Ünnep előtt "fogy el" a tél ereje.

Amatőr időjárás előrejelzés: 2017.12.20 - 2017.12.21


Időjárási helyzet: Hazánkat az elkövetkezendő 12-24 órában északkelet felől egy sekély ciklon(, s a hozzátartozó magassági légörvény) közelíti meg.(1.ábra) Ez a légköri képződmény holnap estére feloszlik,de kora délutáni óráktól még beleszól hazánk északkeleti régiójának időjárásába.

(1.ábra: Időjárási helyzet 2017-12-19 01:00-kor Forrás: http://www.met.hu )


Észak - Alföld

Szerda

Holnap, különösen a kora délutáni óráktól kezdve az északkelet, észak felől közeledő (gyenge) csapadékmező hatására hószállingózás, kisebb havazás előfordulhat. (2.ábra)

( 2.ábra: Ecmwf modell alapján előrejelzett csapadékösszeg(3h/mm) és szél áramvonal(10m) térkép. Forrás: http://www.met.hu/idojaras )

Főként a Zempléni - hegységben, a Bodrogközben és a Szatmári - síkságon ennek hatására lepel, 1-2cm-nyi hótakaró is kialakulhat.

Csütöröktökön, a szerda délután keződött gyenge csapadékhullást követően, átmeneti csapadékszünet után este északnyugat felől újabb, ezuttal egy légköri front érkezik, aminek hatására nem csak az Észak - Alföldön, hanem szerte az országban valószínű többfelé csapadék. Míg nálunk zömében havazásra, hózáporokra, addig másutt különösen a Balassagyarmat - Gyula vonaltól délnyugatra, nyugatra a hó mellett havaesőre, esőre is számítani kell. (3.ábra)

 

(3.ábra: UM modell alapján előrejelzett várható csapadékösszeg 2017-12-21 21UTC-re. Kék=hó,lilla=vegyes,zöld=folyékony halmazállapotot mutatja. Forrás: http://www.meteo.pl ) 

A lehulló hó mennyisége várhatóan nem lesz jelentős. Csupán néhány centiméternyi (3-4cm<alatt) további hótakaró kialakulására lehet készülni.

Mindkét nap a hőmérsékletek jelentősen nem változnak. Éjszakák -1 és -4 fokokról, napközben -1 és +3 fok közé enyhülnek.

A folytatás lelombozó.
Már, ami a fehér karácsonyt szeretőket illeti. Nem lesz havas az ünnep.

A jelenlegi modellszámítások szerint az Alföldön legtovább a magasban(!) beragadó hideglégtömeg az Észak - Aldöldi régióban húzhatja (4.ábra). December 24-e délután ez is "elesik".  Menthetetlenül beenyhülünk, a nyugat felől közeledő enyhe légtömegek hatására.

( 4. ábra: GFS modell alapján előrejelzett hőmérsékleti térkép 925hPalon(kb. 700-900méter ) és légnyomás 2017-12-24 15z-re. Forrás: szupercella.hu )

A folytatás: bizonytalan ideig tartó enyhébb időjárást sejtet.

2017-es év utolsó napjaiban, a jelenlegi tendencia alapján újabb légköri front körvonalazódik.

Holnapig zömében eső, hegyekben már hó. Jövőhét újra télies időt tartogat. + Pici kitekintés.

Amatőr időjárás előrejelzés: 2017.12.16 - 2017.12.20


Időjárási helyzet:
Ma és holnap délelöttig egy Skandináv - félsziget felett örvényő ciklon déli végeinél kimélyült, sekély ciklonáris mező (peremhullám) okoz hazánkban sokfelé kiadós mennyiségű csapadékot. Ez fokozatosan északkelet felé helyeződik és északnyugat felől átmenetileg szárazabb, ugyanakkor hidegebb léghullámok érkeznek térségünkbe.

Hazánkban:
Éjféli órákban északnyugat felől fokozatosan vált át az eső havazásba. Különösen a Dunántúl déli felén, valamint az Északi - középhegységben és annak északi tágabb régiójában számíthatunk rá.

3-7cm-nyi, vizes, tapadós hóra legnagyobb eséllyel a Mecsekben és az Északi - középhegység 700-800 méter feletti régiójában számíthatunk.

Észak - Alföld:
Holnap hajnalban, s reggel a távozó csapadékot egyre inkább havazás, havaeső váltja fel. Megmaradó hó nem valószínű, de nem lehet kizárni lepel, 1-2cm-nyi ideglenes ideig(!!) megmaradó hótakarót középhegységünk tágabb előterében például a Tisza mentén (1.ábra).

( 1.ábra: ECMWF modell által előrejelzett hóvastagság 2017.12.16 10:00. Forrás: https://kachelmannwetter.com )

A hét közepéig:
Vasárnapi átmeneti szünetet követően a jövőhét első napjaiban újra télies időt tartogat. Marad a döntően északnyugati áramlás és az érkező váltakozó nedvesség tartalmú levegő.
Főként Hétfőn és Kedden valószínű kis mennyiségű, de szorványos jellegű csapadék. Keleten,északkeleten havazás, nyugaton havazás mellett havaseső is valószínű. Számottevő mennyiségű csapadékra NINCS kilátás, csak jelentéktelen mennyiség eshet. 

Jelentős lehűlés avagy felmelegedés a nappali hőmérsékletekben nem mutatkozik meg. Többnyire 0 fok körül -1 és +4 fokokra van kilátás, míg az éjszakai hőmérsékletek jelentősen erősödnek -1 és -7 fokokra lehet készülni.


