Kopogtat a tél.

Amatőr időjárás előrejelzés: 2018.11. 25 – 2018.11.30

 



  ( 1.ábra: „Káosz” Európában. Feloszlóban lévő és már kialakult alacsony nyomású ciklonok teszik változatossá a kontinens időjárását. Míg Izland központtal egy magasnyomású légköri anticiklon található, aminek keleti oldalán sarkvidéki eredetű hideglevegő szivárog Európa középső és keleti vidékei felé.
A szerkesztett képen a Sat24.com által készített műholdkép 2018.11.25. 12:00-kor valamint az Országos Meteorológiai Szolgálat közzétett „Időjárási frontok” térképe 2018-11-25 01:00-kor. Források: https://en.sat24.com/en , https://www.met.hu/idojaras/aktualis_idojaras/front/  )

Jelenleg:
Hazánk időjárását az elkövetkezendő 48-72 órában, egy tőlünk délre elvonuló mediterrán ciklon határozza meg (1.ábra). Vasárnap délután folyamán a közeledő ciklon hatására dél, délnyugat felől elered az eső. Előbb a déli megyékben, majd országosan számítani lehet esőre, záporesőre. Intenzitásának mértékét várhatóan Hétfőn éri, majd el; ugyanis nem csak számottevő mennyiségben (legalább 5mm-t elérő napi mennyiség), hanem többfelé számíthatunk jelentős mennyiségű csapadékra. Ennek döntő többsége eső formájában hull majd. Mennyiségét tekintve: 10-30mm között. Délkeleten lehet a legkevesebb mennyiség, míg az ország északnyugati felében számíthatunk a legtöbbre. Ott 15-20 mm feletti összeg is leeshet 24-36 óra alatt.

Halmazállapot:
Hazánkat dél felől mediterrán ciklon éri/érte el, míg tőlünk északnyugatra, északra sarkvidéki eredetű légtömegek mozognak lassan dél, délkelet felé, s ennek keveredési zónájába mi is beleesünk az elkövetkezendő 72 órában.

Hétfő:
A kezdeti folyékony halmazállapotú csapadékot leghamarabb Hétfő késő estétől az Alpokalján, Mátrában és a Bükkben fokozatosan havas eső, havazás váltja fel.

(2.ábra: GFS modell által előrejelzett leeső hómennyiség és hóhatár térkép 2018.11.27 06UTC-re. Forrás: http://www1.wetter3.de )

Kedd:
Alacsonyabban tengerszínt feletti magasságban ( tszf.) kedd hajnalban Borsod megyében valamint első ízben síkvidéken Győr – Moson – Sopron megyében válthat havazásba a gyengülő(!) Csapadék (2.ábra). Az ország más tájain kedd délelőttől Szabolcs-Szatmár-Bereg megye nyugati és északi felén valamint a már említett Alpokalján, s annak tágabb térségében valamint már a Bakonyban is. Kedd napközben már országszerte várható az eső mellett bárhol havas eső, gyenge havazás is (3.ábra).
Mennyiségét tekintve leginkább a Bükkben és a Mátrában hullhat számottevő(5cm<) mennyiség. Sőt 10-15cm-nyi friss, tapadós hó sem kizárt.
Síkvidéken megmaradó hóra általában északnyugaton és az ország északi felén van rá esély. Lepel, 1-2cm-nyi szerda estig, de kiemelt tekintettel az Északi – középhegység tágabb előterében 2-4 cm –nyi hó is eshet kisebb körzetekben.

(3.ábra: UM modell által előrejelzett halmazállapot és csapadékmennyiség térkép 2018.11.27 18:00UTC-re. Zöld szín: folyékony, lilla: vegyes, míg a kék szín: a szilárd halmazállapotú csapadékot szemlélteti. Forrás: http://www.meteo.pl )


A folytatásban: Szerdán, délkeleten még előfordul kisebb havazás, majd szárazabbra fordul időjárásunk. Viszont az észak felől korábban beáramlott sarkvidéki eredetű hideglégtömeg a Kárpát – medence alacsonyabb régióiban, így hazánk térsége felett nyugalomba jut, ezért éjszakára erős fagyokra célszerű készülni, valamint nappal lesznek olyan területek, ahol nem emelkedik 0 fok fölé a hőmérséklet.

