Változékonyabbra fordul időjárásunk, mérséklődik a forróság + Távolabbi kilátások

Amatőr időjárás előrejelzés: 2017.08.05 - 2017.08.11

 

Időjárási helyzetkép: 

( 1.ábra: Forrás: sat24.com )

Európa időjárását döntően meghatározó alacsony nyomású légköri képződmény, a Kárpát - medencétől északnyugatra, a Skandináv - félsziget felett örvénylik.(1.ábra: Esti műholdkép Európáról ). E ciklonhoz tartozó frontzóna szinte ketté szeli Európát, míg délen a szaharai eredetű forróság tombol, addig a front mögött Észak - és Északnyugat - Európában illetve a Brit szk. térségében hűvös csapadékos az időjárás. (2.ábra)

 

(2.ábra: Időjárási frontok. Forrás: OMSZ )


Hazánkban:
Ma tetőzött a hőség.
Bővebben az Országos Metetorológiai Szolgálat (<-- Katt a névre.) honlapján
olvashatunk róla.

Már ma a Kisalföldön éjfélig előfordulhat az Alpok felől besodrodó zivatar, amit hevesebb gócban viharos szél és kis méretű jég is kísérhet.

Szombat reggel és napközben leginkább az ország északi részein és az Alpokalján fordulhat elő kisebb záporeső, esetleg zivatar. Legfőképpen az Északi - középhegység határmenti területein fordulhat elő frissítő jelleggel, de a nap nagyrészében nem ez lesz a jellemző.
Északon enyhül a forróság, de a nappali maximumok még mindig bőven 30 fok felett alakulnak.

Vasárnap
Már reggel illetve a délelőtti órákban nem lehet kizárni az ország északi részein és a keleti határ mentén egy-egy futó záporesőt. Késő délutántól, kora estétől immáron a közeledő hidegfront hatására, északnyugat felől egyre többfelé számíthatunk esőre, záporesőre, zivatarra, néhol heves zivatar is lehet, amit felhőszakadás(30-45mm), viharos szél és jégeső(2-3cm) is kísérhet. Az éjszaka folyamán további csapadéktevékenység valószínű.

Észak - Alföld

Érdemi változás vasárnap délutántól valószínű, addig itt-ott futó záporokra szombat hajnalban és vasárnap reggel és délelött számíthatunk, de nem ez lesz a jellemző. Marad a kánikulai meleg,de néhány fokot mérséklődik a forróság.

Vasárnap északnyugat felől hidegfront éri el az országot. 

Térségünkre nagyobb változást késő délutántól,kora estétől kezd hatást gyakorolni (3.ábra)Egyre nagyobb területen valószínű záporeső,zivatar. Éjfélig heves zivatar sem kizárt térségünkben. Intenzív, heves zivatargócokban felhőszakadás(30-45mm), jégeső jellemzően 2-3cm, illetve viharos szél kísérhet. Az éjszaka folyamán további csapadéktevékenység valószínű. Az eső mellett további záporokra, zivatarokra célszerű készülni.

( 3.ábra: Aladin modell által előrejelzett csapadék fajta és intenzítás térkép 2017.08.06 18:00 UTC-ra. Forrás: Model ALADIN ) 

Jelentősen mérséklődik a kánikulai meleg!

Távolabbi kilátások:

Hétfő
A Duna vonalától keletre a délelötti valamint a késő délutáni órákban még továbbra is készülni lehet záporok,zivatarok kialakulására.
Felfrissül az idő.

Kedden és Szerdán átmeneti csapadék "szünetet" és átmeneti melegedést követően - a jelenlegi modellszámítások alapján - csütörtök estétől, péntek reggel virradóra egy markáns hidegfront éri el az országot, ami újabb zivatarokat és lehűlést tartogat.
Az időtáv nagysága és a pontosítás miatt későbbi ellemzést ígényel a helyzetkép.
Erről később jelentkezem jövőhéten.

Hőmérsékletek:
Észak - Alföld térségében vasárnap estig jellemzően 30 és 35 fok közötti maximumokat mérhetünk. A jövőhét első fele 25-30 fok közötti nappali hőmérsékleteket tartogat, ami a mai 37(!) fokos nyíregyházi Tmax.-hoz képest hűsítő jelleggel bír majd. ;) A hét közepén átmeneti melegedés újra 35 fok körüli kánikul(a)át ígér, amit egy újabb, viszont jóval markánsabb erejű hidegfront zár. Erről később készítek pontosabb amatőr előrejelzést, ugyanis a részleteket és időpontokat illetően van némi bizonytalanság a jövőt illetően...

