Erős lehűléssel indít a 2019-es ÚJÉV első hete.

Amatőr időjárás előrejelzés: 2019.01.01 – 2019.01.06

1.ábra: 


Az Óév utolsó óráiban, a hétközepétől hazánk időjárását jelentősen meghatározó alacsony nyomású képződmény jelenleg a Skandináv – félsziget nyugati partjai előtt örvénylik. Lásd. 1.ábra: Szerkesztett műholdkép. A képen az  A=alacsony nyomású(ciklon), míg a M=magasnyomású légköri képződmény (anticiklon) „jelenlegi” helyét jelöli. Kép készült: 2018.12.31 18:00 UTC Forrás: eumetsat.org

 

Újév első napján észak, északnyugat felől fokozatosan beborul az ég. A délután folyamán észak felől kis mennyiségű vegyes halmazállapotú csapadékra van kilátás. A csapadékot okozó ciklon tőlünk északra, míg hazánktól nyugatra, a Brit szk. térségében magasnyomású anticiklon foglal helyet. A két légköri képződmény közös áramlási rendszerében, észak felől sarkvidéki eredetű levegő indul meg Európa középső területei felé lásd. 2.ábra.

 (2.ábra: ECMWF modell által előrejelzett 850 hPalos hőmérséklet/~1550méter/ és légnyomás térkép 2019.01.02. 12Z.  Szerkesztett képen: Alacsony nyomású ciklon=A, a magasnyomású légköri képződmény, anticiklon=M. Fekete nyilak a hideglevegő irányát jelzik. Eredeti kép forrása: http://www.wetterzentrale.de )


Halmazállapot

Az Újév első napján, délután folyamán kis mennyiségű, vegyes halmazállapotú csapadékra van kilátás. Ez egyaránt lesz az alacsonyabban fekvő területeken kisebb eső, havas eső, sőt északon estefelé ónos eső sem kizárt. A magasabban fekvő területeken, kiemelt tekintettel az Északi – Középhegységben havas eső, gyenge havazás lehet a jellemző. Síkvidéki hóra legnagyobb eséllyel (!!) lepel, 1-3cm-re késő estétől, az éjszaka első felében számíthatnak az Észak – Alföld legészakkeletibb határmenti területein. Leginkább Tiszaháton és a Szatmári – síkságon.

Szerdától a kezdeti vegyes halmazállapotú csapadékot, késő délutántól mindenütt szilárd halmazállapot váltja fel, s a beáramló sarkvidéki eredetű hideglevegő hatására lehűlés kezdődik. A hidegfront átvonulását követően megkezdődik a felhőzet csökkenése, de nem lesz zavartalan a napsütés. Felhőátvonulásokból országszerte, bárhol kialakulhatnak péntekig néhol hózáporok, ahol lokálisan, kisebb körzetekben lepel, 1-2cm-nyi friss hó is hullhat. Nagyobb számban különösen csütörtökön.

Hétvége

A jelenlegi számítások szerint, az enyhe nyugati áramlásokat blokkoló Brit szk.-i magasnyomású anticiklon tartós marad és további szabad „utat” biztosít az észak,északnyugat felől érkező, váltakozó nedvességtartalmú hideglégtömegeknek. A jelek szerint újabb légköri képződmény érkezhet északnyugat felől, aminek csapadéka várhatóan nagyobb részt havazás lesz. Erről részleteiben később…

Hőmérsékletek

A magasban hétközepétől érkező lehűlést, talajon csak késve tapasztaljuk. Viszont a hőérzetet a hidegfront nyomában megerősödő élénk, olykor erős északnyugati széltől, a Tisza vonalától nyugatra élők hidegebbnek érezhetik, a Tiszántúlon mérsékeltebb lesz a légmozgás.
Szerdán a nappali maximumok +1 és +5 fok közöttiről, a hét második felére +2 és -2 fok közé esnek vissza. Az éjszakai minimumokban csütörtöktől -3 és -7 fok közé, a szélvédett, fagyzugos, hóval borított helyeken -7 fok alatti hideg is lehet.

Az ország egészét tekintve délnyugat-északkelet tengelyirányban északkeleten lesz a leghidegebb, míg délnyugaton és délen mérhetik a melegebb hőmérsékleteket. Mind nappali, mind éjszakai hőmérsékletekben, a hét folyamán.


Távolabbi kilátások 
Hétvégén újabb légköri képződmény érkezése valószínű. A ciklon pontos pályája és csapadék mennyisége még bizonytalan(!) Halmazállapot tekintetében havazás a legvalószínűbb.

Ajánló
Kommentek
  1. Én