Újabb melegfront. A hétvége felé enyhül az idő.

Amatőr időjárás előrejelzés: 2019.01.08 - 2019.01.09

 

(1.ábra: Európa középső és keleti fele "hó alatt". Előrejelzett hóvastagság és hóhatár térkép GFS modell alapján 2019.01.09 18 UTC-re. Forrás: wetter3.de )


Hazánkat északnyugat felől egy erős melegfront éri el.
Holnap reggeli órákig a fent említett front csapadékzónája a Duna-Tisza közéig jut el. Délre és a kora délutáni órákra a Tiszától keletre eső tájakon is megkezdődik a havazás. A Duna vonalától nyugatra a kezdeti havazást vegyeshalmazállapotú csapadék váltja; havazás mellett havas eső, eső is eshet, valamint átmenetileg ónoseső sem zárható ki.

Az Észak - Alföldön

A vártaknak megfelelően havazás lesz a jellemző. Viszont nem lehet kizárni(!) szerda déli óráktól kezdődően a gyengülő csapadékot itt is vegyes halmazállapotú csapadék válthatja. Valamint napközben gyenge olvadás valószínű.
Szabolcs - Szatmár - Bereg megyében a friss lehulló hó mennyisége 4-8cm közötti lesz/lehet. Vége felé egyre inkább a vizes, tapadós hó lesz a jellemző (2.ábra). A legnagyobb mennyiségre, akár 10-15cm-nyi friss hóra a Bakonyban valamint az Északi-középhegységben lehet. Síkvidéken a Tiszahát és a Szatmári - síkság területein eshet a legtöbb. Ott 10-15cm-nyi vizes, tapadós hó sem kizárt.


( 2. ábra: GFS modell alapján előrejelzett hóvastagság 2019.01.09 12:00Z-re. Forrás: metnet.hu 

 

 

A folytatásban enyhülés valószínű. Némi bizonytalanság azért van a jövőt illetően. Marad a változékony, csapadékos idő. S a melegedés miatt a hét második felében már északon is számítani lehet esőre, havaesőre egyaránt. Nappal országszerte olvadás valószínű, kivéve magasabb (800méter feletti) középhegységeinkben. 
Óvatosan megemlíteném, hogy a jelenlegi számítások szerint jövőhét első felében újabb lehűlés körvonalazódik.

Ajánló
Kommentek
  1. Én