Erős kánikulára érkező hidegfront zivatarrendszerekkel

Amatőr időjárás előrejelzés: 2017.07.24 - 2017.07.28


Időjárási helyzet:

Hazánk időjárását az elkövetkezendő 48 órában egy északnyugat felől közelítő ciklon határozza meg.(1.ábra) Hatására - ahogyan ma is - szerte a Kárpát - medencében fordul(t) elő záporeső, zivatar, heves zivatar.

 ( 1.ábra: Időjárási frontok. Forrás: OMSZ ) 

A ciklon hidegfrontja holnap éri el az országot aminek hatására nyugat felől egyre többfelé készülhetünk intenzív záporok, zivatarok kialkulására, valamint heves zivatar is valószínű felhőszakadás (40-50mm!) jégeső és viharos szél kíséretében.


viharos "sorrendet" figyelembe véve (1) délig a Dunántúl északnyugati felén kezdődhet meg a zivatartevékenység, amit kora délutántól egy második rendszer kialakulása követ. Ugyan is a hidegfront előterében délnyugat felől, DNY - ÉSZAK,ÉSZAKKELET tengelysávban egy zivatarrendszer ugynev. MKR (Mezléptékű Konvektív rendszer) kialakulása várható, ami a vártól csak kicsivel is kedvezőbb körülmények között MKK azaz Mezoléptékű Konvektív Koplexummá is fejlődhet. Lásd.: Meteorológiai szótar(Omsz).  Persze ennek a szakzsargonban vannak meteorológiai kritériumai mely zivatarrendszer számít annak,de mind a két rendszer legfőbb veszélyforrása a hirtelen lezúdúló nagy mennyiségű csapadék lehet. 
Megfelelő domborzati viszonyok hatására( lásd. Északi - középhegység ) fenn áll a villámárvíz veszélye, ugyanis a számítógépes modellek alapján egy - egy hevesebb gócban 40-50mm-nyi! csapadék is eshet.

(2) Kora délutántól valószínűleg a Dunántúl déli felén szórványos jelleggel, majd egyre többfelé a Duna vonalában, valamint a Duna - Tisza közén és az Északi - középhegység nyugati és középső részei felett épülhet ki a fentebb említett zivatarrendszer. Késő délutántól az érkező hidegfront hatására a Dunántúl egész területén valószínű többfelé záporeső,zivatar és északnyugatira fordul a szél. (2.ábra)

 

 

( 2.ábra: Előrejelzett csapadék és konvektív index, GFS modell alapján 2017.07.24 18 órára. Forrás: http://szupercella.hu ) 

(3) Várhatóan az Észak - Alföld térségét késő délutántól számíthatunk intenzív záporok,zivatarok,heves zivatarok kialakulására,de várhatóan késő estétől olyan 21-23óra között célszerű a leginkább készülni a fenntebb már taglalt zivatarrendszerre. (3.ábra) Azaz az MKR-re vagy MKK-ra. ;)

 

( 3.ábra: Előrejelzett csapadéktérkép, UM modell alapján 2017.07.24 21UTC-re Forrás: http://www.meteo.pl ) 


Az éjszaka második felében Kedd hajnalban az ország déli megyéiben maradhat legtovább labilis a légkör. Ott számíthatunk záporok, zivatarok kialkulására, aztán Kedd reggeltől ismételten, de legnagyobb eséllyel a Tiszántúlon és az Északi-köz.hg.keleti felében fordulhatnak elő további intenzív záporok,zivatarok, néhol heves zivatar sem kizárt. E területek felett várhatóan késő estig számíthatunk rájuk.

A kezdetben megerősödő délnyugati szelet, a hidegfront érkezését követően északnyugatira forduló szél jelzi majd.

Felfrissül az idő!

 

+Távolabbi kilátások

A hét további részében várhatóan péntekig marad a mérsékelten meleg, kellemes, nyári időjárás. A hónap utolsó napjaiban - a jelenlegi számítások szerint - újabb hőhullám körvonalazódik 30 fok feletti napi maximumokkal.

