A korábban vártakhoz képest, a hónap vége enyhének ígérkezik, de marad a változékonyság

Amatőr időjárás előrejelzés: 2018.10.24 – 2018.10.31

( 1.ábra: Jelenlegi műholdkép 11:05 UTC alapján. Forrás: sat24.com Megjegyzés: A ciklon átvonulását foltokban gyenge zivatartevékenység is kíséri helyenként. ) 

Dióhéjban:

Kezdetben a időjárási modelleken hűvösebb, már-már téliesnek mondható előrejelzéseket, mára egy sokkal melegebb verzió váltotta fel. A trendben e hét közepi hűvösebb időjárás „múló románc” csupán, a hét második felében melegedés a legvalószínűbb. Lényegében marad a változékonyabb időjárás. A héten országszerte csütörtök, péntek este és szombaton lehet többfelé csapadékos. Eső, záporeső egyaránt valószínű, várhatóan nem jelentős mennyiségben (Napi: 10mm alatt). Valamint a jövő hét első napjaiban is marad a csapadékhajlam. A hőmérsékletek a kezdi (mai) lehűlés után, 15-22 fokos maximumokra emelkednek és az éjszakák is enyhülnek majd általában 10 fok körülire.

Időjárási helyzet:

Mai nap hazánk időjárást meghatározó légköri képződmény, tőlünk északkeletre kimélyülő ciklon határozza meg (1. ábra).  E hidegfrontja után, a hét második felében; az elkövetkezendő 48-72 órában Skandináv fsz. déli felén, egy újabb ciklon mélyül ki. Ennek hideglevegője egy tőle nyugatra elhelyezkedő, hosszan elnyúló anticiklon, közös áramlási rendszerében lezúduló következő hideg léghullámot Nyugat – Európa kapja (2. ábra).Hazánkban egy ilyen hosszan lenyúló ugynev. hidegöblítés keleti felén helyezkedik majd el, aminek pereme mentén Délnyugat – Európában, a Földközi – tenger nyugati medencéjében intenzív mediterrán ciklon képződés veszi kezdetét (3. ábra).

(2.ábra: Szerkesztett kép. M: magasnyomú anticiklon, A: alacsony nyomású ciklon. Eredeti kép pedig: Az Ecmwf modell által előrejelzett 500 hPalos geopotenciál  és légnyomás 2018.10.27 00Z-re. Forrás: wetterzentrale.de )

(3.ábrán: Szerkesztett képen az A: az alacsony nyomású ciklont(mediterrán ciklont),míg a M: a magasnyomású légköri képződményt, az anticiklont jelöli. Eredeti kép pedig: A GFS modell által előrejelzett 500hPalos geopotenciál és légnyomás 2018.10.29 06Z.-re. Forrás: wetterzentrale.de )

Mind e közben, a tartós északi áramlással a Jeges – tenger irányából, sarkvidéki eredetű levegő árassza el Skandináviát, s ott „átmenetileg” egy magasnyomású anticiklon alakul ki. A Nyugat - Európai hidegöblitést okozó anticklon pedig visszahúzódik az Atlanti - óceán középső területei fölé lásd. 3-4-es ábra. A déli alacsony nyomású ciklon és az északi magasnyomású anticiklon feszül majd egymásnak a hétvégén( 4.ábra).

( 4.ábra: Szerkesztett kép a M: magasnyomás, A: alacsony nyomású képződményeket jelöli. Az eredeti modelltérkép az Ecmwf modell által előrejelzett 850hPalos hőmérséklet( tszf. ~ 1550m ) és légnyomás értéket jelzi 2018.10.29 00Z-re. Forrás: wetterzentrale.de )

A jelenlegi számítások szerint a „meleg győz”, ugyanis erős déli, délkeleti áramlással átlagostól jóval melegebb léghullámok árasszák el Közép – és Kelet – Európát a mediterrán ciklon előoldalán. A téliesebb folytatás még várat magára.

 

Távolabbi kilátások:

Jelenleg úgy tűnik a November 1.-ei időjárás az átlagostól melegebb, jobbára száraz időjárást ígér, a modellszámítások alapján. Viszont a bizonytalanság NAGY, főként a hét legvégén kimélyülő, tőlünk délnyugatra elhelyezkedő mediterrán ciklon leendő pályáját illetően (3.ábra), ami mind csapadékba, mind hőmérséklet eloszlásban jelentősen átírhatja a jelenlegi számításokat.

