Újabb melegfront. A hétvége felé enyhül az idő.

Amatőr időjárás előrejelzés: 2019.01.08 - 2019.01.09

 

(1.ábra: Európa középső és keleti fele "hó alatt". Előrejelzett hóvastagság és hóhatár térkép GFS modell alapján 2019.01.09 18 UTC-re. Forrás: wetter3.de )


Hazánkat északnyugat felől egy erős melegfront éri el.
Holnap reggeli órákig a fent említett front csapadékzónája a Duna-Tisza közéig jut el. Délre és a kora délutáni órákra a Tiszától keletre eső tájakon is megkezdődik a havazás. A Duna vonalától nyugatra a kezdeti havazást vegyeshalmazállapotú csapadék váltja; havazás mellett havas eső, eső is eshet, valamint átmenetileg ónoseső sem zárható ki.

Az Észak - Alföldön

A vártaknak megfelelően havazás lesz a jellemző. Viszont nem lehet kizárni(!) szerda déli óráktól kezdődően a gyengülő csapadékot itt is vegyes halmazállapotú csapadék válthatja. Valamint napközben gyenge olvadás valószínű.
Szabolcs - Szatmár - Bereg megyében a friss lehulló hó mennyisége 4-8cm közötti lesz/lehet. Vége felé egyre inkább a vizes, tapadós hó lesz a jellemző (2.ábra). A legnagyobb mennyiségre, akár 10-15cm-nyi friss hóra a Bakonyban valamint az Északi-középhegységben lehet. Síkvidéken a Tiszahát és a Szatmári - síkság területein eshet a legtöbb. Ott 10-15cm-nyi vizes, tapadós hó sem kizárt.


( 2. ábra: GFS modell alapján előrejelzett hóvastagság 2019.01.09 12:00Z-re. Forrás: metnet.hu 

 

 

A folytatásban enyhülés valószínű. Némi bizonytalanság azért van a jövőt illetően. Marad a változékony, csapadékos idő. S a melegedés miatt a hét második felében már északon is számítani lehet esőre, havaesőre egyaránt. Nappal országszerte olvadás valószínű, kivéve magasabb (800méter feletti) középhegységeinkben. 
Óvatosan megemlíteném, hogy a jelenlegi számítások szerint jövőhét első felében újabb lehűlés körvonalazódik.

Szombaton országos csapadék. Döntően havazás, míg a Tisza vonalától nyugatra vegyes halmazállapot is lehet.

Amatőr időjárás előrejelzés: 2019.01.05 – 2019-01-09

 

1.ábra: „Időjárási helyzet.” ( FORRÁS: met.hu )

 

Péntek késő estétől északnyugat felől, tőlünk északra található ciklon melegfrontja éri el térségünket (1. ábra.). Hatására egyre többfelé kezdődik gyenge-közepes intenzitású havazás. Éjfélig nagyjából Hollóháza-Miskolc-Jászberény-Kaposvár vonalig juthat a csapadékzóna. Reggeli óráktól már a Tisza vonalától keletre is megkezdődik a havazás, ami napközben a Dunántúlon, majd a Duna-Tisza közén átmenetileg vegyes halmazállapotú csapadék vált (2. ábra). Ezeken a területeken a hó olvadni fog, valamint a havazás mellett havas eső, eső is lehet. Átmenetileg nem zárható ki kis mennyiségű ónos eső sem, különösen hajnalban és kora reggel. (A Dunántúlon az északnyugatira forduló szél megerősödik, ezt ott különösen a Bakonyban hófúvást okozhat. )

( 2. ábra: UM modell által előrejelzett csapadékmennyiség és halmazállapot térkép 2019.01.05 15:00UTC.-re. Kék=szilárd, lilla=vegyes, a sárga és zöld szín pedig a folyékony halmazállapotot jelöli. Forrás: http://www.meteo.pl ) 


A Tiszántúlon végig havazásra célszerű készülni.