 

Április eddig kellemesen meleg, száraz, kora nyárias idővel nyitott, most változékonyabb időjárás következik. Szerdától lehűléssel(!)

Amatőr időjárás előrejelzés: 2017.04.03 - 2017.04.07

 

(1.ábra: Késő esti műholdkép Európáról. Jól látható a mediterrán térségben örvénylő
sekély ciklon valamint a jelentősen lelassult, gyengülésnek indult hidegfront. Forrás: sat24.com )

Hazánk időjárását az elkövetkezendő 48-72 órában egy északnyugat felől közeledő gyenge hidegfront és tőlünk délre, délnyugatra, a mediterrán térségben örvénylő sekély ciklon és a magasban hozzátartozó magassági légörvény határozza meg. E két időjárási képződmény a hét elején hazánkat mindkettő eléri, valamint megközelíti.
(1.ábra.)

Nézzük kicsit sorjában.

Hétfő

Holnap hazánkban a nap első felében jelentős változás még nem valószínű, de kora délután folyamán észak, északnyugat felől felhősödés kezdődik. Elszórt záporokra, zivatarokra főként az Északi - középhegységben számíthatunk, késő estétől pedig a Dunántúl északnyugati felén van rá nagyobb esély.* A közeledő hidegfront jelentős változást NEM hoz, ugyanis mozgása nagyjából a Felvidék magasságában az Északnyugati - Kárpátok felett jelentősen lelassul, valamint fokozatosan feloszlik. Emiatt többségében középhegységeinkre korlátozodó, elszórt, konvektív záporos csapadék mellett, a késő délutántól megélénkülő szélel érezteti majd jelenlétét. Az éjszaka folyamán viszont már másutt is, főként a Duna vonalában valamint a Dunántúl más részein is előfordulhatnak néhol záporok, esetleg gyenge zivatarok.* Az Alpokalján északi, északnyugati, míg az ország északi, északkeleti felében az északi, északkeleti szél erősödhet majd meg. A hőmérsékletben jelentős változás nem valószínű.

Kedd

A hétfői hidegfront feloszlását követően délután és este a dél, délkelet felől egy magassági légörvény közelíti meg hazánk térségét (2.ábra). A nap első felében (a hétfői hidegfrontból visszamaradt nedves levegő hatására) hazánk északi része fölött már kora reggeli órákban számíthatunk néhol kisebb záporok kialakulására.

Viszont késő délután és este - a közeledő magassági légörvény hatására - kelet felől, újabb nedves légtömegek érik el hazánk térségét. Emiatt főként kezdetben középhegységeinkben, az Észak - Alföldön és a délkeleti országrészben számíthatunk egyre többfelé előforduló záporokra, zivatarokra. Később az éjszaka folyamán szerte az országban előfordulhat eső, záporeső, zivatar (3.ábra).
Heves kísérő jelenségre várhatóan nem kell számítani. Viszont nem zárható ki ( a lassú cellaáthelyeződés miatt ) egy-egy intenzív zivatargócban felhőszakadás(15-20mm), átmeneti szélerősödés sem.

( 2.ábra: GFS modell alapján előrejelzett 500hPal-os geopotenciál, valamint légnyomás érték 2017-04-04 12z.-ra. Forrás: wetterzentrale.de ) 

 

(3.ábra: UM modell alapján előrejelzett csapadéktérkép 2017.04.04 21:00 UTC-re Forrás: http://www.meteo.pl )

Szerda és Csütörtök

Szerdán is marad az elszórtan változékony záporos, zivataros idő. Viszont késő estétől, valamint csütörtök hajnalra északnyugat felől újabb hidegfront éri el térségünket. Ez a hidegfront ezuttal már átvonul hazánk felett és jelentős lehűlést okoz. Hatására többfelé számítani kell csapadékra esőre, záporeső, néhol zivatarra. A szél északnyugatira fordul és megerősödik, sőt viharosá is fokozódhat.


Pénteken + Távolabbi kilátások

Pénteken még előfordulhat szerte az országban kisebb eső,záporeső. Marad az élénk légmozgás,de lassú melegedés keződik. A jövőhét hétvége - a jelenlegi számítások szerint - most úgy tűnik száraz, de hűvös időt tartogat.


