0 és +2 fok között valószínűek.
Vasárnaptól a magasban újabb hideglégtömeg érkezik és erősödik az éjszakai lehűlés. -4 és -10 fok közé esnek vissza az éjszakai minimumok. A derült, szélcsendes tájakon, fagyzugokban -10 foktól is hidegebb lehet. A nappali hőmérsékletekben országosan eltérés mutatkozik. Észak, északkeleten lesz a hidegebb, míg délen, délnyugaton az enyhébb idő. Nappali maximumok Hétfőn -1 és -4 fok között, majd Keddtől némileg enyhül az idő, általában +2 és -2 fok közötti értékek lesznek a jellemzőek.Távolabbi kilátások:
Kedd délutántól északnyugat felől újabb légköri front érkezik. Halmazállapotát, mennyiségét tekintve még bizonytalan a jövőkép. Nagy vonalakban –a jelenlegi tendencia alapján- enyhülés kezdődhet,  kis mennyiségű csapadék a legvalószínűbb, a jövőhét közepéig. Kedden és Szerdán, keleten zömében havazással, nyugaton a havazás mellett vegyes halmazállapotú csapadékkal. A jövőhét második felében is további változékony, csapadékos idő körvonalazódik. Erről részleteiben később…

Nyugat felől enyhülés, melegfront, majd újabb nedves légtömeg. Marad az igazi téli idő.

Amatőr időjárás előrejelzés: 2017.01.11 - 2017.01.14


Időjárási helyzetkép:

Hazánk időjárását az elkövetkezendő 72 órában egy Skandináv - félsziget fölé helyeződő ciklonrendszer határozza meg, aminek hatására Észak - Olaszország felett egy sekély mediterrán ciklon épül ki. Javarészt az említett mediterrán ciklon okozhat majd pénteken többfelé jelentős mennyiségű csapadékot, de előbb a Skandináv ciklonrendszer melegfrontja ér el bennünket (1.ábra).

( 1.ábra: Időjárási frontok. 2017.01.11 00:00 UTC. Forrás: OMSZ )

Hazánkban:

Már ma késő estétől, valamint az éjszaka első felében megvastagszik nyugat, északnyugat felől a felhőzet és északnyugaton kisebb havazás már előfordulhat. Holnap déli órákra már át is vonul felettünk a közeledő melegfront felhőzete és okoz átmenetileg többfelé havazást, de délen, délnyugaton kisebb ónosesőt is.

Ez az Észak - alföldi régióra nézve gyakorlatilag csak hó lesz, ami várhatóan lepel-3cm
között valószínű, majd napközben fokozatosan megszűnik a csapadék, csökken a felhőzet.

Péntek:

Csütörtök éjszakai, péntek hajnali órákban az Észak - olaszország felett kimélyülő sekély ciklon hatására dél,délnyugat felől nagy nedvesség tartalmú, de enyhe léghullámok áramlanak hazánk fölé. Hatására hajnalban és kora reggel az ország északi és középső részén, majd országszerte valószínű számottevő(5-10mm), de különösen északon és északkeleten(10<mm)jelentős mennyiségű csapadék.

Halmazállapot szempontjából a nagy nedvesség tartalmú,de enyhe levegő hatására nagy területen valószínű vegyes halmazállapotú csapadék (2.ábra). Hajnalban kezdetben hó és ónos eső, majd egyre inkább havaseső, eső is valószínű. Kora délutántól viszont egyre többfelé vált vissza a csapadék vegyes és szilárd halmazállapotba. Késő este már csak a Tiszántúlon valószínű számottevő csapadék. 

( 2.ábra: UM modell halmazállapot és csapadék előrejelzése 2017.01.13 15:00 UTC-re. A kék a szilárdat, a lila a vegyest, míg a zöld a folyékony halmazállapotot jelzi az adott időpontra. Forrás: http://www.meteo.pl )

A legnagyobb valószínűséggel többségében szilárd halmazállapotú csapadékra azaz hóra, az Északi - középhegységben, valamint az Észak - Alföldi régió északi részein számíthatunk. Ez körülbelül nagyjából Vác - Mezőkövesd - Nyíregyháza - Csenger vonaltól északra valószínű. Az Észak - Alföldön a legkritikusabb órák (vegyes halmazállapot) havazás szempontjából, a péntek déli óráktól a kora délutáni órákig ígérkeznek, majd késő délutántól egyre inkább hó lesz a jellemző. Vegyes halmazállapotú csapadék estig még a keleti határszélen valószínű.

