A korábban vártakhoz képest, a hónap vége enyhének ígérkezik, de marad a változékonyság

Amatőr időjárás előrejelzés: 2018.10.24 – 2018.10.31

( 1.ábra: Jelenlegi műholdkép 11:05 UTC alapján. Forrás: sat24.com Megjegyzés: A ciklon átvonulását foltokban gyenge zivatartevékenység is kíséri helyenként. ) 

Dióhéjban:

Kezdetben a időjárási modelleken hűvösebb, már-már téliesnek mondható előrejelzéseket, mára egy sokkal melegebb verzió váltotta fel. A trendben e hét közepi hűvösebb időjárás „múló románc” csupán, a hét második felében melegedés a legvalószínűbb. Lényegében marad a változékonyabb időjárás. A héten országszerte csütörtök, péntek este és szombaton lehet többfelé csapadékos. Eső, záporeső egyaránt valószínű, várhatóan nem jelentős mennyiségben (Napi: 10mm alatt). Valamint a jövő hét első napjaiban is marad a csapadékhajlam. A hőmérsékletek a kezdi (mai) lehűlés után, 15-22 fokos maximumokra emelkednek és az éjszakák is enyhülnek majd általában 10 fok körülire.

Időjárási helyzet:

Mai nap hazánk időjárást meghatározó légköri képződmény, tőlünk északkeletre kimélyülő ciklon határozza meg (1. ábra).  E hidegfrontja után, a hét második felében; az elkövetkezendő 48-72 órában Skandináv fsz. déli felén, egy újabb ciklon mélyül ki. Ennek hideglevegője egy tőle nyugatra elhelyezkedő, hosszan elnyúló anticiklon, közös áramlási rendszerében lezúduló következő hideg léghullámot Nyugat – Európa kapja (2. ábra).Hazánkban egy ilyen hosszan lenyúló ugynev. hidegöblítés keleti felén helyezkedik majd el, aminek pereme mentén Délnyugat – Európában, a Földközi – tenger nyugati medencéjében intenzív mediterrán ciklon képződés veszi kezdetét (3. ábra).

(2.ábra: Szerkesztett kép. M: magasnyomú anticiklon, A: alacsony nyomású ciklon. Eredeti kép pedig: Az Ecmwf modell által előrejelzett 500 hPalos geopotenciál  és légnyomás 2018.10.27 00Z-re. Forrás: wetterzentrale.de )

(3.ábrán: Szerkesztett képen az A: az alacsony nyomású ciklont(mediterrán ciklont),míg a M: a magasnyomású légköri képződményt, az anticiklont jelöli. Eredeti kép pedig: A GFS modell által előrejelzett 500hPalos geopotenciál és légnyomás 2018.10.29 06Z.-re. Forrás: wetterzentrale.de )

Mind e közben, a tartós északi áramlással a Jeges – tenger irányából, sarkvidéki eredetű levegő árassza el Skandináviát, s ott „átmenetileg” egy magasnyomású anticiklon alakul ki. A Nyugat - Európai hidegöblitést okozó anticklon pedig visszahúzódik az Atlanti - óceán középső területei fölé lásd. 3-4-es ábra. A déli alacsony nyomású ciklon és az északi magasnyomású anticiklon feszül majd egymásnak a hétvégén( 4.ábra).

( 4.ábra: Szerkesztett kép a M: magasnyomás, A: alacsony nyomású képződményeket jelöli. Az eredeti modelltérkép az Ecmwf modell által előrejelzett 850hPalos hőmérséklet( tszf. ~ 1550m ) és légnyomás értéket jelzi 2018.10.29 00Z-re. Forrás: wetterzentrale.de )

A jelenlegi számítások szerint a „meleg győz”, ugyanis erős déli, délkeleti áramlással átlagostól jóval melegebb léghullámok árasszák el Közép – és Kelet – Európát a mediterrán ciklon előoldalán. A téliesebb folytatás még várat magára.

 

Távolabbi kilátások:

Jelenleg úgy tűnik a November 1.-ei időjárás az átlagostól melegebb, jobbára száraz időjárást ígér, a modellszámítások alapján. Viszont a bizonytalanság NAGY, főként a hét legvégén kimélyülő, tőlünk délnyugatra elhelyezkedő mediterrán ciklon leendő pályáját illetően (3.ábra), ami mind csapadékba, mind hőmérséklet eloszlásban jelentősen átírhatja a jelenlegi számításokat.