Mennyiséget tekintve az Északi-középhegységben és a Bakonyban számíthatunk 5-10cm-nyi mennyiségre, a Bakonyban lokálisan 10cm feletti hó mennyiség is eshet. Síkvidéken, országos átlagban 5 cm körüli csapadékmennyiség hullhat, az Észak – Alföld térségében 4-7cm-nyi eshet, ebből a Szatmári-Tiszaháton lehet a legtöbb. Tisza vonalától nyugatra síkvidéken viszont olvadás valószínű, e vonaltól keletebbre nem lesz jellemző.

Hőmérsékletek:

Szombaton a Tisza vonalától keletre kevéssel 0 fok alatt 0 és -3 fok között, míg nyugatabbra 0 és +2 fok között valószínűek.
Vasárnaptól a magasban újabb hideglégtömeg érkezik és erősödik az éjszakai lehűlés. -4 és -10 fok közé esnek vissza az éjszakai minimumok. A derült, szélcsendes tájakon, fagyzugokban -10 foktól is hidegebb lehet. A nappali hőmérsékletekben országosan eltérés mutatkozik. Észak, északkeleten lesz a hidegebb, míg délen, délnyugaton az enyhébb idő. Nappali maximumok Hétfőn -1 és -4 fok között, majd Keddtől némileg enyhül az idő, általában +2 és -2 fok közötti értékek lesznek a jellemzőek.Távolabbi kilátások:
Kedd délutántól északnyugat felől újabb légköri front érkezik. Halmazállapotát, mennyiségét tekintve még bizonytalan a jövőkép. Nagy vonalakban –a jelenlegi tendencia alapján- enyhülés kezdődhet,  kis mennyiségű csapadék a legvalószínűbb, a jövőhét közepéig. Kedden és Szerdán, keleten zömében havazással, nyugaton a havazás mellett vegyes halmazállapotú csapadékkal. A jövőhét második felében is további változékony, csapadékos idő körvonalazódik. Erről részleteiben később…

Erős lehűléssel indít a 2019-es ÚJÉV első hete.

Amatőr időjárás előrejelzés: 2019.01.01 – 2019.01.06

1.ábra: 


Az Óév utolsó óráiban, a hétközepétől hazánk időjárását jelentősen meghatározó alacsony nyomású képződmény jelenleg a Skandináv – félsziget nyugati partjai előtt örvénylik. Lásd. 1.ábra: Szerkesztett műholdkép. A képen az  A=alacsony nyomású(ciklon), míg a M=magasnyomású légköri képződmény (anticiklon) „jelenlegi” helyét jelöli. Kép készült: 2018.12.31 18:00 UTC Forrás: eumetsat.org

 

Újév első napján észak, északnyugat felől fokozatosan beborul az ég. A délután folyamán észak felől kis mennyiségű vegyes halmazállapotú csapadékra van kilátás. A csapadékot okozó ciklon tőlünk északra, míg hazánktól nyugatra, a Brit szk. térségében magasnyomású anticiklon foglal helyet. A két légköri képződmény közös áramlási rendszerében, észak felől sarkvidéki eredetű levegő indul meg Európa középső területei felé lásd. 2.ábra.

 (2.ábra: ECMWF modell által előrejelzett 850 hPalos hőmérséklet/~1550méter/ és légnyomás térkép 2019.01.02. 12Z.  Szerkesztett képen: Alacsony nyomású ciklon=A, a magasnyomású légköri képződmény, anticiklon=M. Fekete nyilak a hideglevegő irányát jelzik. Eredeti kép forrása: http://www.wetterzentrale.de )


Halmazállapot

Az Újév első napján, délután folyamán kis mennyiségű, vegyes halmazállapotú csapadékra van kilátás. Ez egyaránt lesz az alacsonyabban fekvő területeken kisebb eső, havas eső, sőt északon estefelé ónos eső sem kizárt. A magasabban fekvő területeken, kiemelt tekintettel az Északi – Középhegységben havas eső, gyenge havazás lehet a jellemző. Síkvidéki hóra legnagyobb eséllyel (!!) lepel, 1-3cm-re késő estétől, az éjszaka első felében számíthatnak az Észak – Alföld legészakkeletibb határmenti területein. Leginkább Tiszaháton és a Szatmári – síkságon.

