Ünnep előtt "fogy el" a tél ereje.

Amatőr időjárás előrejelzés: 2017.12.20 - 2017.12.21


Időjárási helyzet: Hazánkat az elkövetkezendő 12-24 órában északkelet felől egy sekély ciklon(, s a hozzátartozó magassági légörvény) közelíti meg.(1.ábra) Ez a légköri képződmény holnap estére feloszlik,de kora délutáni óráktól még beleszól hazánk északkeleti régiójának időjárásába.

(1.ábra: Időjárási helyzet 2017-12-19 01:00-kor Forrás: http://www.met.hu )


Észak - Alföld

Szerda

Holnap, különösen a kora délutáni óráktól kezdve az északkelet, észak felől közeledő (gyenge) csapadékmező hatására hószállingózás, kisebb havazás előfordulhat. (2.ábra)

( 2.ábra: Ecmwf modell alapján előrejelzett csapadékösszeg(3h/mm) és szél áramvonal(10m) térkép. Forrás: http://www.met.hu/idojaras )

Főként a Zempléni - hegységben, a Bodrogközben és a Szatmári - síkságon ennek hatására lepel, 1-2cm-nyi hótakaró is kialakulhat.

Csütöröktökön, a szerda délután keződött gyenge csapadékhullást követően, átmeneti csapadékszünet után este északnyugat felől újabb, ezuttal egy légköri front érkezik, aminek hatására nem csak az Észak - Alföldön, hanem szerte az országban valószínű többfelé csapadék. Míg nálunk zömében havazásra, hózáporokra, addig másutt különösen a Balassagyarmat - Gyula vonaltól délnyugatra, nyugatra a hó mellett havaesőre, esőre is számítani kell. (3.ábra)

 

(3.ábra: UM modell alapján előrejelzett várható csapadékösszeg 2017-12-21 21UTC-re. Kék=hó,lilla=vegyes,zöld=folyékony halmazállapotot mutatja. Forrás: http://www.meteo.pl ) 

A lehulló hó mennyisége várhatóan nem lesz jelentős. Csupán néhány centiméternyi (3-4cm<alatt) további hótakaró kialakulására lehet készülni.

Mindkét nap a hőmérsékletek jelentősen nem változnak. Éjszakák -1 és -4 fokokról, napközben -1 és +3 fok közé enyhülnek.

A folytatás lelombozó.
Már, ami a fehér karácsonyt szeretőket illeti. Nem lesz havas az ünnep.

A jelenlegi modellszámítások szerint az Alföldön legtovább a magasban(!) beragadó hideglégtömeg az Észak - Aldöldi régióban húzhatja (4.ábra). December 24-e délután ez is "elesik".  Menthetetlenül beenyhülünk, a nyugat felől közeledő enyhe légtömegek hatására.

( 4. ábra: GFS modell alapján előrejelzett hőmérsékleti térkép 925hPalon(kb. 700-900méter ) és légnyomás 2017-12-24 15z-re. Forrás: szupercella.hu )

A folytatás: bizonytalan ideig tartó enyhébb időjárást sejtet.

2017-es év utolsó napjaiban, a jelenlegi tendencia alapján újabb légköri front körvonalazódik.

Ajánló
Kommentek
  1. Én