Változékonyabbra, hidegebbre fordul időjárásunk+Távolabbi kilátások

Amatőr időjárás előrejelzés: 2017.11.11 - 2017.11.17


Időjárási helyzet:

 

( 1.ábra: ECMWF modell alapján előrejelzett 500hPal-os geopotenciál térkép 2017.11.11 12z-re. Forrás: http://www.wetterzentrale.de ) 


Hazánk időjárását meghatározó légköri képződmény tőlünk északnyugatra, a Skandináv félsziget felett örvénylik.(1.ábra) Eme alacsony nyomású, markáns ciklonrendszerben, több hullámban eleinte száraz majd nedves és hideg léghullámok érkeznek hazánk térségébe. A Norvég - tenger irányából érkező ( ciklon hátoldali) áramlási rendszerben sarkvidéki eredetű léghullámok áramlanak Európa belseje felé.

A korábban előrejelzettekhez képest(!), a hideg levegő java, inkább Nyugat - Európai súlyponttal nyomul be a kontinens fölé (2.ábra), ezért hazánk némiképp a (jóval) enyhébb, de csapadékosabb jellegű időjárást kap majd. A vasárnap-hétfőn rajtunk ugynev. hullámot vető hidegfront nyomán többfele számítani kell, ismétlödő jelleggel csapadékra.

( 2.ábra: Forrás: GFS modell alapján előrejelzett 850hPal-os hőmérséklet(~1550méter) érték. Itt jól látható a kezdetben Nyugat-Európai súlyponttal lefűződő hidegöblités, ami később hazánkra helyeződve (hullámzó frontrendszerként) -különösen hétfőn nagy eséllyel országszerte számottevő, sőt jelentős mennyiségű csapadékot okoz. Forrás: http://www1.wetter3.de/animation.html )

A Kárpát-medencében:
Még hajnalban hazánkban északon és keleten kisebb eső, zápor még előfordulhat. Változóan felhős-napos időszakokat követően estétől északnyugat felől újra beborul az ég. A hőmérsékletek 9 és 14 fok között valószínűek.

Vasárnaptól eleinte inkább északon, északkeleten, majd másutt is készülni lehet ismétlődő esőre, záporesőre. Hétfőn már országszerte valószínű számottevő, sőt néhol jelentős mennyiségű csapadék és lehűlés kezdődik. A kezdetben déli szél északira fordul és megerősödik.

A jövőhét első napján átmenetileg a Dunántúl magasabban fekvő részei felett, különösen az Alpokalján és a Dunántúli - középhegység 600-700 méter feletti csúcsain az esőt havaseső, havazás is váltHATja,de nem lesz mennyiségét tekintve jelentős. Hétfőn az országon belül nagy lesz a hőmérsékleti kontraszt. Míg az ország keleti felében +10'C fok körüli nappali maximumokra, addig nyugaton, különösen a Kisalföldön és az Alpokalján +5-7'C fokok számíthatunk.

Kedden fokozatosan megszűnik a csapadék, de az északi, északnyugati szél erős, (Dunántúlon) olykor viharos marad. Keddtől állandósulni látszanak a maximum értékek vagyis hozzávetőlegesen 5-11'C fokok valószínűek.

Szerdától megjelennek az éjszakai fagyok is. -3 és +4 fok közötti minimumok adódhatnak.


Távolabbi kilátások:

A jelenlegi modell számítások alapján, a jövőhét elejei változékony, hideg és csapadékos időjárást követően jövőhét hétvége felé nyugat, északnyugat felől újabb légköri képződmény valószínű. Azaz a mostani számítások alapján - NAGY FOKÚ BEVÁLÁSI BIZONYTLALANSÁG MELLETT - 3-4 napos csendesebb időjárás után, újra változékonyabb idő körvonalazódik.
Erről, amennyiben hóeséllyes lesz a várható helyzet később értekezem majd...

 

 

 

 

 

 

Egyenlőre vége az (sokévi) átlagtól melegebb időjárásnak. Hullámzó, lassú mozgású hidegfront; sok csapadékkal.