Szerdától a kezdeti vegyes halmazállapotú csapadékot, késő délutántól mindenütt szilárd halmazállapot váltja fel, s a beáramló sarkvidéki eredetű hideglevegő hatására lehűlés kezdődik. A hidegfront átvonulását követően megkezdődik a felhőzet csökkenése, de nem lesz zavartalan a napsütés. Felhőátvonulásokból országszerte, bárhol kialakulhatnak péntekig néhol hózáporok, ahol lokálisan, kisebb körzetekben lepel, 1-2cm-nyi friss hó is hullhat. Nagyobb számban különösen csütörtökön.

Hétvége

A jelenlegi számítások szerint, az enyhe nyugati áramlásokat blokkoló Brit szk.-i magasnyomású anticiklon tartós marad és további szabad „utat” biztosít az észak,északnyugat felől érkező, váltakozó nedvességtartalmú hideglégtömegeknek. A jelek szerint újabb légköri képződmény érkezhet északnyugat felől, aminek csapadéka várhatóan nagyobb részt havazás lesz. Erről részleteiben később…

Hőmérsékletek

A magasban hétközepétől érkező lehűlést, talajon csak késve tapasztaljuk. Viszont a hőérzetet a hidegfront nyomában megerősödő élénk, olykor erős északnyugati széltől, a Tisza vonalától nyugatra élők hidegebbnek érezhetik, a Tiszántúlon mérsékeltebb lesz a légmozgás.
Szerdán a nappali maximumok +1 és +5 fok közöttiről, a hét második felére +2 és -2 fok közé esnek vissza. Az éjszakai minimumokban csütörtöktől -3 és -7 fok közé, a szélvédett, fagyzugos, hóval borított helyeken -7 fok alatti hideg is lehet.

Az ország egészét tekintve délnyugat-északkelet tengelyirányban északkeleten lesz a leghidegebb, míg délnyugaton és délen mérhetik a melegebb hőmérsékleteket. Mind nappali, mind éjszakai hőmérsékletekben, a hét folyamán.


Távolabbi kilátások 
Hétvégén újabb légköri képződmény érkezése valószínű. A ciklon pontos pályája és csapadék mennyisége még bizonytalan(!) Halmazállapot tekintetében havazás a legvalószínűbb.

A sokévi átlaghoz közeli, viszont a hét második felében változékony, csapadékos idő vár ránk, növekvő hó eséllyekkel. + Távolabbi kilátások.

Amatőr időjárás előrejelzés: 2017.11.27 - 2017.12.02

 

Hazánk időjárását befolyásoló nagy kiterjedésű, alacsony nyomású ciklonrendszer tőlünk északra, a Skandináv - félsziget felett örvénylik, ennek hidegfrontja vonul(t) át 26-án(ma) napközben rajtunk (1.ábra). Hatására több fokkal visszaesett/visszaesik a hőmérséklet és megjelennek az "erősebb" éjszakai fagyok.

(1.ábra: Forrás: EUMETSAT ) 


Időjárási helyzetkép:
A jövőhét első napjaiban az Európai kontinenstől nyugatra, az Atlanti - óceán felett, az elkövetkezendő 24-48 órában egy nagy kiterjedésű anticiklon épül ki. Ez szab, majd gátat a nyugatról közeledő enyhe légtömegeknek és áramlási rendszerében (óra mutató járásával megegyező) nyit utat, a Jeges - tenger irányából érkező sarkvidéki eredetű
légtömegeknek dél felé.
Ezzel párhuzamosan már meglévő, anticiklon keleti felén, Európában, a Skandináv - félsziget felett örvénylő, alacsony nyomású, (több középpontú) ciklonrendszer örvénylik aminek egyik hidegfrontja ezekben a "percekben" (Hétfő reggelre) hagyja el térségünket.
E két nagy időjárási képződémény fogja meghatározni a jövőhét folyamán Európa, s ezen belül Magyarország időjárását.
(2.ábra)

( 2.ábra: GFS modell által előrejelzett 850 hPal-os(~1500méteres) légnyomás és hőmérsékleti térkép. 2017.11.28 18z-re. Kép forrása: http://www.wetterzentrale.de 

Hétfőtől - Keddig.