A mediterrán ciklon pontos csapadék mennyisége és halmazállapota erősen bizonytalan, ugyanis az ilyesfajta légköri képződményeket "közeli" kialakulásuk (mediterrán térség) révén nehéz pontosan előrejelezni. Némi eltérés a várható amatőr prognozistól vagy akár a hivatalostól is biztosan lesz/lehet, igy a fent leírtak tájékozató jellegűek(!) 
Nincsennek kőbe vésve, s van hogy 12-24 órára előre se nagyon lehet kézen fogható
előrejelzést készíteni, ha mediterrán ciklonról van szó.

"Az időjárás a műsorváltoztatás jogát mindig fenntartja."

Várható mennyiség:

Nehéz most ezt 100%-ig megbecsülni 72 órára előre.

24 óra:
Kezdetben ma éjszaka és holnap egy melegfront okoz az országban a Kisalföldön és a Dunától keletre általában folt,lepel-3cm-nyi hómennyiséget, ami várhatóan az Északi - középhegység nyugati felében valamint Kárpátalján lehet a legtöbb.

48-72 óra:
A skandináviai ciklonrendszer hidegfrontja az Észak - Olaszország felett egy sekély ciklont mélyít ki, aminek előoldala egy úgynev. meleg nedves szállítószallag(MNSZ) nyúlik be hazánk térsége fölé (3-4.ábra). Ez a nagy nedvesség tartalmú, de enyhe levegő a hidegfront előterében pénteken napközben országszerte okoz számottevő, délnyugaton és északon,északkeleten jelentős mennyiségű csapadékot.

 

( 3-4.ábra: GFS modell alapján előrejelzett 500hPa-os geopotenciál,légnyomás,hőmérséklet 2017.01.13 06 és 12 UTC-re. Forrás: http://www1.wetter3.de  Látható a Skandináv ciklonrendszer közeledő hidegfrontja, ami az észak olasz térségben sekély ciklont mélyít ki, aminek előoldalán meleg,nagy nedvesség tartalmú levegő áramlik hazánk térsége fölé.)

Az Északi - Középhegységben, valamint az Északi - Alföldi északi részén 10-15 cm-nyi friss, tapadós hó valószínű, de egyes körzetekben például a Dunántúli - dombságon, a Beregi - Tiszaháton, a Bodrogközben, valamint Kárpátalján 20cm-nyi hó sem kizárt(!)

Az ország más részein a kezdeti szilárd, majd vegyes halmazállapotú csapadékot követően péntek kora délutántól újra egyre inkább havazás lesz a jellemző, valamint átmenetileg 0 fok fölötti hőmérséklet miatt a lehulló csapadék olvadhat, emiatt különösen nehéz megbecsülni mégis körülbelül mennyi hó hullhat. Még is azt kell, hogy mondjam, hogy várhatóan 3-10cm közötti hóréteg valószínű, ami a legkevesebbet a Kisalföld térsége kaphatja, míg a legtöbb a Dunántúl délnyugati,déli felén, valamint az Alföld déli,délkeleti részén valószínű.

Január 14-ére virradóra csapadékra legtovább a keleti határszélen és délkeleten a Viharsarkokban számíthatunk. Itt további 2-4cm friss hó valószínű.


Marad az igazi téli időjárás, immáron nem csak hidegre, hanem havazásra is készülni kell.

Hőmérsékletek:

A holnap kora hajnaltól érkező melegfront hatására enyhülés keződik a magasban, amit már csütörtök napközben tapasztalhatunk. -4 és +3 fok közötti maximumokra lehet készülni, míg az éjszakák immáron enyhébbek lesznek. Várhatóan a legalacsonyabb minimumok a kezdeti -5 és -15-ről ( a mediterrán ciklon hatására ) pénteken és szombaton -5 és 0 fokra, majd vasárnaptól újra erősödő fagyokra célszerű készülni.

Szél:

Csütörtökön a délnyugati, déli szél, majd pénteken a nap második felében az északnyugatira foduló szél egyre többfelé megerősödik.