Vasárnap késő estig marad az enyhe késő őszi idő, a jövőhét jelentős lehűlést, téli időt hozz + Érdekesség

Amatőr időjárás előrejelzés: 2016.11.25 - 2016.12.01


Időjárási helyzet:
Hazánk időjárását vasárnap estig egy magasnyomású légköri képződmény ( anticiklon ) alakítja, aminek helyét északnyugat felől egy Skandináv - félsziget felett örvénylő ciklon hidegfrontja veszi át. Hatására észak, északnyugat felől ( a Jeges - tenger irányából ) sarkvidéki, többségében száraz eredetű légtömegek indulnak el Európa középső területei felé (1.ábra).

 

(1.ábra: ECMWF modell alapján előrejelzett 850hPal-os hőmérséklet ( 1550 méteres magasság ) és légnyomás 2016.11.28 12z-re / 2016.11.25 12z alapján/. Forrás: wetterzentrale.de )

Hazánkban:
Vasárnap késő estig marad az átlagostól enyhébb, késő őszi idő. Jellemzően változóan felhős, napos időszakok váltakoznak majd a hétvége folyamán, de különösen északkeleti országrészben maradhatnak tartósan ködös területek is. Szombaton számottevő csapadékra nem kell számítani, csupán a délnyugaton fordulhat elő itt-ott záporeső. A hőmérsékletek jelentősen nem változnak.

Vasárnap a nappali hőmérsékletekben változást még nem tapasztalunk, de az északnyugatira forduló és megerősödő szél tekintetében a magasban már lehűlés kezdődik. Estétől fokozatosan csökken a felhőzet, jelezve az északnyugat felől közeledő jobbára száraz, hideglevegő térnyerését.
Számottevő csapadékra nem kell számítani, de eleinte néhol kisebb záporokra, majd egyre inkább hózáporokra néhol célszerű készülni vasárnap késő estétől az Északi - középhegység keleti felében valamint az Észak - Alföldön.

A jövőhét első napján jelentősen csökkennek a nappali maximumok, mindazok ellenére, hogy döntően napsütésé lesz a főszerep. Az időnként megnövekvő felhőátvonulásokból Hétfőn elsősorban eleinte az Észak - Alföldön, majd egyre inkább egy ugynev. konvergencia vonal ( összeáramlás mentén ) Miskolc - Békéscsaba vonalon számíthatunk gyenge hózáporokra, esetleg kisebb havazásra.
Jelentős és számottevő mennyiségű csapadék továbbra sem várható. Csupán kevés helyen előforduló hózáporokból szerencsés helyeken lepel-1cm hó lokálisan nem zárható ki. ( 2.ábra).
Az északnyugati fordult szél továbbra is megmarad, de legnagyobb eséllyel a Dunántúlon erősödhet csak meg.

(2.ábra: Aladin modell által előrejelzett halmazállapot és csapadék mennyiség - 3h/mm - 2016.11.28 06:00 UTC -re. Forrás: http://www.shmu.sk )

A keddi nap is hasonló időt tartogat mint a hétfői nap és kevés csapadékra is leginkább a fent említett vonal mentén számíthatunk. Szerdán csapadék már nem valószínű.

A csütörtöki nap várhatóan egy újabb északnyugat felől közeledő légköri képződményt tartogat, de várhatóan eleinte a magasban melegedéssel jár majd a közeledő ciklon. Ennek a ciklonnak a melegfrontjának hatására valószínűleg -a jelenlegi számítások alapján- vegyes halmazállapotú csapadékra kell készülni többhelyen hazánkban.

Hőmérsékletek:
Vasárnapig nappal jellemzően 7-13 fokokra, míg éjszaka 0-7 fokra célszerű készülni. A hétfő 5 fok körüli maximumokat hozz. 1-6 fok lesz már csak és az éjszakák 0 és -4 fokra esnek vissza. A keddtől - csütörtökig nappali 0 és 5 fokról a hőmérsékletek igazán télire -3 és -8 fokra zuhannak, de a fagyzugos, szélvédett területeken nem lesz ritka néhol a -10, -12 fok sem éjszakánként.


Távolabbi kilátások:

A jelenlegi késő őszből, téli időre állás már viszonylag nagy bevállási valószínűséggel megkezdődik, de a jövőhét közepétől vannak jelentős eltérések a időjárás előrejelző modellekben.

Nagy bizonytalanság mellett(!!), várhatóan a Brit szigetek felett húzódó anticiklon tartósnak ígérkezik és nyugat felöl a Skandináv - félsziget fölé érő újabb ciklon rendszer közös áramlási rendszerében hazánk fölé eleinte meleg( melegfront) majd a jövőhét vége felé hidegfront és lehűlés érkezHET. Eddig úgy tűnik csütörtökre és péntekre vegyes halmazállapotú csapadékot hozhat. A bizonytalanság mint mondtam NAGY!

- folytatásra Szerda körül.

..és a végére egy kis érdekesség a Www.metnet.hu -ról "Az erdei állatok viselkedése tél előtt VII." c. publikálás. Közel 8 év megfigyeléseinek tapaszalatával. Íme a cikk: LINK 3.ábra (lent) pedig egy kiragadott kép cikkből.