A sokévi átlaghoz közeli, viszont a hét második felében változékony, csapadékos idő vár ránk, növekvő hó eséllyekkel. + Távolabbi kilátások.

Amatőr időjárás előrejelzés: 2017.11.27 - 2017.12.02

 

Hazánk időjárását befolyásoló nagy kiterjedésű, alacsony nyomású ciklonrendszer tőlünk északra, a Skandináv - félsziget felett örvénylik, ennek hidegfrontja vonul(t) át 26-án(ma) napközben rajtunk (1.ábra). Hatására több fokkal visszaesett/visszaesik a hőmérséklet és megjelennek az "erősebb" éjszakai fagyok.

(1.ábra: Forrás: EUMETSAT ) 


Időjárási helyzetkép:
A jövőhét első napjaiban az Európai kontinenstől nyugatra, az Atlanti - óceán felett, az elkövetkezendő 24-48 órában egy nagy kiterjedésű anticiklon épül ki. Ez szab, majd gátat a nyugatról közeledő enyhe légtömegeknek és áramlási rendszerében (óra mutató járásával megegyező) nyit utat, a Jeges - tenger irányából érkező sarkvidéki eredetű
légtömegeknek dél felé.
Ezzel párhuzamosan már meglévő, anticiklon keleti felén, Európában, a Skandináv - félsziget felett örvénylő, alacsony nyomású, (több középpontú) ciklonrendszer örvénylik aminek egyik hidegfrontja ezekben a "percekben" (Hétfő reggelre) hagyja el térségünket.
E két nagy időjárási képződémény fogja meghatározni a jövőhét folyamán Európa, s ezen belül Magyarország időjárását.
(2.ábra)

( 2.ábra: GFS modell által előrejelzett 850 hPal-os(~1500méteres) légnyomás és hőmérsékleti térkép. 2017.11.28 18z-re. Kép forrása: http://www.wetterzentrale.de 

Hétfőtől - Keddig.

A lehűlés hatására, a hét első napjától kezdve egyre többfelé, majd országosan megjelennek az éjszakai kiterjedt fagyok 2 méteren, sőt fagyzugokban, szélvédett helyeken nem lesz ritka a -5 fok alatti hőmérsékleti minimum sem.
Hétfő szelesnek és változóan felhős-napos időnek ígérkezik, míg a keddi nap eleinte napos, majd egyre inkább felhősebb időt tartogat. A maximumok 3 és 8 fok között, míg az éjszakák 0 és -6 fok között valószínűek. Fagyzugokban ennél hidegebb is lehet.

Szerdától:
Dél,délnyugat felől nagy nedvesség tartalmú levegő áramlik fölénk. Hatására országszerte számítani kell számottevő mennyiségű csapadékra, de többfelé eshet jelentős mennyiség is. Zömében esőre, de estétől az ország északnyugati felében, valamint középhegységeinkben a kezdeti tartós esőt fokozatosan havaseső, havazás váltja fel.

(( Ennek OKA, a hét felső felében Nyugat - Európát északról elárasztó, sarkvidéki eredetű levegő, ami a mediterrán térségbe is lejutva lassan araszol majd kelet felé; azaz Európa középső és keleti területe felé helyezkedve. A hideg és enyhe légtömegek határán, illetve azok ugynev. keveredési zónája felett egy nagy kiterjedésű alacsony nyomású zóna épül ki.A nagy bizonytalanság miatt, ( ami az esetlegesen kialakuló mediterrán ciklonból fakad; ) valószínűleg 24 órával az események bekövetkezése előtt tudok részletesebb előrejelzést mondani. ))

 

Csütörökön is maradHAT a kettőség. Míg az ország északnyugati felén havaseső, a magasabban fekvő helyeken havazás, addig az ország délkeleti felében eső valószínű. Délután második felében lassan szűnnik a csapadék.

A maximum hőmérsékletek +1 és +7 fok között, míg az éjszakák a borult ég és csapadék miatt átmenetileg jelentősen enyhülnek -3 és +3 fok közé.

Középhegységeinkben várható lehulló hó MENNYISÉGE ERŐSEN BIZONYTALAN(!), de jelenlegi modell számítások szerint 5-10cm-nyi tapadó hó a legvalószínűbb több helyen. A legmagasabb hegycsúcsokon 10-15cm feletti hóréteget sem lehet kizárni.

Péntektől:
A hét végéhez közeledve átmenetileg tisztul az idő, megszűnnik a csapadék. A magasban érkezett lehűlés hatására tovább erősödnek az éjszakai fagyok és több helyen mérhetünk -5 - (-7) fok alatti értékeket. Tovább csökkennek a nappai maximumok. -1 és +5 fok közötti értékekre van kilátás.