Amatőr időjárás előrejelzés: 2017.09.01 - 2017-09.06


Időjárási helyzet:
Európa időjárását egy hosszan elnyúló hullámzó frontrendszer alakítja, ami fokozatosan halad kelet felé (1.ábra). Hatására Nyugat - Európában már jelentősen mérséklődött a nappali felmelegedés többnyire 20 fok körüli értékek adódnak, míg a Balkán - félszigeten tartja magát a forróság.

( 1.ábra: Műholdkép 2017.09.01 12:00 UTC Forrás: http://oiswww.eumetsat.org )

Hazánkban az említett frontrendszer hidegfrontja már elérte hazánk nyugati határvidékét, s átmenetileg a Duna - Tisza közétől nyugatra többfelé okoz (ott) kisebb esőt, záporesőt, elszórtan zivatart.
Lassú, hullámzó mozgása folytán hétvége folyamán vonul át rajtunk. A szél északnyugatira, északira fordul és megerősödik, sőt a "megszokott", gyakori szélcsatornákban ( különösen a Dunántúlon) egy-egy viharos lökés is előfordulhat.

Észak - Alföld:
Holnap napközben szerte az országban elszórt jelleggel(!) lehet számítani záporokra, zivatarokra, majd késő délutántól, kora estétől az ország déli felében erőteljes felhőzetnövekedés kezdődik.
A - jelenlegi számítások szerint - a modellek többsége, egy masszív csapadékzónát számol valamikor a késő esti óráktól kezdve, ami az ország jó 3/4 -ét érintve észak,északkelet felé hagyja el az országot vasárnap reggel.

Várhatóan javarészt többfelé (tartós) eső valószínű, de eleinte, különösen szombat este és vasárnap kora hajnal között csapadéktömbbe ugynev. "beágyazott" intenzív záporgócok melett zivatar is lehet. Heves zivatart se lehet kizárni, ami felhőszakadás, kis méretű jég és viharos szél ( alapszéltől függetlenül )is kísérhet.

Jelentős csapadékra különösen az Alföld déli felén, valamint NAGYOBB BIZONYTALANSÁGGAL - a Tisza vonala mentén készülhetünk. Várhatóan 10-20 mm-nyi összegekre, de különösen délen és az Északi - középhegység keleti felében 20-40mm-nyi csapadékot is meghaladó mennyiségek sem zárhatóak ki.

A különböző modell térképek a csapadékzóna súlypontját nem egységes területre adják. A nagy fokú bizonytalanság a hullámzó hidegfront és az előterében kimélyülő sekély ciklon okozza. Emiatt van olyan kimenetel ami a Tiszántúl egész terjedelmét favorizálja, míg más modell az ország középső sávján át vonulna fel masszív, intenzív csapadékzóna. (2-3.ábra).

 

 

( 2.ábra: UM modell által előrejelzett csapadéktérkép 2017.9.3 0:00 UTC -re. Forrás: http://www.meteo.pl )

 

 

( 3.ábra: GFS modell által előrejelzett konvektív érték, légnyomás és csapadékmennyiség térkép 2017.09.03 00Z-re. Forrás: http://szupercella.hu )

Vasárnap napközben eleinte északkeleten és keleten még többfelé, majd elszórt jelleggel szerte az országban valószínű további, ismétlődő eső,záporeső, zivatar. A csapadékhajlam várhatóan a hétközepéig marad; igaz csökkenő jelleggel és egyre kevesebb helyen.

Hőmérsékletek:
Szombat délutánig míg a keleti országrészben 25-30 fok közötti maximumokra, addig a hidegfront által hozott hideg légtömeg hatására Nyugat - Dunántúlon 20 fok körüli, kicsivel az alatti legmagasabb nappali hőmérsékletekre célszerű felkészülni. Ez a nagy hőmérsékleti hőkontraszt vasárnapra országszerte megszűnnik.

Vasárnaptól - Szerdáig jellemzően 20-25 fok közötti maximumokra, míg az éjszakák hüvösebbekre 10-14 fokos minimumokra lehet számítani.

A kánikulai 30 + egy néhány fokok várhatóan egy ideig már nem térnek vissza. Kora ősszies "hangulatba" kapcsol időjárásunk...
Nem csak naptárilag.