A lehűlés hatására, a hét első napjától kezdve egyre többfelé, majd országosan megjelennek az éjszakai kiterjedt fagyok 2 méteren, sőt fagyzugokban, szélvédett helyeken nem lesz ritka a -5 fok alatti hőmérsékleti minimum sem.
Hétfő szelesnek és változóan felhős-napos időnek ígérkezik, míg a keddi nap eleinte napos, majd egyre inkább felhősebb időt tartogat. A maximumok 3 és 8 fok között, míg az éjszakák 0 és -6 fok között valószínűek. Fagyzugokban ennél hidegebb is lehet.

Szerdától:
Dél,délnyugat felől nagy nedvesség tartalmú levegő áramlik fölénk. Hatására országszerte számítani kell számottevő mennyiségű csapadékra, de többfelé eshet jelentős mennyiség is. Zömében esőre, de estétől az ország északnyugati felében, valamint középhegységeinkben a kezdeti tartós esőt fokozatosan havaseső, havazás váltja fel.

(( Ennek OKA, a hét felső felében Nyugat - Európát északról elárasztó, sarkvidéki eredetű levegő, ami a mediterrán térségbe is lejutva lassan araszol majd kelet felé; azaz Európa középső és keleti területe felé helyezkedve. A hideg és enyhe légtömegek határán, illetve azok ugynev. keveredési zónája felett egy nagy kiterjedésű alacsony nyomású zóna épül ki.A nagy bizonytalanság miatt, ( ami az esetlegesen kialakuló mediterrán ciklonból fakad; ) valószínűleg 24 órával az események bekövetkezése előtt tudok részletesebb előrejelzést mondani. ))

 

Csütörökön is maradHAT a kettőség. Míg az ország északnyugati felén havaseső, a magasabban fekvő helyeken havazás, addig az ország délkeleti felében eső valószínű. Délután második felében lassan szűnnik a csapadék.

A maximum hőmérsékletek +1 és +7 fok között, míg az éjszakák a borult ég és csapadék miatt átmenetileg jelentősen enyhülnek -3 és +3 fok közé.

Középhegységeinkben várható lehulló hó MENNYISÉGE ERŐSEN BIZONYTALAN(!), de jelenlegi modell számítások szerint 5-10cm-nyi tapadó hó a legvalószínűbb több helyen. A legmagasabb hegycsúcsokon 10-15cm feletti hóréteget sem lehet kizárni.

Péntektől:
A hét végéhez közeledve átmenetileg tisztul az idő, megszűnnik a csapadék. A magasban érkezett lehűlés hatására tovább erősödnek az éjszakai fagyok és több helyen mérhetünk -5 - (-7) fok alatti értékeket. Tovább csökkennek a nappai maximumok. -1 és +5 fok közötti értékekre van kilátás.

 

A hét legvégén újabb légköri front érkezik majd, de ennek pontos részletei NAGY FOKU BIZONYTALANSÁGGAL TERHELTEK!!

 

+ Távolabbi kilátások:
Az elkövetkezendő 48 órában kialakuló ( fentebb "Időjárási helyzetkép" bekezdésben már említett ) légköri képződmények hatására, az Európát elérő sarkvidéki eredetű légtömegek miatt, az eddigi időjárásunk gyökeresen megváltozik. Ebből; Nevezzük "alapfelállásból", többféle lehetséges forgatókönyv is lehetséges hazánkban.

