"Megvillantja foga fehérjét" a Tél.

Amatőr időjárás előrejelzés: 2018.11.19 – 2018.11.24

 ( 1.ábra: Szerkesztett kép. Aktuális kimentett műholdkép 2018.11.18 16:20 és aktuális analízis 2018.11.18 15h UTC. Források: http://meteocentre.com/analysis/map , https://en.sat24.com/en/eu)

Vasárnap késő este, az éjszaka felhőzet növekedés kezdődik. Országszerte Hétfő kora délutánig lehet számítani csapadékra. Hajnalban és kora reggel síkvidéken eső,havas eső, hó egyaránt előfordulhat, majd döntően eső lesz a jellemző. Megmaradó hóréteg síkvidéken nem valószínű.
Középhegységeinkben megmaradó hórétegre körülbelül 700 méter feletti régióban a Mecsekben, az Alpokalján, a Dunántúli - középhegységben, valamint az Északi – középhegység nyugati és középső területei felett lepel,1-3cm-nyi friss, tapadós hó hullhat. 


Címből is adódik a mondás:
 „Megvillantja a fog fehérjét” a TÉL.

Hazánk időjárását az elkövetkezendő 12-24 órában meghatározó két légköri képződmény közül, az egyik tőlünk északra, északnyugatra a Skandináv – félsziget felett elterülő anticiklon keleti peremén lefűződő egy gyenge hidegfront  határozza meg. A másik vasárnap késő éjszaka és hétfő kora hajnaltól a Földközi – tenger középső és keleti medencéjében örvénylő sekély mediterrán ciklon (1.ábra). Csapadék mennyiségét tekintve, dél, délnyugat-északkelet tengelyirányban csökkenő mértékben kell számítani dél felől vegyes halmazállapotú csapadékra (2. ábra). Hegyekben kis mennyiségben megmaradó hóra. Tehát a legnagyobb mennyiségben délnyugaton, a legkevesebbre északon, északkeleti megyékben számítsanak.
A hőmérsékletek keddig nappal +2 és +5 fok között, az éjszakai minimumok -3 és +3 között alakulnak. Szerdától átmenetileg enyhül időjárásunk, az éjszakai fagyok átmenetileg megszűnnek, majd a jövőhét utolsó napjaiban újra foltokban megjelenhetnek. A nappali maximumok +4 és +9 fok között mozognak majd, tehát a jövőhét első egy-két napját leszámítva késő őszi hőmérsékletekre számíthatunk.

(2.ábra: UM modell által előrejelzett halmazállapot és csapadékmennyiség térkép 2018.11.19 06UTC-ra. Kék: szilárd, a lilla: vegyes, a zöld szín: folyékony halmazállapot jelzi. Forrás: http://www.meteo.pl  )


A folytatásban:
Kedden újabb mediterrán ciklon érkezik, ezúttal délnyugat felől.
A jelenlegi számítások szerint a modellek többsége alapján leginkább az Alpokalján számíthatunk a magasabb régiókban vegyes halmazállapotú csapadékra és hóra, másutt eső, záporeső lesz a jellemző. Kis mértékben enyhül az idő, a magasban pár fokkal melegebb légtömeg érkezik,de talajon marad az átlaghoz közeli hűvösebb késő őszi idő.

Távolabbi kilátások:
A korábbi várakozásokkal ellentétben, az igazi, hosszantartó téli/télies periódus úgy fest, most még várat magára. A mostani számítógépes elemzések alapján is, csak óvatos becslések vannak a hónap (leg)végét illetően, amikor is újabb hidegfront érkezhet északnyugat felől. S, hogy Katalin kopog –e vagy locsog, hiába a naptári „közelség”, még mindig nagy a bizonytalanság a jövőt illetően.

Ajánló
Kommentek
  1. Én