Lassan mozgó hidegfront: Ma délután a Dunántúlon, szombaton pedig a Tiszántúl keleti felén készülhetünk csapadékra

Amatőr időjárás előrejelzés: 2017.08.11 - 2017.08.19

 

( 1.ábra: IR műholdkép Európa 2017-08-10 22:00UTC Forrás: eumetsat.org Jól látható a műholdképen az elmúlt 2-3 órában a dél,délnyugat felől - észak,északkelet felé vonuló, a Dunántúl nyugati felén is áthaladt zivatarrendszer felhőzete. ) 

Időjárási helyzet:


Hazánk időjárását meghatározó légköri képződmény tőlünk jelenleg nyugatra örvénylik.(1.ábra) A hozzá kapcsolodó hidegfront és magassági örvény csak lassan, vontatott jelleggel vonul át hazánk felett.

Eközben Hazánkban:

Ma késő délutántól, kora estétől a hidegfronthoz kapcsolódóan a Dunántúlon, különösen az északnyugati felén már számíthatunk intenzív záporok, zivatarok kialakulására. Hevesebb zivatarokban jégverés, viharos szél és felhőszakadás(>20mm) egyaránt előfordulhat. Éjszaka első felében, valamint szombat hajnalban,kora reggel az Északi - középhegyég és tágabb környezetében sem lehet kizárni egy-egy záporesőt, zivatart.

Szombaton napközben még nem,de délután dél felől felhőzet növekedés kezdődik. Késő délutántól, kora estétől a Tiszántúlon, annak is legnagyobb eséllyel a keleti határszél mentén egyre többfelé valószínű eső,záporeső,zivatar, sőt heves zivatar is. Az ilyen íntenzív heves csapadékgócokat viharos szél, jégeső és felhőszakadás(30-40mm) is kísérheti. A csapadéktevékenység várhatóan az éjszaka folyamán is fennmarad; valamint vasárnap kora délutánig az Észak - Alföldön és a keleti határszél mentén ismétlödő jelleggel célszerű készülni további záporokra, zivatarokra. Ezekből várhatóan heves zivatar a hét utolsó napján már nem valószínű.

Észak - Alföld

A lassú mozgású hidegfront Pénteken még nem,de várhatóan Szombaton délután minket is elér. Délről-észak felé terjeszkedő csapadékgócokkal, amik szeszélyes területi eloszlásban adhatnak hol több hol kevesebb mennyiségű csapadékot. Fajtáját tekintve kezdetben záporeső,zivatar,heves zivatar egyaránt valószínű, de éjszakára nem lehet kizárni tartósabb esőre szelidűlő csapadéktevékenységet sem. A nagyobb mennyiségű csapadékra legnagyobb eséllyel a Tiszántúl keleti felén, a keleti határszél mentén élők számíthatnak, valamint határainkon túl a Partium (lásd.: wikipedia.org ) készülhetnek rá.
Várhatóan szombaton a késő délutáni, kora esti óráktól számíthatunk kialakulásukra (2.ábra). Ez az éjszaka folyamán át, vasárnap déli, kora délutáni órákig is eltarthat.

( 2.ábra: GFS modell alapján előrejelzett csapadéktérkép(3h/mm) és konvektív érték 2017-08-12 21z-re. Forrás: szupercella.hu )

Távolabbi kitekintés:

Jövőhéten marad a nyári idő, de várhatóan 25-32 fok körüli maximumokkal, igy szélsőséges forróság várhatóan nem tér vissza, sőt az időszak legvégén(08.18-19) - nagy foku bizonytalanság mellett(!!) - de újabb hidegfront körvonalazódik.

Változékonyabbra fordul időjárásunk, mérséklődik a forróság + Távolabbi kilátások

Amatőr időjárás előrejelzés: 2017.08.05 - 2017.08.11

 

Időjárási helyzetkép: 

( 1.ábra: Forrás: sat24.com )

Európa időjárását döntően meghatározó alacsony nyomású légköri képződmény, a Kárpát - medencétől északnyugatra, a Skandináv - félsziget felett örvénylik.(1.ábra: Esti műholdkép Európáról ). E ciklonhoz tartozó frontzóna szinte ketté szeli Európát, míg délen a szaharai eredetű forróság tombol, addig a front mögött Észak - és Északnyugat - Európában illetve a Brit szk. térségében hűvös csapadékos az időjárás. (2.ábra)

 

(2.ábra: Időjárási frontok. Forrás: OMSZ )


Hazánkban:
Ma tetőzött a hőség.
Bővebben az Országos Metetorológiai Szolgálat (<-- Katt a névre.) honlapján
olvashatunk róla.