Átlagosan összefoglalva nagyjából változékony, csapadékos időjárás a legvalószínűbb, s mivel előbb Nyugat - Európát majd később keletre helyeződve, "megkésve" érik el hazánkat a sarkvidéki eredetű légtömegek némileg erősen bizonytalanná teszik a várható helyzetképet. A jelenlegi modell számítások szerint hétvégére, igy 5-7 napos távból, további lehűlésre és bizonytalan mennyiségű, mértékű csapadékra lehet számítani. Viszont egyre inkább arra hajaznak a térképek, hogy ez országszerte bizony hó lesz és van rá esély hogy többfelé megmaradó.

Részleteiről természetesen később. Nagyon távol van az említett időpont és nagy a bizonytalanság rá a bevállást illetően.

 

Nyugat felől enyhülés, melegfront, majd újabb nedves légtömeg. Marad az igazi téli idő.

Amatőr időjárás előrejelzés: 2017.01.11 - 2017.01.14


Időjárási helyzetkép:

Hazánk időjárását az elkövetkezendő 72 órában egy Skandináv - félsziget fölé helyeződő ciklonrendszer határozza meg, aminek hatására Észak - Olaszország felett egy sekély mediterrán ciklon épül ki. Javarészt az említett mediterrán ciklon okozhat majd pénteken többfelé jelentős mennyiségű csapadékot, de előbb a Skandináv ciklonrendszer melegfrontja ér el bennünket (1.ábra).

( 1.ábra: Időjárási frontok. 2017.01.11 00:00 UTC. Forrás: OMSZ )

Hazánkban:

Már ma késő estétől, valamint az éjszaka első felében megvastagszik nyugat, északnyugat felől a felhőzet és északnyugaton kisebb havazás már előfordulhat. Holnap déli órákra már át is vonul felettünk a közeledő melegfront felhőzete és okoz átmenetileg többfelé havazást, de délen, délnyugaton kisebb ónosesőt is.

Ez az Észak - alföldi régióra nézve gyakorlatilag csak hó lesz, ami várhatóan lepel-3cm
között valószínű, majd napközben fokozatosan megszűnik a csapadék, csökken a felhőzet.

Péntek:

Csütörtök éjszakai, péntek hajnali órákban az Észak - olaszország felett kimélyülő sekély ciklon hatására dél,délnyugat felől nagy nedvesség tartalmú, de enyhe léghullámok áramlanak hazánk fölé. Hatására hajnalban és kora reggel az ország északi és középső részén, majd országszerte valószínű számottevő(5-10mm), de különösen északon és északkeleten(10<mm)jelentős mennyiségű csapadék.

Halmazállapot szempontjából a nagy nedvesség tartalmú,de enyhe levegő hatására nagy területen valószínű vegyes halmazállapotú csapadék (2.ábra). Hajnalban kezdetben hó és ónos eső, majd egyre inkább havaseső, eső is valószínű. Kora délutántól viszont egyre többfelé vált vissza a csapadék vegyes és szilárd halmazállapotba. Késő este már csak a Tiszántúlon valószínű számottevő csapadék. 

( 2.ábra: UM modell halmazállapot és csapadék előrejelzése 2017.01.13 15:00 UTC-re. A kék a szilárdat, a lila a vegyest, míg a zöld a folyékony halmazállapotot jelzi az adott időpontra. Forrás: http://www.meteo.pl )

A legnagyobb valószínűséggel többségében szilárd halmazállapotú csapadékra azaz hóra, az Északi - középhegységben, valamint az Észak - Alföldi régió északi részein számíthatunk. Ez körülbelül nagyjából Vác - Mezőkövesd - Nyíregyháza - Csenger vonaltól északra valószínű. Az Észak - Alföldön a legkritikusabb órák (vegyes halmazállapot) havazás szempontjából, a péntek déli óráktól a kora délutáni órákig ígérkeznek, majd késő délutántól egyre inkább hó lesz a jellemző. Vegyes halmazállapotú csapadék estig még a keleti határszélen valószínű.

