Erős kánikulára érkező hidegfront zivatarrendszerekkel

Amatőr időjárás előrejelzés: 2017.07.24 - 2017.07.28


Időjárási helyzet:

Hazánk időjárását az elkövetkezendő 48 órában egy északnyugat felől közelítő ciklon határozza meg.(1.ábra) Hatására - ahogyan ma is - szerte a Kárpát - medencében fordul(t) elő záporeső, zivatar, heves zivatar.

 ( 1.ábra: Időjárási frontok. Forrás: OMSZ ) 

A ciklon hidegfrontja holnap éri el az országot aminek hatására nyugat felől egyre többfelé készülhetünk intenzív záporok, zivatarok kialkulására, valamint heves zivatar is valószínű felhőszakadás (40-50mm!) jégeső és viharos szél kíséretében.


viharos "sorrendet" figyelembe véve (1) délig a Dunántúl északnyugati felén kezdődhet meg a zivatartevékenység, amit kora délutántól egy második rendszer kialakulása követ. Ugyan is a hidegfront előterében délnyugat felől, DNY - ÉSZAK,ÉSZAKKELET tengelysávban egy zivatarrendszer ugynev. MKR (Mezléptékű Konvektív rendszer) kialakulása várható, ami a vártól csak kicsivel is kedvezőbb körülmények között MKK azaz Mezoléptékű Konvektív Koplexummá is fejlődhet. Lásd.: Meteorológiai szótar(Omsz).  Persze ennek a szakzsargonban vannak meteorológiai kritériumai mely zivatarrendszer számít annak,de mind a két rendszer legfőbb veszélyforrása a hirtelen lezúdúló nagy mennyiségű csapadék lehet. 
Megfelelő domborzati viszonyok hatására( lásd. Északi - középhegység ) fenn áll a villámárvíz veszélye, ugyanis a számítógépes modellek alapján egy - egy hevesebb gócban 40-50mm-nyi! csapadék is eshet.

(2) Kora délutántól valószínűleg a Dunántúl déli felén szórványos jelleggel, majd egyre többfelé a Duna vonalában, valamint a Duna - Tisza közén és az Északi - középhegység nyugati és középső részei felett épülhet ki a fentebb említett zivatarrendszer. Késő délutántól az érkező hidegfront hatására a Dunántúl egész területén valószínű többfelé záporeső,zivatar és északnyugatira fordul a szél. (2.ábra)

 

 

( 2.ábra: Előrejelzett csapadék és konvektív index, GFS modell alapján 2017.07.24 18 órára. Forrás: http://szupercella.hu ) 

(3) Várhatóan az Észak - Alföld térségét késő délutántól számíthatunk intenzív záporok,zivatarok,heves zivatarok kialakulására,de várhatóan késő estétől olyan 21-23óra között célszerű a leginkább készülni a fenntebb már taglalt zivatarrendszerre. (3.ábra) Azaz az MKR-re vagy MKK-ra. ;)

 

( 3.ábra: Előrejelzett csapadéktérkép, UM modell alapján 2017.07.24 21UTC-re Forrás: http://www.meteo.pl ) 


Az éjszaka második felében Kedd hajnalban az ország déli megyéiben maradhat legtovább labilis a légkör. Ott számíthatunk záporok, zivatarok kialkulására, aztán Kedd reggeltől ismételten, de legnagyobb eséllyel a Tiszántúlon és az Északi-köz.hg.keleti felében fordulhatnak elő további intenzív záporok,zivatarok, néhol heves zivatar sem kizárt. E területek felett várhatóan késő estig számíthatunk rájuk.

A kezdetben megerősödő délnyugati szelet, a hidegfront érkezését követően északnyugatira forduló szél jelzi majd.

Felfrissül az idő!

 

+Távolabbi kilátások

A hét további részében várhatóan péntekig marad a mérsékelten meleg, kellemes, nyári időjárás. A hónap utolsó napjaiban - a jelenlegi számítások szerint - újabb hőhullám körvonalazódik 30 fok feletti napi maximumokkal.