A jövőhét második felében fokozatos lehűlés kezdődik.

Amatőr időjárás előrejelzés: 2018.01.08 - 2018.01.14

 

Időjárási helyzet:

A Pireneusi (Ibéraiai) - félszigettől - a Barrents - tengerig (Oroszország) dny-ék irányban, egy hosszan elnyúló frontrendszer húzódik. http://www.met.hu/img/pdhe/pdhe20180107_1200.jpg Forrás: OMSZ. Hazánk e frontrendszer előoldalára kerülve jelentősen megenyhült az idő.


Az elkövetkezendő 96 órában lényegesen nem változik időjárásunk.

Viszont Európa északkeleti harmadán, a Kelet - Európai síkság vidékei felett sarkvidéki eredetű hideg levegő áramlik, aminek nyomán ott egy magasnyomású anticiklon épül ki. Ez fog később a hét második felétől beleszólni hazánk időjárásába.

Hazánkban:
A Szerdától a Kelet - Európai síkság felett fokozatosan teretnyerő és felépülő anticiklon hatására, valamint a nyugat felől közeledő alacsony nyomású légköri frontok "ütköző zónájába" fogunk tartozni ÁTMENETILEG. Ennek nyomán különösen Szerdán és Csütörtökön főként az ország nyugati, délnyugati harmadán lehet készülni számottevő esőre,záporra. Az ország keleti, északkeleti részei felett kevésbé valószínű csapadék.

A hét második felében lehűlés kezdődik időjárásunkban, ugyanis északkelet felől, a Skandináv - fsz. és a Kelet - Európai síkság felett megerősödő magasnyomású antciklon alatt jobbára száraz, hideg léghullámok fokozatosan elérik Kelet-, majd Közép-Európát (2.ábra). Téliesre, a sokévi átlaghoz közelire fordul időjárásunk és újra megjelennek az éjszakai fagyok. Sőt hétvégén nappal is fagyHAT.

( 2.ábra: Ecmwf modell által előrejelzett hőmérséklet és légnyomás 850hPal-os(~1550m) magasságban 2018-01-12 12z.-re. Forrás: http://www.wetterzentrale.de Érzékeltetés képpen fekete vonalal jelöltem a Kelet - Európai síkság felöl beáramló jobbára száraz, hideg léghullámok utját, valamint M=anticiklon (magas nyomás) és A=ciklon (alacsony nyomás) központi helyzetét. ) 

A maximum hőmérsékletek kezdetben +5 és +14 fok között, péntektől +10 fok alá, sőt hétvégére -1 és +3 fokra mérséklődnek. A jelenlegi szinte fagymentes éjszakák pedig 0 és -7 fokra süllyednek.

Számottevő csapadék az Észak - Aldöldre vonatkozóan nem látszik.
Viszont kis mennyiségű eső, záporeső szerdán és csütörökön előfordulhat.

Távolabbi kilátások:
A tavaly decemberi télies időjárást követő enyhe időszak vége látszik jelenleg. Január 10-11.-étől fokozatos lehűlés a legvalószínűbb. ( Köszönhetően az északkelet felől beszívárgó hideg léghullámoknak. ) A jelenlegi modell számítások szerint ugy tűnik marad a télies időjárás hétvégétől, egy ideig nem tér vissza az enyhesség.

Folytatás a hét második felében...

Ajánló
Kommentek
  1. Én