Holnap végre nálunk is havazhat, viszont vegyes halmazállapotú csapadékra is készülnünk kell.+Távolabbi kilátások.

Amatőr időjárás előrejelzés: 2017.12.03-04.

 

Ma még gyenge jelentéktelen mennyiségü és vegyes halmazállapotú(hó, eső vegyesen) fordult elő hazánk keleti határszéle mentén.

Holnap kora hajnaltól délkelet felől egyre többfelé készülhetünk vegyes halmazállapotú csapadékra, majd napközben egyre inkább havazásra. ( Köszönhetően tölünk keletre elvonuló, hazánk keleti harmadára "belógó" ciklonáris (alacsony nyomású) mezőnek. )

Vasárnap

Már a kora hajnali óráktól megkezdődik a gyenge csapadékhullás délkeleti,déli határszél mentén, ami jellemzően eső,havaseső és hó formájában érkezhet. A délelött folyamán fokozatosan terjed majd észak, északkelet felé.
Az Észak - Alföld térségét nagyjából a késő délelötti, déli óráktól éri el a csapadékzóna,ami várhatóan intenzítástól függően vegyes halmazállapotú csapadék, valamint hó lesz. A közel 0 fok körüli hőmérsékleti tartomány miatt is nem csak halmazállapot kérdéses, hanem az esetleg havazás megmaradása is jelentős bizonytalansággal terhelt!! Néhány tized foknyi eltérésen múlhat csupán, hogy hol lehet eső avagy hó, akár megmaradó.

A délután második felében, estére fokozatosan gyengülő intenzítás mellett, egyre inkább a havazás kerül túlsúlyba.

A lehulló hó mennyisége Hétfő reggelig elérheti Szabolcs - Szatmár - Bereg és Hajdu - Bihar megyében a lepel, 5cm-t. A keleti határszél mentén, elsősorban a Nyírség keleti felén, a Tiszahát és a Szatmári - síkság egyes részein akár 5-6cm-t is elérő vagy azt meghaladó hóvastagság is kialakulhat. (1.ábra).

 

 

(1.ábra: ECMWF modell által előrejelzett lehulló hóvastagság hétfő reggelig.( 2017.12.04 07:00z) Forrás: https://kachelmannwetter.com )

Ugyan akkor szélsőséges verziók is akadnak mi szerint a csapadék zöme inkább vegyes halmazállapotú lenne lásd. 2.ábra és csak az időszak vége felé lehetnek olyan területek ahol havazásba megy át a csapadék halmazállapota.

( 2.ábra: UM modell által előrejelzett halmazállapot és csapadék mennyiség térkép. 2017.12.03 12:00 UTC-re. Kék: a havazást, a lilla: vegyes halmazállapotot, a zöld: folyékony halmazállapotú csapadékot jelöli. Forrás: http://www.meteo.pl )

 

Hétfő

Északnyugat felől újabb nedves légtömeg érkezik, aminek hatására országszerte beborul az ég és többfelé számíthatunk csapadékra. Jellemzően esőre, havaesőre, a hegyekben valamint a Tiszántúl keleti felén havasesőre, havazásra.

Megjegyz. Várhatóan az északnyugat felől érkező,Észak - Alföldet is elérő, nedves légtömeg gyenge csapadékmezeje is, többségében hó formájában érkezhet, amiből -megmaradása esetén- (!) további lepel, 1-2cm-nyi további hóréteget sem lehet kizárni (3.ábra).

 

( 3.ábra: UM modell által előrejelzett halmazállapot és csapadék mennyiség térkép. 2017.12.04 15:00 UTC-re. Kék: a havazást, a lilla: vegyes halmazállapotot, a zöld: folyékony halmazállapotú csapadékot jelöli. Forrás: http://www.meteo.pl )

 


A hőmérsékletek mindkét napon (SZ.SZ.B.)megyénkben jelentősen nem változnak. A nappali 0, +2 fok körüli értékeket, szintén fagypont közeli kevéssel (héftő hajnalra) az alatti -2 (-3)-as éjszakai minimumok váltják.


A folytatásban a hét további része jobbára csapadékmentes, télies időt tartogat. Az éjszakai minuszokat a 0 - (-4) közötti fokokat, kevéssel 0 fok feletti, illetve +3 körüli maximumok követik.

+
Távolabbi kilátások: A jövőhét végére átmeneti melegedéssel a magasban újabb légköri front közelít meg bennünket. Várhatóan a jövőhét legvége körül újra változékonyabbra, csapadékosabbra fordul időjárásunk, valamint egyenlőre még ) bizonytalan mértékű lehűlés körvonalazódik.


Folytatás a jövőhét második felében...

 

A sokévi átlaghoz közeli, viszont a hét második felében változékony, csapadékos idő vár ránk, növekvő hó eséllyekkel. + Távolabbi kilátások.

Amatőr időjárás előrejelzés: 2017.11.27 - 2017.12.02

 

Hazánk időjárását befolyásoló nagy kiterjedésű, alacsony nyomású ciklonrendszer tőlünk északra, a Skandináv - félsziget felett örvénylik, ennek hidegfrontja vonul(t) át 26-án(ma) napközben rajtunk (1.ábra). Hatására több fokkal visszaesett/visszaesik a hőmérséklet és megjelennek az "erősebb" éjszakai fagyok.