Hőmérsékletekben a kezdeti késő őszi időjárást, a nappali +5 – (+10) fokokat, kora téli idő váltja. Olyannyira, hogy keddtől északon, északkeleten akár napközben is gyengén fagyhat. Míg Hétfőn +5 fok feletti csúcsok lehetnek a nappali maximumok, addig keddre +5 fok alatti maximumok jönnek. Szerdától megjelennek az éjszakai fagyok is,  olyannyira, hogy a hét második felében, péntekig az éjszakai minimumok -3 és -6 fok közé esnek vissza. Viszont az ország hóval borított, szélcsendes vidékein valamint fagyzugokban nem lesz ritka a -6 fok alatti minimum sem. -10 fok is lehet.
Bekeményít az időjárás. A nappali maximumok se ígérkeznek túl melegnek,de jobbára -2 és +3 fok között szóródnak majd, legfőképpen a hőmérsékleti eloszlásban délnyugaton és délen lesz az enyhébb, míg északon a hidegebb idő.


Távolabbi kilátások:
A jelenlegi modellszámítások alapján a jövőhét elejei átmeneti lehűlést követően, a magasban jövőhét végén enyhülés indul. Viszont még mindig nagyon bizonytalan, hogy a talaj közeli légrétegekben mennyire fog „lekeveredni” az enyhébb idő. Kevesebb légmozgás esetén a Kárpát – medencében inverzió* jöhet létre. Ellenkező esetben viszont enyhülés a legvalószínűbb, bár az időtáv és a nagy bizonytalanság miatt 100%-os bevallási valószínűséggel ez nem jelenthető ki. Úgyszólván a jövőhét pontos vége most úgy fest, „még ködbe vész”.

 Inverzió lásd. bővebben itt: https://hu.wikipedia.org/wiki/Inverzió_(meteorológia)

"Megvillantja foga fehérjét" a Tél.

Amatőr időjárás előrejelzés: 2018.11.19 – 2018.11.24

 ( 1.ábra: Szerkesztett kép. Aktuális kimentett műholdkép 2018.11.18 16:20 és aktuális analízis 2018.11.18 15h UTC. Források: http://meteocentre.com/analysis/map , https://en.sat24.com/en/eu)

Vasárnap késő este, az éjszaka felhőzet növekedés kezdődik. Országszerte Hétfő kora délutánig lehet számítani csapadékra. Hajnalban és kora reggel síkvidéken eső,havas eső, hó egyaránt előfordulhat, majd döntően eső lesz a jellemző. Megmaradó hóréteg síkvidéken nem valószínű.
Középhegységeinkben megmaradó hórétegre körülbelül 700 méter feletti régióban a Mecsekben, az Alpokalján, a Dunántúli - középhegységben, valamint az Északi – középhegység nyugati és középső területei felett lepel,1-3cm-nyi friss, tapadós hó hullhat. 


Címből is adódik a mondás:
 „Megvillantja a fog fehérjét” a TÉL.