Hőmérsékletek:

Nagyjából szerdáig jelentős lehűlésre még nem kell számítnunk. Marad az átlagostól melegebb, kora nyárt idéző hőmérsékletek. Hétfőn és Kedden 20 és 25 fok közötti maximumokat mérhetünk, viszont Szerdára már 20 fok körüli nappali hőmérsékletek valószínűek. A hét második felében érkező hidegfront hatására jelentősen visszaesnek a nappali maximumok többnyire 10 és 15 fok közé, a hétvége most úgy fest némi melegedést
tartogat 15 és 20 fok közötti maximumokkal és csapadék nélkül.

A minimumok jelentősen nem változnak. Viszont talajmenti fagy kialakulására holnap hajnalra az Észak - Alföld fagyzugos tájain még előfodulhat. A hét további részében 2 és 10 fok közötti minimum hőmérsékletekre készülhetünk.

 

Nyugat felől enyhülés, melegfront, majd újabb nedves légtömeg. Marad az igazi téli idő.

Amatőr időjárás előrejelzés: 2017.01.11 - 2017.01.14


Időjárási helyzetkép:

Hazánk időjárását az elkövetkezendő 72 órában egy Skandináv - félsziget fölé helyeződő ciklonrendszer határozza meg, aminek hatására Észak - Olaszország felett egy sekély mediterrán ciklon épül ki. Javarészt az említett mediterrán ciklon okozhat majd pénteken többfelé jelentős mennyiségű csapadékot, de előbb a Skandináv ciklonrendszer melegfrontja ér el bennünket (1.ábra).

( 1.ábra: Időjárási frontok. 2017.01.11 00:00 UTC. Forrás: OMSZ )

Hazánkban:

Már ma késő estétől, valamint az éjszaka első felében megvastagszik nyugat, északnyugat felől a felhőzet és északnyugaton kisebb havazás már előfordulhat. Holnap déli órákra már át is vonul felettünk a közeledő melegfront felhőzete és okoz átmenetileg többfelé havazást, de délen, délnyugaton kisebb ónosesőt is.

Ez az Észak - alföldi régióra nézve gyakorlatilag csak hó lesz, ami várhatóan lepel-3cm
között valószínű, majd napközben fokozatosan megszűnik a csapadék, csökken a felhőzet.

Péntek:

Csütörtök éjszakai, péntek hajnali órákban az Észak - olaszország felett kimélyülő sekély ciklon hatására dél,délnyugat felől nagy nedvesség tartalmú, de enyhe léghullámok áramlanak hazánk fölé. Hatására hajnalban és kora reggel az ország északi és középső részén, majd országszerte valószínű számottevő(5-10mm), de különösen északon és északkeleten(10<mm)jelentős mennyiségű csapadék.

Halmazállapot szempontjából a nagy nedvesség tartalmú,de enyhe levegő hatására nagy területen valószínű vegyes halmazállapotú csapadék (2.ábra). Hajnalban kezdetben hó és ónos eső, majd egyre inkább havaseső, eső is valószínű. Kora délutántól viszont egyre többfelé vált vissza a csapadék vegyes és szilárd halmazállapotba. Késő este már csak a Tiszántúlon valószínű számottevő csapadék. 

( 2.ábra: UM modell halmazállapot és csapadék előrejelzése 2017.01.13 15:00 UTC-re. A kék a szilárdat, a lila a vegyest, míg a zöld a folyékony halmazállapotot jelzi az adott időpontra. Forrás: http://www.meteo.pl )

A legnagyobb valószínűséggel többségében szilárd halmazállapotú csapadékra azaz hóra, az Északi - középhegységben, valamint az Észak - Alföldi régió északi részein számíthatunk. Ez körülbelül nagyjából Vác - Mezőkövesd - Nyíregyháza - Csenger vonaltól északra valószínű. Az Észak - Alföldön a legkritikusabb órák (vegyes halmazállapot) havazás szempontjából, a péntek déli óráktól a kora délutáni órákig ígérkeznek, majd késő délutántól egyre inkább hó lesz a jellemző. Vegyes halmazállapotú csapadék estig még a keleti határszélen valószínű.