(1.ábra: Forrás: EUMETSAT ) 


Időjárási helyzetkép:
A jövőhét első napjaiban az Európai kontinenstől nyugatra, az Atlanti - óceán felett, az elkövetkezendő 24-48 órában egy nagy kiterjedésű anticiklon épül ki. Ez szab, majd gátat a nyugatról közeledő enyhe légtömegeknek és áramlási rendszerében (óra mutató járásával megegyező) nyit utat, a Jeges - tenger irányából érkező sarkvidéki eredetű
légtömegeknek dél felé.
Ezzel párhuzamosan már meglévő, anticiklon keleti felén, Európában, a Skandináv - félsziget felett örvénylő, alacsony nyomású, (több középpontú) ciklonrendszer örvénylik aminek egyik hidegfrontja ezekben a "percekben" (Hétfő reggelre) hagyja el térségünket.
E két nagy időjárási képződémény fogja meghatározni a jövőhét folyamán Európa, s ezen belül Magyarország időjárását.
(2.ábra)

( 2.ábra: GFS modell által előrejelzett 850 hPal-os(~1500méteres) légnyomás és hőmérsékleti térkép. 2017.11.28 18z-re. Kép forrása: http://www.wetterzentrale.de 

Hétfőtől - Keddig.

A lehűlés hatására, a hét első napjától kezdve egyre többfelé, majd országosan megjelennek az éjszakai kiterjedt fagyok 2 méteren, sőt fagyzugokban, szélvédett helyeken nem lesz ritka a -5 fok alatti hőmérsékleti minimum sem.
Hétfő szelesnek és változóan felhős-napos időnek ígérkezik, míg a keddi nap eleinte napos, majd egyre inkább felhősebb időt tartogat. A maximumok 3 és 8 fok között, míg az éjszakák 0 és -6 fok között valószínűek. Fagyzugokban ennél hidegebb is lehet.

Szerdától:
Dél,délnyugat felől nagy nedvesség tartalmú levegő áramlik fölénk. Hatására országszerte számítani kell számottevő mennyiségű csapadékra, de többfelé eshet jelentős mennyiség is. Zömében esőre, de estétől az ország északnyugati felében, valamint középhegységeinkben a kezdeti tartós esőt fokozatosan havaseső, havazás váltja fel.

(( Ennek OKA, a hét felső felében Nyugat - Európát északról elárasztó, sarkvidéki eredetű levegő, ami a mediterrán térségbe is lejutva lassan araszol majd kelet felé; azaz Európa középső és keleti területe felé helyezkedve. A hideg és enyhe légtömegek határán, illetve azok ugynev. keveredési zónája felett egy nagy kiterjedésű alacsony nyomású zóna épül ki.A nagy bizonytalanság miatt, ( ami az esetlegesen kialakuló mediterrán ciklonból fakad; ) valószínűleg 24 órával az események bekövetkezése előtt tudok részletesebb előrejelzést mondani. ))

 

Csütörökön is maradHAT a kettőség. Míg az ország északnyugati felén havaseső, a magasabban fekvő helyeken havazás, addig az ország délkeleti felében eső valószínű. Délután második felében lassan szűnnik a csapadék.

A maximum hőmérsékletek +1 és +7 fok között, míg az éjszakák a borult ég és csapadék miatt átmenetileg jelentősen enyhülnek -3 és +3 fok közé.

Középhegységeinkben várható lehulló hó MENNYISÉGE ERŐSEN BIZONYTALAN(!), de jelenlegi modell számítások szerint 5-10cm-nyi tapadó hó a legvalószínűbb több helyen. A legmagasabb hegycsúcsokon 10-15cm feletti hóréteget sem lehet kizárni.

Péntektől:
A hét végéhez közeledve átmenetileg tisztul az idő, megszűnnik a csapadék. A magasban érkezett lehűlés hatására tovább erősödnek az éjszakai fagyok és több helyen mérhetünk -5 - (-7) fok alatti értékeket. Tovább csökkennek a nappai maximumok. -1 és +5 fok közötti értékekre van kilátás.

 

A hét legvégén újabb légköri front érkezik majd, de ennek pontos részletei NAGY FOKU BIZONYTALANSÁGGAL TERHELTEK!!

 

+ Távolabbi kilátások:
Az elkövetkezendő 48 órában kialakuló ( fentebb "Időjárási helyzetkép" bekezdésben már említett ) légköri képződmények hatására, az Európát elérő sarkvidéki eredetű légtömegek miatt, az eddigi időjárásunk gyökeresen megváltozik. Ebből; Nevezzük "alapfelállásból", többféle lehetséges forgatókönyv is lehetséges hazánkban.

Átlagosan összefoglalva nagyjából változékony, csapadékos időjárás a legvalószínűbb, s mivel előbb Nyugat - Európát majd később keletre helyeződve, "megkésve" érik el hazánkat a sarkvidéki eredetű légtömegek némileg erősen bizonytalanná teszik a várható helyzetképet. A jelenlegi modell számítások szerint hétvégére, igy 5-7 napos távból, további lehűlésre és bizonytalan mennyiségű, mértékű csapadékra lehet számítani. Viszont egyre inkább arra hajaznak a térképek, hogy ez országszerte bizony hó lesz és van rá esély hogy többfelé megmaradó.

Részleteiről természetesen később. Nagyon távol van az említett időpont és nagy a bizonytalanság rá a bevállást illetően.