Hét legvégére beköszönt a késő ősz. A jövő heti folytatás már-már kora téli időt tartogathat regionálisan (!)

Amatőr időjárás előrejelzés: 2018.11.14 – 2018.11.19

 ( 1.ábra: Szerkesztett kép eredeti forrása: GFS modell által előrejelzett 850hPal-os hőmérsékleti('C) tartomány cca. ~1550 méter és geopotenciál 2018.11.18 18z-ra. /13NOV2018 18Z futás alapján./ M: magasnyomású anticiklon, A: alacsony nyomású ciklon. A fekete nyílak, a hideglevegő beáramlási irányát jelzik. Link: wetterzentrale.de 

Dióhéjban:

A mai(11.13-ei) érintőleges hidegfront után (,amint szerdán északon és keleten kis eséllyel előforduló jelentéktelen mennyiségű kisebb eső, zápor kísér) fokozatos lehűlés kezdődik. A kezdetben felhős időszakokat, egyre naposabb időjárás váltja, de ezt erősebb éjszakai fagyok követik, valamint a maximum hőmérsékletek is, napról-napra alacsonyabban alakulnak majd. Hétvégére a maximumok 10 fok körülire, az éjszakák kevéssel 0 fok felett és -4 fok közé esnek jelentősen vissza.
- A jövőhét eleje, a jelenlegi modellszámítások szerint(!) további lehűlést tartogat, valamint dél felől egy alacsony nyomású légköri képződmény hatására megnő a csapadék valószínűsége. ( Főként az ország déli, délnyugati felén. ) Regionális szinten a hegyekben már előfordulhat(nak) hózáporok, s a jelen számítások szerint további (átlagostól) hidegebb időre és változékonyabb időjárásra célszerű felkészülni a jövőhét folyamán. Nov.19-étől esedékes további folytatásról később..Mivel NAGY a Bizonytalanság az előrejelzés beválását illetően.

 

Bővebb, szakmaibb „szemszögből”

Hazánk időjárását –jelenleg- meghatározó, tőlünk északra elvonult értőleges hidegfront után; Északkelet- Európában megerősödő nagy kiterjedésű anticiklon hódít teret Kelet- és Közép-Európában az elkövetkezendő 72 órán belül (1.ábra). A kiépülő anticiklon peremén, a Kárpát – medence, ezen belül hazánk térségébe, már Szerda délutántól megkezdődik északkelet felől a hideg levegő beáramlása és a fokozatos lehűlés. Fajtáját tekintve ez a légtömeg száraz, szibériai eredetű lesz,de még nem olyannyira hideg. Viszont száraz mivolta miatt, az alacsony harmatpontok hatására országszerte előforduló fagyokra lehet számítani. -4, -5 fok is lehet, különösen fagyzugokban.
A továbbiakban, a hétvégén hazánk időjárását döntően meghatározó magasnyomású légköri képződmény ( anticiklon ), központi helyzete fokozatosan a Skandináv – félsziget főlé helyeződik, ami utat nyit a soron következő újabb adag, ezúttal váltakozó nedvességtartalmú levegőnek Európa keleti és középső vidékei felé.(2.ábra)

( 2.ábra: Szerkesztett kép eredeti forrása: ECMWF modell által előrejelzett 850hPal-os hőmérsékleti('C) tartomány cca. ~1550 méter és légnyomás érték 2018.11.19 12z-re /13NOV2018 12Z alapján./ M: magasnyomású anticiklon, A: alacsony nyomású ciklon. A fekete nyílak, a hideglevegő beáramlási irányát jelzik. Link: wetterzentrale.de 

Makroszinoptikai szempontból a nagy kiterjedésű anticiklon; Skandináv központú elhelyezkedése folytán, annak keleti felén lezúduló sarkvidéki eredetű hideglégtömeg hatására, a Földközi – tenger középső és keleti felében nagy rá az esély, a kiéleződő hőmérsékleti hőkontraszt miatt sekély, nagy kiterjedésű alacsony nyomású ciklonra, amit hegyekben jellemzően havazás kísérhet; például a Balkán félsziget magasabb hegyvidéki régióiban. Ezzel párhuzamosan az anticiklon által feltartoztatott Atlanti ciklonok pályájának iránya Délnyugat - Európai irányt vesz, így ott is csapadékosabbra fordulhat az időjárás a hét utolsó napjától.Lásd. 2-es ábrán látható ciklon(A) centrumokat, valamint (M)magasnyomású légköri képződményt. A lezúduló északkeleti felől érkező hideglevegő hatására az orografikus tényezők miatt, a Kárpátokban és a Balkán félszigeten is megjelennek, a hegyekben, az első kiterjedtebb hótakarók lásd. 3.ábra.

(3.ábra: Gfs modell által előrejelzett hóhatár és hóvastagság előrejelzés 2018.11.19 18 UTC-re. Forrás: wetter3.de ) Megjegyzés: Látható, hogy a Kárpátok hegyvonulatai által létrejövő kényszeremelés hatására, az északkelet felől beáramló hideglégtömeg miatt "nagy" területen behavazódik. Valamint a Balkán félsziget hegyvidéki területei felett is "megveti a lábát a tél." )

Összegezve elmondható, hogy a napok óta tartott késő őszi, majd már-már kora téli/telet idéző időjárás körvonalazódik. Ami már borítékolhatóan kijelenthető hétvégétől az eddigi abnormálisan meleg őszből, késő őszbe vált az időjárás, sőt a jövőhét első napjaiban regionálisan, különösen középhegységeinkben megláthatjuk az első hópelyheket is, ha marad a jelenlegi tendencia. Jövőhétről bővebben, majd a hétvégén pontosítok…

Ajánló
Kommentek
  1. Én