Szombaton országos csapadék. Döntően havazás, míg a Tisza vonalától nyugatra vegyes halmazállapot is lehet.

Amatőr időjárás előrejelzés: 2019.01.05 – 2019-01-09

 

1.ábra: „Időjárási helyzet.” ( FORRÁS: met.hu )

 

Péntek késő estétől északnyugat felől, tőlünk északra található ciklon melegfrontja éri el térségünket (1. ábra.). Hatására egyre többfelé kezdődik gyenge-közepes intenzitású havazás. Éjfélig nagyjából Hollóháza-Miskolc-Jászberény-Kaposvár vonalig juthat a csapadékzóna. Reggeli óráktól már a Tisza vonalától keletre is megkezdődik a havazás, ami napközben a Dunántúlon, majd a Duna-Tisza közén átmenetileg vegyes halmazállapotú csapadék vált (2. ábra). Ezeken a területeken a hó olvadni fog, valamint a havazás mellett havas eső, eső is lehet. Átmenetileg nem zárható ki kis mennyiségű ónos eső sem, különösen hajnalban és kora reggel. (A Dunántúlon az északnyugatira forduló szél megerősödik, ezt ott különösen a Bakonyban hófúvást okozhat. )

( 2. ábra: UM modell által előrejelzett csapadékmennyiség és halmazállapot térkép 2019.01.05 15:00UTC.-re. Kék=szilárd, lilla=vegyes, a sárga és zöld szín pedig a folyékony halmazállapotot jelöli. Forrás: http://www.meteo.pl ) 


A Tiszántúlon végig havazásra célszerű készülni.


Mennyiséget tekintve az Északi-középhegységben és a Bakonyban számíthatunk 5-10cm-nyi mennyiségre, a Bakonyban lokálisan 10cm feletti hó mennyiség is eshet. Síkvidéken, országos átlagban 5 cm körüli csapadékmennyiség hullhat, az Észak – Alföld térségében 4-7cm-nyi eshet, ebből a Szatmári-Tiszaháton lehet a legtöbb. Tisza vonalától nyugatra síkvidéken viszont olvadás valószínű, e vonaltól keletebbre nem lesz jellemző.

Hőmérsékletek:

Szombaton a Tisza vonalától keletre kevéssel 0 fok alatt 0 és -3 fok között, míg nyugatabbra 0 és +2 fok között valószínűek.
Vasárnaptól a magasban újabb hideglégtömeg érkezik és erősödik az éjszakai lehűlés. -4 és -10 fok közé esnek vissza az éjszakai minimumok. A derült, szélcsendes tájakon, fagyzugokban -10 foktól is hidegebb lehet. A nappali hőmérsékletekben országosan eltérés mutatkozik. Észak, északkeleten lesz a hidegebb, míg délen, délnyugaton az enyhébb idő. Nappali maximumok Hétfőn -1 és -4 fok között, majd Keddtől némileg enyhül az idő, általában +2 és -2 fok közötti értékek lesznek a jellemzőek.Távolabbi kilátások:
Kedd délutántól északnyugat felől újabb légköri front érkezik. Halmazállapotát, mennyiségét tekintve még bizonytalan a jövőkép. Nagy vonalakban –a jelenlegi tendencia alapján- enyhülés kezdődhet,  kis mennyiségű csapadék a legvalószínűbb, a jövőhét közepéig. Kedden és Szerdán, keleten zömében havazással, nyugaton a havazás mellett vegyes halmazállapotú csapadékkal. A jövőhét második felében is további változékony, csapadékos idő körvonalazódik. Erről részleteiben később…

Ajánló
Kommentek
  1. Én