Holnap végre nálunk is havazhat, viszont vegyes halmazállapotú csapadékra is készülnünk kell.+Távolabbi kilátások.

Amatőr időjárás előrejelzés: 2017.12.03-04.

 

Ma még gyenge jelentéktelen mennyiségü és vegyes halmazállapotú(hó, eső vegyesen) fordult elő hazánk keleti határszéle mentén.

Holnap kora hajnaltól délkelet felől egyre többfelé készülhetünk vegyes halmazállapotú csapadékra, majd napközben egyre inkább havazásra. ( Köszönhetően tölünk keletre elvonuló, hazánk keleti harmadára "belógó" ciklonáris (alacsony nyomású) mezőnek. )

Vasárnap

Már a kora hajnali óráktól megkezdődik a gyenge csapadékhullás délkeleti,déli határszél mentén, ami jellemzően eső,havaseső és hó formájában érkezhet. A délelött folyamán fokozatosan terjed majd észak, északkelet felé.
Az Észak - Alföld térségét nagyjából a késő délelötti, déli óráktól éri el a csapadékzóna,ami várhatóan intenzítástól függően vegyes halmazállapotú csapadék, valamint hó lesz. A közel 0 fok körüli hőmérsékleti tartomány miatt is nem csak halmazállapot kérdéses, hanem az esetleg havazás megmaradása is jelentős bizonytalansággal terhelt!! Néhány tized foknyi eltérésen múlhat csupán, hogy hol lehet eső avagy hó, akár megmaradó.

A délután második felében, estére fokozatosan gyengülő intenzítás mellett, egyre inkább a havazás kerül túlsúlyba.

A lehulló hó mennyisége Hétfő reggelig elérheti Szabolcs - Szatmár - Bereg és Hajdu - Bihar megyében a lepel, 5cm-t. A keleti határszél mentén, elsősorban a Nyírség keleti felén, a Tiszahát és a Szatmári - síkság egyes részein akár 5-6cm-t is elérő vagy azt meghaladó hóvastagság is kialakulhat. (1.ábra).

 

 

(1.ábra: ECMWF modell által előrejelzett lehulló hóvastagság hétfő reggelig.( 2017.12.04 07:00z) Forrás: https://kachelmannwetter.com )

Ugyan akkor szélsőséges verziók is akadnak mi szerint a csapadék zöme inkább vegyes halmazállapotú lenne lásd. 2.ábra és csak az időszak vége felé lehetnek olyan területek ahol havazásba megy át a csapadék halmazállapota.

( 2.ábra: UM modell által előrejelzett halmazállapot és csapadék mennyiség térkép. 2017.12.03 12:00 UTC-re. Kék: a havazást, a lilla: vegyes halmazállapotot, a zöld: folyékony halmazállapotú csapadékot jelöli. Forrás: http://www.meteo.pl )

 

Hétfő

Északnyugat felől újabb nedves légtömeg érkezik, aminek hatására országszerte beborul az ég és többfelé számíthatunk csapadékra. Jellemzően esőre, havaesőre, a hegyekben valamint a Tiszántúl keleti felén havasesőre, havazásra.

Megjegyz. Várhatóan az északnyugat felől érkező,Észak - Alföldet is elérő, nedves légtömeg gyenge csapadékmezeje is, többségében hó formájában érkezhet, amiből -megmaradása esetén- (!) további lepel, 1-2cm-nyi további hóréteget sem lehet kizárni (3.ábra).

 

( 3.ábra: UM modell által előrejelzett halmazállapot és csapadék mennyiség térkép. 2017.12.04 15:00 UTC-re. Kék: a havazást, a lilla: vegyes halmazállapotot, a zöld: folyékony halmazállapotú csapadékot jelöli. Forrás: http://www.meteo.pl )

 


A hőmérsékletek mindkét napon (SZ.SZ.B.)megyénkben jelentősen nem változnak. A nappali 0, +2 fok körüli értékeket, szintén fagypont közeli kevéssel (héftő hajnalra) az alatti -2 (-3)-as éjszakai minimumok váltják.


A folytatásban a hét további része jobbára csapadékmentes, télies időt tartogat. Az éjszakai minuszokat a 0 - (-4) közötti fokokat, kevéssel 0 fok feletti, illetve +3 körüli maximumok követik.

+
Távolabbi kilátások: A jövőhét végére átmeneti melegedéssel a magasban újabb légköri front közelít meg bennünket. Várhatóan a jövőhét legvége körül újra változékonyabbra, csapadékosabbra fordul időjárásunk, valamint egyenlőre még ) bizonytalan mértékű lehűlés körvonalazódik.


Folytatás a jövőhét második felében...

 

Ajánló
Kommentek
  1. Én