A mediterrán ciklon pontos csapadék mennyisége és halmazállapota erősen bizonytalan, ugyanis az ilyesfajta légköri képződményeket "közeli" kialakulásuk (mediterrán térség) révén nehéz pontosan előrejelezni. Némi eltérés a várható amatőr prognozistól vagy akár a hivatalostól is biztosan lesz/lehet, igy a fent leírtak tájékozató jellegűek(!) 
Nincsennek kőbe vésve, s van hogy 12-24 órára előre se nagyon lehet kézen fogható
előrejelzést készíteni, ha mediterrán ciklonról van szó.

"Az időjárás a műsorváltoztatás jogát mindig fenntartja."

Várható mennyiség:

Nehéz most ezt 100%-ig megbecsülni 72 órára előre.

24 óra:
Kezdetben ma éjszaka és holnap egy melegfront okoz az országban a Kisalföldön és a Dunától keletre általában folt,lepel-3cm-nyi hómennyiséget, ami várhatóan az Északi - középhegység nyugati felében valamint Kárpátalján lehet a legtöbb.

48-72 óra:
A skandináviai ciklonrendszer hidegfrontja az Észak - Olaszország felett egy sekély ciklont mélyít ki, aminek előoldala egy úgynev. meleg nedves szállítószallag(MNSZ) nyúlik be hazánk térsége fölé (3-4.ábra). Ez a nagy nedvesség tartalmú, de enyhe levegő a hidegfront előterében pénteken napközben országszerte okoz számottevő, délnyugaton és északon,északkeleten jelentős mennyiségű csapadékot.

 

( 3-4.ábra: GFS modell alapján előrejelzett 500hPa-os geopotenciál,légnyomás,hőmérséklet 2017.01.13 06 és 12 UTC-re. Forrás: http://www1.wetter3.de  Látható a Skandináv ciklonrendszer közeledő hidegfrontja, ami az észak olasz térségben sekély ciklont mélyít ki, aminek előoldalán meleg,nagy nedvesség tartalmú levegő áramlik hazánk térsége fölé.)

Az Északi - Középhegységben, valamint az Északi - Alföldi északi részén 10-15 cm-nyi friss, tapadós hó valószínű, de egyes körzetekben például a Dunántúli - dombságon, a Beregi - Tiszaháton, a Bodrogközben, valamint Kárpátalján 20cm-nyi hó sem kizárt(!)

Az ország más részein a kezdeti szilárd, majd vegyes halmazállapotú csapadékot követően péntek kora délutántól újra egyre inkább havazás lesz a jellemző, valamint átmenetileg 0 fok fölötti hőmérséklet miatt a lehulló csapadék olvadhat, emiatt különösen nehéz megbecsülni mégis körülbelül mennyi hó hullhat. Még is azt kell, hogy mondjam, hogy várhatóan 3-10cm közötti hóréteg valószínű, ami a legkevesebbet a Kisalföld térsége kaphatja, míg a legtöbb a Dunántúl délnyugati,déli felén, valamint az Alföld déli,délkeleti részén valószínű.

Január 14-ére virradóra csapadékra legtovább a keleti határszélen és délkeleten a Viharsarkokban számíthatunk. Itt további 2-4cm friss hó valószínű.


Marad az igazi téli időjárás, immáron nem csak hidegre, hanem havazásra is készülni kell.

Hőmérsékletek:

A holnap kora hajnaltól érkező melegfront hatására enyhülés keződik a magasban, amit már csütörtök napközben tapasztalhatunk. -4 és +3 fok közötti maximumokra lehet készülni, míg az éjszakák immáron enyhébbek lesznek. Várhatóan a legalacsonyabb minimumok a kezdeti -5 és -15-ről ( a mediterrán ciklon hatására ) pénteken és szombaton -5 és 0 fokra, majd vasárnaptól újra erősödő fagyokra célszerű készülni.

Szél:

Csütörtökön a délnyugati, déli szél, majd pénteken a nap második felében az északnyugatira foduló szél egyre többfelé megerősödik.

Vasárnap késő estig marad az enyhe késő őszi idő, a jövőhét jelentős lehűlést, téli időt hozz + Érdekesség

Amatőr időjárás előrejelzés: 2016.11.25 - 2016.12.01


Időjárási helyzet:
Hazánk időjárását vasárnap estig egy magasnyomású légköri képződmény ( anticiklon ) alakítja, aminek helyét északnyugat felől egy Skandináv - félsziget felett örvénylő ciklon hidegfrontja veszi át. Hatására észak, északnyugat felől ( a Jeges - tenger irányából ) sarkvidéki, többségében száraz eredetű légtömegek indulnak el Európa középső területei felé (1.ábra).