Hazánk időjárását az elkövetkezendő 12-24 órában meghatározó két légköri képződmény közül, az egyik tőlünk északra, északnyugatra a Skandináv – félsziget felett elterülő anticiklon keleti peremén lefűződő egy gyenge hidegfront  határozza meg. A másik vasárnap késő éjszaka és hétfő kora hajnaltól a Földközi – tenger középső és keleti medencéjében örvénylő sekély mediterrán ciklon (1.ábra). Csapadék mennyiségét tekintve, dél, délnyugat-északkelet tengelyirányban csökkenő mértékben kell számítani dél felől vegyes halmazállapotú csapadékra (2. ábra). Hegyekben kis mennyiségben megmaradó hóra. Tehát a legnagyobb mennyiségben délnyugaton, a legkevesebbre északon, északkeleti megyékben számítsanak.
A hőmérsékletek keddig nappal +2 és +5 fok között, az éjszakai minimumok -3 és +3 között alakulnak. Szerdától átmenetileg enyhül időjárásunk, az éjszakai fagyok átmenetileg megszűnnek, majd a jövőhét utolsó napjaiban újra foltokban megjelenhetnek. A nappali maximumok +4 és +9 fok között mozognak majd, tehát a jövőhét első egy-két napját leszámítva késő őszi hőmérsékletekre számíthatunk.

(2.ábra: UM modell által előrejelzett halmazállapot és csapadékmennyiség térkép 2018.11.19 06UTC-ra. Kék: szilárd, a lilla: vegyes, a zöld szín: folyékony halmazállapot jelzi. Forrás: http://www.meteo.pl  )


A folytatásban:
Kedden újabb mediterrán ciklon érkezik, ezúttal délnyugat felől.
A jelenlegi számítások szerint a modellek többsége alapján leginkább az Alpokalján számíthatunk a magasabb régiókban vegyes halmazállapotú csapadékra és hóra, másutt eső, záporeső lesz a jellemző. Kis mértékben enyhül az idő, a magasban pár fokkal melegebb légtömeg érkezik,de talajon marad az átlaghoz közeli hűvösebb késő őszi idő.

Távolabbi kilátások:
A korábbi várakozásokkal ellentétben, az igazi, hosszantartó téli/télies periódus úgy fest, most még várat magára. A mostani számítógépes elemzések alapján is, csak óvatos becslések vannak a hónap (leg)végét illetően, amikor is újabb hidegfront érkezhet északnyugat felől. S, hogy Katalin kopog –e vagy locsog, hiába a naptári „közelség”, még mindig nagy a bizonytalanság a jövőt illetően.

Hét legvégére beköszönt a késő ősz. A jövő heti folytatás már-már kora téli időt tartogathat regionálisan (!)

Amatőr időjárás előrejelzés: 2018.11.14 – 2018.11.19

 ( 1.ábra: Szerkesztett kép eredeti forrása: GFS modell által előrejelzett 850hPal-os hőmérsékleti('C) tartomány cca. ~1550 méter és geopotenciál 2018.11.18 18z-ra. /13NOV2018 18Z futás alapján./ M: magasnyomású anticiklon, A: alacsony nyomású ciklon. A fekete nyílak, a hideglevegő beáramlási irányát jelzik. Link: wetterzentrale.de 

Dióhéjban:

A mai(11.13-ei) érintőleges hidegfront után (,amint szerdán északon és keleten kis eséllyel előforduló jelentéktelen mennyiségű kisebb eső, zápor kísér) fokozatos lehűlés kezdődik. A kezdetben felhős időszakokat, egyre naposabb időjárás váltja, de ezt erősebb éjszakai fagyok követik, valamint a maximum hőmérsékletek is, napról-napra alacsonyabban alakulnak majd. Hétvégére a maximumok 10 fok körülire, az éjszakák kevéssel 0 fok felett és -4 fok közé esnek jelentősen vissza.
- A jövőhét eleje, a jelenlegi modellszámítások szerint(!) további lehűlést tartogat, valamint dél felől egy alacsony nyomású légköri képződmény hatására megnő a csapadék valószínűsége. ( Főként az ország déli, délnyugati felén. ) Regionális szinten a hegyekben már előfordulhat(nak) hózáporok, s a jelen számítások szerint további (átlagostól) hidegebb időre és változékonyabb időjárásra célszerű felkészülni a jövőhét folyamán. Nov.19-étől esedékes további folytatásról később..Mivel NAGY a Bizonytalanság az előrejelzés beválását illetően.