 

A hét legvégén újabb légköri front érkezik majd, de ennek pontos részletei NAGY FOKU BIZONYTALANSÁGGAL TERHELTEK!!

 

+ Távolabbi kilátások:
Az elkövetkezendő 48 órában kialakuló ( fentebb "Időjárási helyzetkép" bekezdésben már említett ) légköri képződmények hatására, az Európát elérő sarkvidéki eredetű légtömegek miatt, az eddigi időjárásunk gyökeresen megváltozik. Ebből; Nevezzük "alapfelállásból", többféle lehetséges forgatókönyv is lehetséges hazánkban.

Átlagosan összefoglalva nagyjából változékony, csapadékos időjárás a legvalószínűbb, s mivel előbb Nyugat - Európát majd később keletre helyeződve, "megkésve" érik el hazánkat a sarkvidéki eredetű légtömegek némileg erősen bizonytalanná teszik a várható helyzetképet. A jelenlegi modell számítások szerint hétvégére, igy 5-7 napos távból, további lehűlésre és bizonytalan mennyiségű, mértékű csapadékra lehet számítani. Viszont egyre inkább arra hajaznak a térképek, hogy ez országszerte bizony hó lesz és van rá esély hogy többfelé megmaradó.

Részleteiről természetesen később. Nagyon távol van az említett időpont és nagy a bizonytalanság rá a bevállást illetően.

 

Amatőr meteorológus szemmel: Milyen lesz Magyarországon, az idei 2017/2018-as tél?

Közeledve a meteorológiai tél első napjához(December 1.) erősen időszerű ez a kérdés. Többeket foglalkoztat, másokat nem zavar.

S, hogy mennyire nehéz ezt előrejelezni? Hétköznapi ember kevésbé gondol bele, míg az ilyen berkekben jártas meteorológusoknak pedig kemény fejtörést okoz, ha számítógépes modellek alapján próbálják meg górcső alá venni a ránk váró várható időjárást.
A szezonális előrejelzések - a tudomány és a technika - jelenlegi állása szerint maradéktalan pontossággal MÉG NEM(!) csupán hozzávetőlegesen igyekeznek jövőképet festeni azt előttünk álló időszakról.

A korábban már kiadott külföldi publicisztikák már felvázolták a várható jövőképet, ahogyan erről az egyik legismertebb oldal accuweather.com is nyilatkozik. A cikk pedig itt nyitható meg: https://www.accuweather.com/en/weather-news/europe-winter-forecast-uk-to-germany-on-alert-for-wind-storms-rain-to-ease-drought-wildfires-in-spain-and-portugal/70003011 1.ábra:

 

 

(( Meteorológiai szemmel mérve, a havas Kelet - Európai síkságot és a melegebb Skandináv - félsziget időjárását (1.ábra), s a hozzánk kései hideg beáramlás valószínűségét tartósabb magasnyomású Skandináv anticiklon vagy Kelet - Európai magasnyomás okozhatja, rosszabbik esetben inkább tartósabb ciklontevékenység, aminek csapadéka a kontinens belseje felé haladva egyre inkább hó formájában hullhat majd le. ))

Az egyik svéd oldal is hasonló előrejelzést vár, már ha csak a Skandináv és Orosz régiókat vesszük. Íme a cikk: https://www.svt.se/vader/amne/sasongsprognos-vinter-2017-18 2.ábra: 

 

 


S, hogy miért fontos ez nekünk? S miért jövök én -mint amatőr - a képbe?

- Mindjárt elmagyarázom.

Az fent említett térség várható téli időjárása alapvető fontossággal bír. Hiszen leginkább a számottevő sarkvidéki eredetű légtömegek több mint 3/4-ét télen, Skandinávián és Oroszországon keresztül érik el hazánk térségét.
A térképről két féle uralkodó meteorológiai helyzetkép is valószínűsíthető, ami hazánkra nézve teljesen más és más időjárást hordoz.

Az egyik döntően kezdetben változékony és csapadékos, majd szárazabb, hideg téli időt, míg a másik forgatóköny alapvetően száraz, hidegebb időt sejtet.

Amatőr meteorológusként, elkülönülve a külföldi szakvéleményektől, a hivatalos Nemzeti Óceán és Légkör Megfigyelő Intézet (NOAA) honlapjáról kapott nyilvános ugynev. Makrocirkulációs rendszerek adatsoraiból próbáltam ""megjósolni"" a soron következő tél jellegét. 1950-től napjainkig. 
Ez persze kőbe vésve nincs és saját egyéni véleményem alapján kerestem NEM EGYEZÉSEKET, HANEM HASONLÓSÁGOKAT A MÚLTBAN, alapjául felhasználva az ez évi őszi értékeket.

