Apró hír: Érkezik a tél..+ Jövőhétről nagy vonalakban.

Amatőr időjárás előrejelzés:  2018.01.13-2018.01.14


Észak - Alföld

A korábban írt cikkem folytatásaként (lásd.: A JÖVŐHÉT MÁSODIK FELÉBEN FOKOZATOS LEHŰLÉS KEZDŐDIK. ) Időközben kissé késve, mégis töretlenül megindul(t) a hideglevegő Európa belső területei felé, Kelet - Európai síkság felöl. Köszönhetően a már említett kialakult anticiklonnak.

Az elkövetkezendő 24 órában az Észak - Alföld térségében észak, északkelet felől fokozatosan teret nyerő eleinte nedves, majd vasárnaptól hideg száraz léghullámok érik el térségünket. Hatásra megerősödik a északi, északkeleti szél.

Holnap hajnalban a kis mennyiségű csapadékot reggeltől vegyes és később szilárd halmazállapot váltja fel.
(1-2.ábra.) Különösen a Zempléng hg. tágabb előterében, Záhonytól lefele a Tisza vonalában és a Hajdúságban van esély lepel-1-2cm-nyi hóra.

(1.ábra: UM modell által előrejelzett halmazállapot/kék=hó,lilla=vegyes,zöld=folyékony/ és csapadékmennyiség térkép 2017.01.13 06:00UTC-re. Forrás: http://www.meteo.pl 

( 2.ábra: Hóvastagság előrejelzés ECMWF modell alapján 2018.01.13 10:00 Uhr. Forrás: https://kachelmannwetter.com/de )

Távolabbi folytatás:

A jövőhét első napjaiban a hétfői napot leszámítva újra mozgalmasabbra fordul időjárásunk és a hét második fele is változékony csapadékos és hideg időt tartogat. Némi bizonytalanság mellett,de kijelenthető, hogy országszerte valószínű csapadék és halmazállapot szempontjából is legalább regionális szinten havazhat.

Részleteiben nem mennék bele. Ugyanis a csapadék területi eloszlása, halmazállapota és mennyisége meglehetősen bizonytalan. Mivel maga a kialakuló helyzet is egy sor különféle variánst, területi megosztottságot eredményezhet: Legyen az halmazállapot vagy csapadékmennyiség terén. 

Izland térségéből Északnyugat,Nyugat-Európába áthelyeződő "elöregedő" magassági légörvény és a hozzátartozó alacsony nyomású képződmények(ciklonok) hatására, ( a mediterrán térséget elérő hidegléghullámok miatt ) mediterrán ciklon keletkezésének esély áll fent. Szóval nem az a kérdés, hogy mozgalamas idő előtt állunk, hanem az,hogy hol lesz hó avagy eső és mennyi. Ezt viszont ekkora időtávban képtelenség eltalálni nem csak nekem, a hivatásosoknak is. 

 Ez pedig a ciklonpálya! A csapadék mennyiségét, fajtáját az akkori nyomáselrendeződés fogja meghatározni és ez az ami nagyon bizonytalan. Sokszor főként mediterrán ciklonoknál még 12-24 órára előre se nagyon biztosak az időjósok a jövőt illetően.

A jövőhét első felében folytatása következik.

 

A jövőhét második felében fokozatos lehűlés kezdődik.

Amatőr időjárás előrejelzés: 2018.01.08 - 2018.01.14

 

Időjárási helyzet:

A Pireneusi (Ibéraiai) - félszigettől - a Barrents - tengerig (Oroszország) dny-ék irányban, egy hosszan elnyúló frontrendszer húzódik. http://www.met.hu/img/pdhe/pdhe20180107_1200.jpg Forrás: OMSZ. Hazánk e frontrendszer előoldalára kerülve jelentősen megenyhült az idő.


Az elkövetkezendő 96 órában lényegesen nem változik időjárásunk.

Viszont Európa északkeleti harmadán, a Kelet - Európai síkság vidékei felett sarkvidéki eredetű hideg levegő áramlik, aminek nyomán ott egy magasnyomású anticiklon épül ki. Ez fog később a hét második felétől beleszólni hazánk időjárásába.

Hazánkban:
A Szerdától a Kelet - Európai síkság felett fokozatosan teretnyerő és felépülő anticiklon hatására, valamint a nyugat felől közeledő alacsony nyomású légköri frontok "ütköző zónájába" fogunk tartozni ÁTMENETILEG. Ennek nyomán különösen Szerdán és Csütörtökön főként az ország nyugati, délnyugati harmadán lehet készülni számottevő esőre,záporra. Az ország keleti, északkeleti részei felett kevésbé valószínű csapadék.

A hét második felében lehűlés kezdődik időjárásunkban, ugyanis északkelet felől, a Skandináv - fsz. és a Kelet - Európai síkság felett megerősödő magasnyomású antciklon alatt jobbára száraz, hideg léghullámok fokozatosan elérik Kelet-, majd Közép-Európát (2.ábra). Téliesre, a sokévi átlaghoz közelire fordul időjárásunk és újra megjelennek az éjszakai fagyok. Sőt hétvégén nappal is fagyHAT.

( 2.ábra: Ecmwf modell által előrejelzett hőmérséklet és légnyomás 850hPal-os(~1550m) magasságban 2018-01-12 12z.-re. Forrás: http://www.wetterzentrale.de Érzékeltetés képpen fekete vonalal jelöltem a Kelet - Európai síkság felöl beáramló jobbára száraz, hideg léghullámok utját, valamint M=anticiklon (magas nyomás) és A=ciklon (alacsony nyomás) központi helyzetét. ) 

A maximum hőmérsékletek kezdetben +5 és +14 fok között, péntektől +10 fok alá, sőt hétvégére -1 és +3 fokra mérséklődnek. A jelenlegi szinte fagymentes éjszakák pedig 0 és -7 fokra süllyednek.

Számottevő csapadék az Észak - Aldöldre vonatkozóan nem látszik.
Viszont kis mennyiségű eső, záporeső szerdán és csütörökön előfordulhat.

Távolabbi kilátások:
A tavaly decemberi télies időjárást követő enyhe időszak vége látszik jelenleg. Január 10-11.-étől fokozatos lehűlés a legvalószínűbb. ( Köszönhetően az északkelet felől beszívárgó hideg léghullámoknak. ) A jelenlegi modell számítások szerint ugy tűnik marad a télies időjárás hétvégétől, egy ideig nem tér vissza az enyhesség.

Folytatás a hét második felében...