Hétvégén mediterrán ciklon érkezik. Zömében havazással.

Amatőr időjárás előrejelzés: 2018.12.15 – 2018.12.18 

 



(1.ábra: GFS modell által előrejelzett 500 hPalos hőmérséklet és légnyomás térkép 2018-12-15 18UTC-re.  Szerkesztett kép forrása: http://www2.wetter3.de H=magasnyomású anticiklon T=alacsony nyomású ciklon, légörvény=ugynev. magassági légörvény,ami fokozatosan feloszlik,de némileg beleszól hazánk időjárásba is. )

Péntek késő délutántól illetve kora estétől hazánk délnyugati, déli felén; a közeledő mediterrán ciklon hatására mérsékelt intenzitású havazás kezdődik. A csapadékzóna csak lassan halad majd észak, északkelet felé.
Az Észak – Alföldet várhatóan Szombat késő délelőtti, déli óráktól kezdődhet csapadékhullás. Zömében havazás a legvalószínűbb, de a keleti határszél mentén vegyes halmazállapotú csapadékra is készülni kell, ami időben változhat. Havazás, havas eső egyaránt valószínű. Valamint átmenetileg az egész Észak – Alföldön néhány órás vegyes halmazállapotú csapadékot nem lehet kizárni, majd újra havazás lehet a jellemző.

Halmazállapot: A ciklon –továbbra is bizonytalan pályája miatt – várhatóan az ország keleti(Tiszántúli) területei felett okozhat némi eséllyel vegyes halmazállapotú csapadékot, különösen a keleti határszél mentén élők számíthatnak rá. Zömében havazás a legvalószínűbb,de nem zárható ki a vártnál kiterjedtebb vegyes halmazállapotú csapadékhullás sem. Csak a Duna – Tisza közén és a Dunántúlon maradhat végig havazásba a csapadék. (2.ábra)

 

(2.ábra: UM modell alapján előrejelzett csapadékmennyiség és halmazállapot térkép 2018.12.15 18UTC-re. Forrás: http://www.meteo.pl Kék=szilárd,lilla=vegyes és a sárga és a zöld szín a folyékony halmazállapotú csapadékot jelöli. ) 

Hóvastagság:
Országszerte valószínű csapadék. Többségében havazás valószínű, de a talaj közeli 0 fok körüli hőmérséklet miatt, valamint intenzitástól függően kaotikusan alakulhat a hóvastagság időben és térben egyaránt.
Az ország déli felén lehet a legtöbb 10-15cm-nyi hó a legvalószínűbb, míg a legkevesebbre az ország északnyugati felén lehet.
Az Észak – Alföldön a várható átmeneti vegyes halmazállapot és napközben kicsivel 0 fok feletti hőmérséklet miatt olvadás veszélye áll fent, ezért valószínűleg pontos adatot nem tudok mondani, de jellemzően 2-8cm közötti hóréteg kialakulására van esély.



Hétfő-Kedd
A mediterrán ciklon pályájából kifolyólag; kelet felől ugynev. „visszapörgésből” további gyenge illetve mérsékelt intenzitású csapadék valószínű; a Tiszántúlon. Továbbra is zömében hó, de vegyes halmazállapotú csapadékot még most sem lehet kizárni.
Jelentősebb szél az Észak – Alföldön nem valószínű.
A hőmérsékletek meglepően stabilan nappali maximumok -1 és +2 fok között, míg az éjszakák kezdetben -1 és -6 fokról, jövő hétfőtől -2 és -8 fokra erősödnek. A hóval borított derült, szélcsendes tájakon -10, illetve kicsivel az alatti értékek is valószínűek.


Távolabbi kilátások:
Marad a téli idő.

Ajánló
Kommentek
  1. Én