Egy gondolatnyi kitekintés:

2.ábra: Északi-Hemiszfériai jelenlegi(2017.12.15) hó- és jégborítottsága:

( Forrás: wetterzentrale.de )


Hazánkban pedig:
A Fehér Karácsony esélye, hogy fehér lesz-e avagy sem továbbra sem dőlt el!

Nem, hogy regionális Észak - Alföld térségét illetően, hanem országosan sem! Annyi negatívum viszont van, hogy a jövőhét közepétől további jelentősebb hideg a magasban nem érkezik. A hét második felében megnövő bizonytalanság a jövőt illetően tovább ront a helyzeten.

Egyenlőre számottevő hideg hijján annyi tűnik "kijelenthetőnek", hogy marad Európában a döntően változékony időjárás. Főként Észak- és Északnyugat - Európában, de ennek meleg- illetve hidegfrontjai rendre érintik illetve elérik hazánkat. Marad a bizonytalanság.

A hét második felében, amennyiben havas és hideg irányba billenek el a dolgok, ismét jelentkezem. ;) :)

 

Holnap végre nálunk is havazhat, viszont vegyes halmazállapotú csapadékra is készülnünk kell.+Távolabbi kilátások.

Amatőr időjárás előrejelzés: 2017.12.03-04.

 

Ma még gyenge jelentéktelen mennyiségü és vegyes halmazállapotú(hó, eső vegyesen) fordult elő hazánk keleti határszéle mentén.

Holnap kora hajnaltól délkelet felől egyre többfelé készülhetünk vegyes halmazállapotú csapadékra, majd napközben egyre inkább havazásra. ( Köszönhetően tölünk keletre elvonuló, hazánk keleti harmadára "belógó" ciklonáris (alacsony nyomású) mezőnek. )

Vasárnap

Már a kora hajnali óráktól megkezdődik a gyenge csapadékhullás délkeleti,déli határszél mentén, ami jellemzően eső,havaseső és hó formájában érkezhet. A délelött folyamán fokozatosan terjed majd észak, északkelet felé.
Az Észak - Alföld térségét nagyjából a késő délelötti, déli óráktól éri el a csapadékzóna,ami várhatóan intenzítástól függően vegyes halmazállapotú csapadék, valamint hó lesz. A közel 0 fok körüli hőmérsékleti tartomány miatt is nem csak halmazállapot kérdéses, hanem az esetleg havazás megmaradása is jelentős bizonytalansággal terhelt!! Néhány tized foknyi eltérésen múlhat csupán, hogy hol lehet eső avagy hó, akár megmaradó.

A délután második felében, estére fokozatosan gyengülő intenzítás mellett, egyre inkább a havazás kerül túlsúlyba.

A lehulló hó mennyisége Hétfő reggelig elérheti Szabolcs - Szatmár - Bereg és Hajdu - Bihar megyében a lepel, 5cm-t. A keleti határszél mentén, elsősorban a Nyírség keleti felén, a Tiszahát és a Szatmári - síkság egyes részein akár 5-6cm-t is elérő vagy azt meghaladó hóvastagság is kialakulhat. (1.ábra).

 

 

(1.ábra: ECMWF modell által előrejelzett lehulló hóvastagság hétfő reggelig.( 2017.12.04 07:00z) Forrás: https://kachelmannwetter.com )

Ugyan akkor szélsőséges verziók is akadnak mi szerint a csapadék zöme inkább vegyes halmazállapotú lenne lásd. 2.ábra és csak az időszak vége felé lehetnek olyan területek ahol havazásba megy át a csapadék halmazállapota.

( 2.ábra: UM modell által előrejelzett halmazállapot és csapadék mennyiség térkép. 2017.12.03 12:00 UTC-re. Kék: a havazást, a lilla: vegyes halmazállapotot, a zöld: folyékony halmazállapotú csapadékot jelöli. Forrás: http://www.meteo.pl )

 

Hétfő

Északnyugat felől újabb nedves légtömeg érkezik, aminek hatására országszerte beborul az ég és többfelé számíthatunk csapadékra. Jellemzően esőre, havaesőre, a hegyekben valamint a Tiszántúl keleti felén havasesőre, havazásra.

Megjegyz. Várhatóan az északnyugat felől érkező,Észak - Alföldet is elérő, nedves légtömeg gyenge csapadékmezeje is, többségében hó formájában érkezhet, amiből -megmaradása esetén- (!) további lepel, 1-2cm-nyi további hóréteget sem lehet kizárni (3.ábra).

 

( 3.ábra: UM modell által előrejelzett halmazállapot és csapadék mennyiség térkép. 2017.12.04 15:00 UTC-re. Kék: a havazást, a lilla: vegyes halmazállapotot, a zöld: folyékony halmazállapotú csapadékot jelöli. Forrás: http://www.meteo.pl )

 


A hőmérsékletek mindkét napon (SZ.SZ.B.)megyénkben jelentősen nem változnak. A nappali 0, +2 fok körüli értékeket, szintén fagypont közeli kevéssel (héftő hajnalra) az alatti -2 (-3)-as éjszakai minimumok váltják.


A folytatásban a hét további része jobbára csapadékmentes, télies időt tartogat. Az éjszakai minuszokat a 0 - (-4) közötti fokokat, kevéssel 0 fok feletti, illetve +3 körüli maximumok követik.

+
Távolabbi kilátások: A jövőhét végére átmeneti melegedéssel a magasban újabb légköri front közelít meg bennünket. Várhatóan a jövőhét legvége körül újra változékonyabbra, csapadékosabbra fordul időjárásunk, valamint egyenlőre még ) bizonytalan mértékű lehűlés körvonalazódik.


Folytatás a jövőhét második felében...