Már ma a Kisalföldön éjfélig előfordulhat az Alpok felől besodrodó zivatar, amit hevesebb gócban viharos szél és kis méretű jég is kísérhet.

Szombat reggel és napközben leginkább az ország északi részein és az Alpokalján fordulhat elő kisebb záporeső, esetleg zivatar. Legfőképpen az Északi - középhegység határmenti területein fordulhat elő frissítő jelleggel, de a nap nagyrészében nem ez lesz a jellemző.
Északon enyhül a forróság, de a nappali maximumok még mindig bőven 30 fok felett alakulnak.

Vasárnap
Már reggel illetve a délelőtti órákban nem lehet kizárni az ország északi részein és a keleti határ mentén egy-egy futó záporesőt. Késő délutántól, kora estétől immáron a közeledő hidegfront hatására, északnyugat felől egyre többfelé számíthatunk esőre, záporesőre, zivatarra, néhol heves zivatar is lehet, amit felhőszakadás(30-45mm), viharos szél és jégeső(2-3cm) is kísérhet. Az éjszaka folyamán további csapadéktevékenység valószínű.

Észak - Alföld

Érdemi változás vasárnap délutántól valószínű, addig itt-ott futó záporokra szombat hajnalban és vasárnap reggel és délelött számíthatunk, de nem ez lesz a jellemző. Marad a kánikulai meleg,de néhány fokot mérséklődik a forróság.

Vasárnap északnyugat felől hidegfront éri el az országot. 

Térségünkre nagyobb változást késő délutántól,kora estétől kezd hatást gyakorolni (3.ábra)Egyre nagyobb területen valószínű záporeső,zivatar. Éjfélig heves zivatar sem kizárt térségünkben. Intenzív, heves zivatargócokban felhőszakadás(30-45mm), jégeső jellemzően 2-3cm, illetve viharos szél kísérhet. Az éjszaka folyamán további csapadéktevékenység valószínű. Az eső mellett további záporokra, zivatarokra célszerű készülni.

( 3.ábra: Aladin modell által előrejelzett csapadék fajta és intenzítás térkép 2017.08.06 18:00 UTC-ra. Forrás: Model ALADIN ) 

Jelentősen mérséklődik a kánikulai meleg!

Távolabbi kilátások:

Hétfő
A Duna vonalától keletre a délelötti valamint a késő délutáni órákban még továbbra is készülni lehet záporok,zivatarok kialakulására.
Felfrissül az idő.

Kedden és Szerdán átmeneti csapadék "szünetet" és átmeneti melegedést követően - a jelenlegi modellszámítások alapján - csütörtök estétől, péntek reggel virradóra egy markáns hidegfront éri el az országot, ami újabb zivatarokat és lehűlést tartogat.
Az időtáv nagysága és a pontosítás miatt későbbi ellemzést ígényel a helyzetkép.
Erről később jelentkezem jövőhéten.

Hőmérsékletek:
Észak - Alföld térségében vasárnap estig jellemzően 30 és 35 fok közötti maximumokat mérhetünk. A jövőhét első fele 25-30 fok közötti nappali hőmérsékleteket tartogat, ami a mai 37(!) fokos nyíregyházi Tmax.-hoz képest hűsítő jelleggel bír majd. ;) A hét közepén átmeneti melegedés újra 35 fok körüli kánikul(a)át ígér, amit egy újabb, viszont jóval markánsabb erejű hidegfront zár. Erről később készítek pontosabb amatőr előrejelzést, ugyanis a részleteket és időpontokat illetően van némi bizonytalanság a jövőt illetően...

Április eddig kellemesen meleg, száraz, kora nyárias idővel nyitott, most változékonyabb időjárás következik. Szerdától lehűléssel(!)

Amatőr időjárás előrejelzés: 2017.04.03 - 2017.04.07

 

(1.ábra: Késő esti műholdkép Európáról. Jól látható a mediterrán térségben örvénylő
sekély ciklon valamint a jelentősen lelassult, gyengülésnek indult hidegfront. Forrás: sat24.com )

Hazánk időjárását az elkövetkezendő 48-72 órában egy északnyugat felől közeledő gyenge hidegfront és tőlünk délre, délnyugatra, a mediterrán térségben örvénylő sekély ciklon és a magasban hozzátartozó magassági légörvény határozza meg. E két időjárási képződmény a hét elején hazánkat mindkettő eléri, valamint megközelíti.
(1.ábra.)

