Kopogtat a tél.

Amatőr időjárás előrejelzés: 2018.11. 25 – 2018.11.30

   ( 1.ábra: „Káosz” Európában. Feloszlóban lévő és már kialakult alacsony nyomású ciklonok teszik változatossá a kontinens időjárását. Míg Izland központtal egy magasnyomású légköri anticiklon található, aminek keleti oldalán sarkvidéki eredetű hideglevegő szivárog Európa középső és keleti vidékei felé.
A szerkesztett képen a Sat24.com által készített műholdkép 2018.11.25. 12:00-kor valamint az Országos Meteorológiai Szolgálat közzétett „Időjárási frontok” térképe 2018-11-25 01:00-kor. Források: https://en.sat24.com/en , https://www.met.hu/idojaras/aktualis_idojaras/front/  )

Jelenleg:
Hazánk időjárását az elkövetkezendő 48-72 órában, egy tőlünk délre elvonuló mediterrán ciklon határozza meg (1.ábra). Vasárnap délután folyamán a közeledő ciklon hatására dél, délnyugat felől elered az eső. Előbb a déli megyékben, majd országosan számítani lehet esőre, záporesőre. Intenzitásának mértékét várhatóan Hétfőn éri, majd el; ugyanis nem csak számottevő mennyiségben (legalább 5mm-t elérő napi mennyiség), hanem többfelé számíthatunk jelentős mennyiségű csapadékra. Ennek döntő többsége eső formájában hull majd. Mennyiségét tekintve: 10-30mm között. Délkeleten lehet a legkevesebb mennyiség, míg az ország északnyugati felében számíthatunk a legtöbbre. Ott 15-20 mm feletti összeg is leeshet 24-36 óra alatt.

Halmazállapot:
Hazánkat dél felől mediterrán ciklon éri/érte el, míg tőlünk északnyugatra, északra sarkvidéki eredetű légtömegek mozognak lassan dél, délkelet felé, s ennek keveredési zónájába mi is beleesünk az elkövetkezendő 72 órában.

Hétfő:
A kezdeti folyékony halmazállapotú csapadékot leghamarabb Hétfő késő estétől az Alpokalján, Mátrában és a Bükkben fokozatosan havas eső, havazás váltja fel.

(2.ábra: GFS modell által előrejelzett leeső hómennyiség és hóhatár térkép 2018.11.27 06UTC-re. Forrás: http://www1.wetter3.de )

Kedd:
Alacsonyabban tengerszínt feletti magasságban ( tszf.) kedd hajnalban Borsod megyében valamint első ízben síkvidéken Győr – Moson – Sopron megyében válthat havazásba a gyengülő(!) Csapadék (2.ábra). Az ország más tájain kedd délelőttől Szabolcs-Szatmár-Bereg megye nyugati és északi felén valamint a már említett Alpokalján, s annak tágabb térségében valamint már a Bakonyban is. Kedd napközben már országszerte várható az eső mellett bárhol havas eső, gyenge havazás is (3.ábra).
Mennyiségét tekintve leginkább a Bükkben és a Mátrában hullhat számottevő(5cm<) mennyiség. Sőt 10-15cm-nyi friss, tapadós hó sem kizárt.
Síkvidéken megmaradó hóra általában északnyugaton és az ország északi felén van rá esély. Lepel, 1-2cm-nyi szerda estig, de kiemelt tekintettel az Északi – középhegység tágabb előterében 2-4 cm –nyi hó is eshet kisebb körzetekben.

(3.ábra: UM modell által előrejelzett halmazállapot és csapadékmennyiség térkép 2018.11.27 18:00UTC-re. Zöld szín: folyékony, lilla: vegyes, míg a kék szín: a szilárd halmazállapotú csapadékot szemlélteti. Forrás: http://www.meteo.pl )


A folytatásban: Szerdán, délkeleten még előfordul kisebb havazás, majd szárazabbra fordul időjárásunk. Viszont az észak felől korábban beáramlott sarkvidéki eredetű hideglégtömeg a Kárpát – medence alacsonyabb régióiban, így hazánk térsége felett nyugalomba jut, ezért éjszakára erős fagyokra célszerű készülni, valamint nappal lesznek olyan területek, ahol nem emelkedik 0 fok fölé a hőmérséklet.

Hőmérsékletekben a kezdeti késő őszi időjárást, a nappali +5 – (+10) fokokat, kora téli idő váltja. Olyannyira, hogy keddtől északon, északkeleten akár napközben is gyengén fagyhat. Míg Hétfőn +5 fok feletti csúcsok lehetnek a nappali maximumok, addig keddre +5 fok alatti maximumok jönnek. Szerdától megjelennek az éjszakai fagyok is,  olyannyira, hogy a hét második felében, péntekig az éjszakai minimumok -3 és -6 fok közé esnek vissza. Viszont az ország hóval borított, szélcsendes vidékein valamint fagyzugokban nem lesz ritka a -6 fok alatti minimum sem. -10 fok is lehet.
Bekeményít az időjárás. A nappali maximumok se ígérkeznek túl melegnek,de jobbára -2 és +3 fok között szóródnak majd, legfőképpen a hőmérsékleti eloszlásban délnyugaton és délen lesz az enyhébb, míg északon a hidegebb idő.


Távolabbi kilátások:
A jelenlegi modellszámítások alapján a jövőhét elejei átmeneti lehűlést követően, a magasban jövőhét végén enyhülés indul. Viszont még mindig nagyon bizonytalan, hogy a talaj közeli légrétegekben mennyire fog „lekeveredni” az enyhébb idő. Kevesebb légmozgás esetén a Kárpát – medencében inverzió* jöhet létre. Ellenkező esetben viszont enyhülés a legvalószínűbb, bár az időtáv és a nagy bizonytalanság miatt 100%-os bevallási valószínűséggel ez nem jelenthető ki. Úgyszólván a jövőhét pontos vége most úgy fest, „még ködbe vész”.

 Inverzió lásd. bővebben itt: https://hu.wikipedia.org/wiki/Inverzió_(meteorológia)

Ajánló
Kommentek
  1. Én