Figyelembe vettem még a jelenlegi El Niño / Southern Oscillation (ENSO) jelenséget és összevettem a NOAA adatbázisából egyezéseket találtakéval.

Ezek alapján - saját véleményem szerint - jó esély mutatkozik egy átlaghoz közeli, kicsivel az alatti télre. Leginkább januárban szárazabb, keményebb fagyokkal, míg a február mozgalmasabb, csapadékosabb időjárás lehet. Összességében viszont nem lesz túl hideg avagy meleg. Átlag körüli, kissé csapadékosabb telet valószínűsítek.


Például hasonlóságokat találtam 1990/91 valamint 1984/85-t illetően az adatsorokban,de nem ugyanazok a feltételek amik most fenn állnak. Ahogyan mondatom legelejét kezdtem, nem 100%, hogy ilyen telünk lesz, de HASONLÓ LEHET(!)

 

Köszönöm, hogy elolvasott...

 

Üdvözlettel: Bálint Attila 

Változékonyabbra, hidegebbre fordul időjárásunk+Távolabbi kilátások

Amatőr időjárás előrejelzés: 2017.11.11 - 2017.11.17


Időjárási helyzet:

 

( 1.ábra: ECMWF modell alapján előrejelzett 500hPal-os geopotenciál térkép 2017.11.11 12z-re. Forrás: http://www.wetterzentrale.de ) 


Hazánk időjárását meghatározó légköri képződmény tőlünk északnyugatra, a Skandináv félsziget felett örvénylik.(1.ábra) Eme alacsony nyomású, markáns ciklonrendszerben, több hullámban eleinte száraz majd nedves és hideg léghullámok érkeznek hazánk térségébe. A Norvég - tenger irányából érkező ( ciklon hátoldali) áramlási rendszerben sarkvidéki eredetű léghullámok áramlanak Európa belseje felé.

A korábban előrejelzettekhez képest(!), a hideg levegő java, inkább Nyugat - Európai súlyponttal nyomul be a kontinens fölé (2.ábra), ezért hazánk némiképp a (jóval) enyhébb, de csapadékosabb jellegű időjárást kap majd. A vasárnap-hétfőn rajtunk ugynev. hullámot vető hidegfront nyomán többfele számítani kell, ismétlödő jelleggel csapadékra.

( 2.ábra: Forrás: GFS modell alapján előrejelzett 850hPal-os hőmérséklet(~1550méter) érték. Itt jól látható a kezdetben Nyugat-Európai súlyponttal lefűződő hidegöblités, ami később hazánkra helyeződve (hullámzó frontrendszerként) -különösen hétfőn nagy eséllyel országszerte számottevő, sőt jelentős mennyiségű csapadékot okoz. Forrás: http://www1.wetter3.de/animation.html )

A Kárpát-medencében:
Még hajnalban hazánkban északon és keleten kisebb eső, zápor még előfordulhat. Változóan felhős-napos időszakokat követően estétől északnyugat felől újra beborul az ég. A hőmérsékletek 9 és 14 fok között valószínűek.

Vasárnaptól eleinte inkább északon, északkeleten, majd másutt is készülni lehet ismétlődő esőre, záporesőre. Hétfőn már országszerte valószínű számottevő, sőt néhol jelentős mennyiségű csapadék és lehűlés kezdődik. A kezdetben déli szél északira fordul és megerősödik.

A jövőhét első napján átmenetileg a Dunántúl magasabban fekvő részei felett, különösen az Alpokalján és a Dunántúli - középhegység 600-700 méter feletti csúcsain az esőt havaseső, havazás is váltHATja,de nem lesz mennyiségét tekintve jelentős. Hétfőn az országon belül nagy lesz a hőmérsékleti kontraszt. Míg az ország keleti felében +10'C fok körüli nappali maximumokra, addig nyugaton, különösen a Kisalföldön és az Alpokalján +5-7'C fokok számíthatunk.

Kedden fokozatosan megszűnik a csapadék, de az északi, északnyugati szél erős, (Dunántúlon) olykor viharos marad. Keddtől állandósulni látszanak a maximum értékek vagyis hozzávetőlegesen 5-11'C fokok valószínűek.

Szerdától megjelennek az éjszakai fagyok is. -3 és +4 fok közötti minimumok adódhatnak.


Távolabbi kilátások:

A jelenlegi modell számítások alapján, a jövőhét elejei változékony, hideg és csapadékos időjárást követően jövőhét hétvége felé nyugat, északnyugat felől újabb légköri képződmény valószínű. Azaz a mostani számítások alapján - NAGY FOKÚ BEVÁLÁSI BIZONYTLALANSÁG MELLETT - 3-4 napos csendesebb időjárás után, újra változékonyabb idő körvonalazódik.
Erről, amennyiben hóeséllyes lesz a várható helyzet később értekezem majd...