Nézzük kicsit sorjában.

Hétfő

Holnap hazánkban a nap első felében jelentős változás még nem valószínű, de kora délután folyamán észak, északnyugat felől felhősödés kezdődik. Elszórt záporokra, zivatarokra főként az Északi - középhegységben számíthatunk, késő estétől pedig a Dunántúl északnyugati felén van rá nagyobb esély.* A közeledő hidegfront jelentős változást NEM hoz, ugyanis mozgása nagyjából a Felvidék magasságában az Északnyugati - Kárpátok felett jelentősen lelassul, valamint fokozatosan feloszlik. Emiatt többségében középhegységeinkre korlátozodó, elszórt, konvektív záporos csapadék mellett, a késő délutántól megélénkülő szélel érezteti majd jelenlétét. Az éjszaka folyamán viszont már másutt is, főként a Duna vonalában valamint a Dunántúl más részein is előfordulhatnak néhol záporok, esetleg gyenge zivatarok.* Az Alpokalján északi, északnyugati, míg az ország északi, északkeleti felében az északi, északkeleti szél erősödhet majd meg. A hőmérsékletben jelentős változás nem valószínű.

Kedd

A hétfői hidegfront feloszlását követően délután és este a dél, délkelet felől egy magassági légörvény közelíti meg hazánk térségét (2.ábra). A nap első felében (a hétfői hidegfrontból visszamaradt nedves levegő hatására) hazánk északi része fölött már kora reggeli órákban számíthatunk néhol kisebb záporok kialakulására.

Viszont késő délután és este - a közeledő magassági légörvény hatására - kelet felől, újabb nedves légtömegek érik el hazánk térségét. Emiatt főként kezdetben középhegységeinkben, az Észak - Alföldön és a délkeleti országrészben számíthatunk egyre többfelé előforduló záporokra, zivatarokra. Később az éjszaka folyamán szerte az országban előfordulhat eső, záporeső, zivatar (3.ábra).
Heves kísérő jelenségre várhatóan nem kell számítani. Viszont nem zárható ki ( a lassú cellaáthelyeződés miatt ) egy-egy intenzív zivatargócban felhőszakadás(15-20mm), átmeneti szélerősödés sem.

( 2.ábra: GFS modell alapján előrejelzett 500hPal-os geopotenciál, valamint légnyomás érték 2017-04-04 12z.-ra. Forrás: wetterzentrale.de ) 

 

(3.ábra: UM modell alapján előrejelzett csapadéktérkép 2017.04.04 21:00 UTC-re Forrás: http://www.meteo.pl )

Szerda és Csütörtök

Szerdán is marad az elszórtan változékony záporos, zivataros idő. Viszont késő estétől, valamint csütörtök hajnalra északnyugat felől újabb hidegfront éri el térségünket. Ez a hidegfront ezuttal már átvonul hazánk felett és jelentős lehűlést okoz. Hatására többfelé számítani kell csapadékra esőre, záporeső, néhol zivatarra. A szél északnyugatira fordul és megerősödik, sőt viharosá is fokozódhat.


Pénteken + Távolabbi kilátások

Pénteken még előfordulhat szerte az országban kisebb eső,záporeső. Marad az élénk légmozgás,de lassú melegedés keződik. A jövőhét hétvége - a jelenlegi számítások szerint - most úgy tűnik száraz, de hűvös időt tartogat.


Hőmérsékletek:

Nagyjából szerdáig jelentős lehűlésre még nem kell számítnunk. Marad az átlagostól melegebb, kora nyárt idéző hőmérsékletek. Hétfőn és Kedden 20 és 25 fok közötti maximumokat mérhetünk, viszont Szerdára már 20 fok körüli nappali hőmérsékletek valószínűek. A hét második felében érkező hidegfront hatására jelentősen visszaesnek a nappali maximumok többnyire 10 és 15 fok közé, a hétvége most úgy fest némi melegedést
tartogat 15 és 20 fok közötti maximumokkal és csapadék nélkül.

A minimumok jelentősen nem változnak. Viszont talajmenti fagy kialakulására holnap hajnalra az Észak - Alföld fagyzugos tájain még előfodulhat. A hét további részében 2 és 10 fok közötti minimum hőmérsékletekre készülhetünk.