Változékonyabbra fordul időjárásunk, mérséklődik a forróság + Távolabbi kilátások

Amatőr időjárás előrejelzés: 2017.08.05 - 2017.08.11

 

Időjárási helyzetkép: 

( 1.ábra: Forrás: sat24.com )

Európa időjárását döntően meghatározó alacsony nyomású légköri képződmény, a Kárpát - medencétől északnyugatra, a Skandináv - félsziget felett örvénylik.(1.ábra: Esti műholdkép Európáról ). E ciklonhoz tartozó frontzóna szinte ketté szeli Európát, míg délen a szaharai eredetű forróság tombol, addig a front mögött Észak - és Északnyugat - Európában illetve a Brit szk. térségében hűvös csapadékos az időjárás. (2.ábra)

 

(2.ábra: Időjárási frontok. Forrás: OMSZ )


Hazánkban:
Ma tetőzött a hőség.
Bővebben az Országos Metetorológiai Szolgálat (<-- Katt a névre.) honlapján
olvashatunk róla.

Már ma a Kisalföldön éjfélig előfordulhat az Alpok felől besodrodó zivatar, amit hevesebb gócban viharos szél és kis méretű jég is kísérhet.

Szombat reggel és napközben leginkább az ország északi részein és az Alpokalján fordulhat elő kisebb záporeső, esetleg zivatar. Legfőképpen az Északi - középhegység határmenti területein fordulhat elő frissítő jelleggel, de a nap nagyrészében nem ez lesz a jellemző.
Északon enyhül a forróság, de a nappali maximumok még mindig bőven 30 fok felett alakulnak.

Vasárnap
Már reggel illetve a délelőtti órákban nem lehet kizárni az ország északi részein és a keleti határ mentén egy-egy futó záporesőt. Késő délutántól, kora estétől immáron a közeledő hidegfront hatására, északnyugat felől egyre többfelé számíthatunk esőre, záporesőre, zivatarra, néhol heves zivatar is lehet, amit felhőszakadás(30-45mm), viharos szél és jégeső(2-3cm) is kísérhet. Az éjszaka folyamán további csapadéktevékenység valószínű.

Észak - Alföld

Érdemi változás vasárnap délutántól valószínű, addig itt-ott futó záporokra szombat hajnalban és vasárnap reggel és délelött számíthatunk, de nem ez lesz a jellemző. Marad a kánikulai meleg,de néhány fokot mérséklődik a forróság.

Vasárnap északnyugat felől hidegfront éri el az országot. 

Térségünkre nagyobb változást késő délutántól,kora estétől kezd hatást gyakorolni (3.ábra)Egyre nagyobb területen valószínű záporeső,zivatar. Éjfélig heves zivatar sem kizárt térségünkben. Intenzív, heves zivatargócokban felhőszakadás(30-45mm), jégeső jellemzően 2-3cm, illetve viharos szél kísérhet. Az éjszaka folyamán további csapadéktevékenység valószínű. Az eső mellett további záporokra, zivatarokra célszerű készülni.

( 3.ábra: Aladin modell által előrejelzett csapadék fajta és intenzítás térkép 2017.08.06 18:00 UTC-ra. Forrás: Model ALADIN ) 

Jelentősen mérséklődik a kánikulai meleg!

Távolabbi kilátások:

Hétfő
A Duna vonalától keletre a délelötti valamint a késő délutáni órákban még továbbra is készülni lehet záporok,zivatarok kialakulására.
Felfrissül az idő.

Kedden és Szerdán átmeneti csapadék "szünetet" és átmeneti melegedést követően - a jelenlegi modellszámítások alapján - csütörtök estétől, péntek reggel virradóra egy markáns hidegfront éri el az országot, ami újabb zivatarokat és lehűlést tartogat.
Az időtáv nagysága és a pontosítás miatt későbbi ellemzést ígényel a helyzetkép.
Erről később jelentkezem jövőhéten.

Hőmérsékletek:
Észak - Alföld térségében vasárnap estig jellemzően 30 és 35 fok közötti maximumokat mérhetünk. A jövőhét első fele 25-30 fok közötti nappali hőmérsékleteket tartogat, ami a mai 37(!) fokos nyíregyházi Tmax.-hoz képest hűsítő jelleggel bír majd. ;) A hét közepén átmeneti melegedés újra 35 fok körüli kánikul(a)át ígér, amit egy újabb, viszont jóval markánsabb erejű hidegfront zár. Erről később készítek pontosabb amatőr előrejelzést, ugyanis a részleteket és időpontokat illetően van némi bizonytalanság a jövőt illetően...

Ajánló
Kommentek
  1. Én