A mediterrán ciklon pontos csapadék mennyisége és halmazállapota erősen bizonytalan, ugyanis az ilyesfajta légköri képződményeket "közeli" kialakulásuk (mediterrán térség) révén nehéz pontosan előrejelezni. Némi eltérés a várható amatőr prognozistól vagy akár a hivatalostól is biztosan lesz/lehet, igy a fent leírtak tájékozató jellegűek(!) 
Nincsennek kőbe vésve, s van hogy 12-24 órára előre se nagyon lehet kézen fogható
előrejelzést készíteni, ha mediterrán ciklonról van szó.

"Az időjárás a műsorváltoztatás jogát mindig fenntartja."

Várható mennyiség:

Nehéz most ezt 100%-ig megbecsülni 72 órára előre.

24 óra:
Kezdetben ma éjszaka és holnap egy melegfront okoz az országban a Kisalföldön és a Dunától keletre általában folt,lepel-3cm-nyi hómennyiséget, ami várhatóan az Északi - középhegység nyugati felében valamint Kárpátalján lehet a legtöbb.

48-72 óra:
A skandináviai ciklonrendszer hidegfrontja az Észak - Olaszország felett egy sekély ciklont mélyít ki, aminek előoldala egy úgynev. meleg nedves szállítószallag(MNSZ) nyúlik be hazánk térsége fölé (3-4.ábra). Ez a nagy nedvesség tartalmú, de enyhe levegő a hidegfront előterében pénteken napközben országszerte okoz számottevő, délnyugaton és északon,északkeleten jelentős mennyiségű csapadékot.

 

( 3-4.ábra: GFS modell alapján előrejelzett 500hPa-os geopotenciál,légnyomás,hőmérséklet 2017.01.13 06 és 12 UTC-re. Forrás: http://www1.wetter3.de  Látható a Skandináv ciklonrendszer közeledő hidegfrontja, ami az észak olasz térségben sekély ciklont mélyít ki, aminek előoldalán meleg,nagy nedvesség tartalmú levegő áramlik hazánk térsége fölé.)

Az Északi - Középhegységben, valamint az Északi - Alföldi északi részén 10-15 cm-nyi friss, tapadós hó valószínű, de egyes körzetekben például a Dunántúli - dombságon, a Beregi - Tiszaháton, a Bodrogközben, valamint Kárpátalján 20cm-nyi hó sem kizárt(!)

Az ország más részein a kezdeti szilárd, majd vegyes halmazállapotú csapadékot követően péntek kora délutántól újra egyre inkább havazás lesz a jellemző, valamint átmenetileg 0 fok fölötti hőmérséklet miatt a lehulló csapadék olvadhat, emiatt különösen nehéz megbecsülni mégis körülbelül mennyi hó hullhat. Még is azt kell, hogy mondjam, hogy várhatóan 3-10cm közötti hóréteg valószínű, ami a legkevesebbet a Kisalföld térsége kaphatja, míg a legtöbb a Dunántúl délnyugati,déli felén, valamint az Alföld déli,délkeleti részén valószínű.

Január 14-ére virradóra csapadékra legtovább a keleti határszélen és délkeleten a Viharsarkokban számíthatunk. Itt további 2-4cm friss hó valószínű.


Marad az igazi téli időjárás, immáron nem csak hidegre, hanem havazásra is készülni kell.

Hőmérsékletek:

A holnap kora hajnaltól érkező melegfront hatására enyhülés keződik a magasban, amit már csütörtök napközben tapasztalhatunk. -4 és +3 fok közötti maximumokra lehet készülni, míg az éjszakák immáron enyhébbek lesznek. Várhatóan a legalacsonyabb minimumok a kezdeti -5 és -15-ről ( a mediterrán ciklon hatására ) pénteken és szombaton -5 és 0 fokra, majd vasárnaptól újra erősödő fagyokra célszerű készülni.

Szél:

Csütörtökön a délnyugati, déli szél, majd pénteken a nap második felében az északnyugatira foduló szél egyre többfelé megerősödik.