Holnapig zömében eső, hegyekben már hó. Jövőhét újra télies időt tartogat. + Pici kitekintés.

Amatőr időjárás előrejelzés: 2017.12.16 - 2017.12.20


Időjárási helyzet:
Ma és holnap délelöttig egy Skandináv - félsziget felett örvényő ciklon déli végeinél kimélyült, sekély ciklonáris mező (peremhullám) okoz hazánkban sokfelé kiadós mennyiségű csapadékot. Ez fokozatosan északkelet felé helyeződik és északnyugat felől átmenetileg szárazabb, ugyanakkor hidegebb léghullámok érkeznek térségünkbe.

Hazánkban:
Éjféli órákban északnyugat felől fokozatosan vált át az eső havazásba. Különösen a Dunántúl déli felén, valamint az Északi - középhegységben és annak északi tágabb régiójában számíthatunk rá.

3-7cm-nyi, vizes, tapadós hóra legnagyobb eséllyel a Mecsekben és az Északi - középhegység 700-800 méter feletti régiójában számíthatunk.

Észak - Alföld:
Holnap hajnalban, s reggel a távozó csapadékot egyre inkább havazás, havaeső váltja fel. Megmaradó hó nem valószínű, de nem lehet kizárni lepel, 1-2cm-nyi ideglenes ideig(!!) megmaradó hótakarót középhegységünk tágabb előterében például a Tisza mentén (1.ábra).

( 1.ábra: ECMWF modell által előrejelzett hóvastagság 2017.12.16 10:00. Forrás: https://kachelmannwetter.com )

A hét közepéig:
Vasárnapi átmeneti szünetet követően a jövőhét első napjaiban újra télies időt tartogat. Marad a döntően északnyugati áramlás és az érkező váltakozó nedvesség tartalmú levegő.
Főként Hétfőn és Kedden valószínű kis mennyiségű, de szorványos jellegű csapadék. Keleten,északkeleten havazás, nyugaton havazás mellett havaseső is valószínű. Számottevő mennyiségű csapadékra NINCS kilátás, csak jelentéktelen mennyiség eshet. 

Jelentős lehűlés avagy felmelegedés a nappali hőmérsékletekben nem mutatkozik meg. Többnyire 0 fok körül -1 és +4 fokokra van kilátás, míg az éjszakai hőmérsékletek jelentősen erősödnek -1 és -7 fokokra lehet készülni.


Egy gondolatnyi kitekintés:

2.ábra: Északi-Hemiszfériai jelenlegi(2017.12.15) hó- és jégborítottsága:

( Forrás: wetterzentrale.de )


Hazánkban pedig:
A Fehér Karácsony esélye, hogy fehér lesz-e avagy sem továbbra sem dőlt el!

Nem, hogy regionális Észak - Alföld térségét illetően, hanem országosan sem! Annyi negatívum viszont van, hogy a jövőhét közepétől további jelentősebb hideg a magasban nem érkezik. A hét második felében megnövő bizonytalanság a jövőt illetően tovább ront a helyzeten.

Egyenlőre számottevő hideg hijján annyi tűnik "kijelenthetőnek", hogy marad Európában a döntően változékony időjárás. Főként Észak- és Északnyugat - Európában, de ennek meleg- illetve hidegfrontjai rendre érintik illetve elérik hazánkat. Marad a bizonytalanság.

A hét második felében, amennyiben havas és hideg irányba billenek el a dolgok, ismét jelentkezem. ;) :)

 

Ajánló
Kommentek
  1. Én