 

Bővebb, szakmaibb „szemszögből”

Hazánk időjárását –jelenleg- meghatározó, tőlünk északra elvonult értőleges hidegfront után; Északkelet- Európában megerősödő nagy kiterjedésű anticiklon hódít teret Kelet- és Közép-Európában az elkövetkezendő 72 órán belül (1.ábra). A kiépülő anticiklon peremén, a Kárpát – medence, ezen belül hazánk térségébe, már Szerda délutántól megkezdődik északkelet felől a hideg levegő beáramlása és a fokozatos lehűlés. Fajtáját tekintve ez a légtömeg száraz, szibériai eredetű lesz,de még nem olyannyira hideg. Viszont száraz mivolta miatt, az alacsony harmatpontok hatására országszerte előforduló fagyokra lehet számítani. -4, -5 fok is lehet, különösen fagyzugokban.
A továbbiakban, a hétvégén hazánk időjárását döntően meghatározó magasnyomású légköri képződmény ( anticiklon ), központi helyzete fokozatosan a Skandináv – félsziget főlé helyeződik, ami utat nyit a soron következő újabb adag, ezúttal váltakozó nedvességtartalmú levegőnek Európa keleti és középső vidékei felé.(2.ábra)

( 2.ábra: Szerkesztett kép eredeti forrása: ECMWF modell által előrejelzett 850hPal-os hőmérsékleti('C) tartomány cca. ~1550 méter és légnyomás érték 2018.11.19 12z-re /13NOV2018 12Z alapján./ M: magasnyomású anticiklon, A: alacsony nyomású ciklon. A fekete nyílak, a hideglevegő beáramlási irányát jelzik. Link: wetterzentrale.de 

Makroszinoptikai szempontból a nagy kiterjedésű anticiklon; Skandináv központú elhelyezkedése folytán, annak keleti felén lezúduló sarkvidéki eredetű hideglégtömeg hatására, a Földközi – tenger középső és keleti felében nagy rá az esély, a kiéleződő hőmérsékleti hőkontraszt miatt sekély, nagy kiterjedésű alacsony nyomású ciklonra, amit hegyekben jellemzően havazás kísérhet; például a Balkán félsziget magasabb hegyvidéki régióiban. Ezzel párhuzamosan az anticiklon által feltartoztatott Atlanti ciklonok pályájának iránya Délnyugat - Európai irányt vesz, így ott is csapadékosabbra fordulhat az időjárás a hét utolsó napjától.Lásd. 2-es ábrán látható ciklon(A) centrumokat, valamint (M)magasnyomású légköri képződményt. A lezúduló északkeleti felől érkező hideglevegő hatására az orografikus tényezők miatt, a Kárpátokban és a Balkán félszigeten is megjelennek, a hegyekben, az első kiterjedtebb hótakarók lásd. 3.ábra.

(3.ábra: Gfs modell által előrejelzett hóhatár és hóvastagság előrejelzés 2018.11.19 18 UTC-re. Forrás: wetter3.de ) Megjegyzés: Látható, hogy a Kárpátok hegyvonulatai által létrejövő kényszeremelés hatására, az északkelet felől beáramló hideglégtömeg miatt "nagy" területen behavazódik. Valamint a Balkán félsziget hegyvidéki területei felett is "megveti a lábát a tél." )

Összegezve elmondható, hogy a napok óta tartott késő őszi, majd már-már kora téli/telet idéző időjárás körvonalazódik. Ami már borítékolhatóan kijelenthető hétvégétől az eddigi abnormálisan meleg őszből, késő őszbe vált az időjárás, sőt a jövőhét első napjaiban regionálisan, különösen középhegységeinkben megláthatjuk az első hópelyheket is, ha marad a jelenlegi tendencia. Jövőhétről bővebben, majd a hétvégén pontosítok…