 

(1.ábra: ECMWF modell alapján előrejelzett 850hPal-os hőmérséklet ( 1550 méteres magasság ) és légnyomás 2016.11.28 12z-re / 2016.11.25 12z alapján/. Forrás: wetterzentrale.de )

Hazánkban:
Vasárnap késő estig marad az átlagostól enyhébb, késő őszi idő. Jellemzően változóan felhős, napos időszakok váltakoznak majd a hétvége folyamán, de különösen északkeleti országrészben maradhatnak tartósan ködös területek is. Szombaton számottevő csapadékra nem kell számítani, csupán a délnyugaton fordulhat elő itt-ott záporeső. A hőmérsékletek jelentősen nem változnak.

Vasárnap a nappali hőmérsékletekben változást még nem tapasztalunk, de az északnyugatira forduló és megerősödő szél tekintetében a magasban már lehűlés kezdődik. Estétől fokozatosan csökken a felhőzet, jelezve az északnyugat felől közeledő jobbára száraz, hideglevegő térnyerését.
Számottevő csapadékra nem kell számítani, de eleinte néhol kisebb záporokra, majd egyre inkább hózáporokra néhol célszerű készülni vasárnap késő estétől az Északi - középhegység keleti felében valamint az Észak - Alföldön.

A jövőhét első napján jelentősen csökkennek a nappali maximumok, mindazok ellenére, hogy döntően napsütésé lesz a főszerep. Az időnként megnövekvő felhőátvonulásokból Hétfőn elsősorban eleinte az Észak - Alföldön, majd egyre inkább egy ugynev. konvergencia vonal ( összeáramlás mentén ) Miskolc - Békéscsaba vonalon számíthatunk gyenge hózáporokra, esetleg kisebb havazásra.
Jelentős és számottevő mennyiségű csapadék továbbra sem várható. Csupán kevés helyen előforduló hózáporokból szerencsés helyeken lepel-1cm hó lokálisan nem zárható ki. ( 2.ábra).
Az északnyugati fordult szél továbbra is megmarad, de legnagyobb eséllyel a Dunántúlon erősödhet csak meg.

(2.ábra: Aladin modell által előrejelzett halmazállapot és csapadék mennyiség - 3h/mm - 2016.11.28 06:00 UTC -re. Forrás: http://www.shmu.sk )

A keddi nap is hasonló időt tartogat mint a hétfői nap és kevés csapadékra is leginkább a fent említett vonal mentén számíthatunk. Szerdán csapadék már nem valószínű.

A csütörtöki nap várhatóan egy újabb északnyugat felől közeledő légköri képződményt tartogat, de várhatóan eleinte a magasban melegedéssel jár majd a közeledő ciklon. Ennek a ciklonnak a melegfrontjának hatására valószínűleg -a jelenlegi számítások alapján- vegyes halmazállapotú csapadékra kell készülni többhelyen hazánkban.

Hőmérsékletek:
Vasárnapig nappal jellemzően 7-13 fokokra, míg éjszaka 0-7 fokra célszerű készülni. A hétfő 5 fok körüli maximumokat hozz. 1-6 fok lesz már csak és az éjszakák 0 és -4 fokra esnek vissza. A keddtől - csütörtökig nappali 0 és 5 fokról a hőmérsékletek igazán télire -3 és -8 fokra zuhannak, de a fagyzugos, szélvédett területeken nem lesz ritka néhol a -10, -12 fok sem éjszakánként.


Távolabbi kilátások:

A jelenlegi késő őszből, téli időre állás már viszonylag nagy bevállási valószínűséggel megkezdődik, de a jövőhét közepétől vannak jelentős eltérések a időjárás előrejelző modellekben.

Nagy bizonytalanság mellett(!!), várhatóan a Brit szigetek felett húzódó anticiklon tartósnak ígérkezik és nyugat felöl a Skandináv - félsziget fölé érő újabb ciklon rendszer közös áramlási rendszerében hazánk fölé eleinte meleg( melegfront) majd a jövőhét vége felé hidegfront és lehűlés érkezHET. Eddig úgy tűnik csütörtökre és péntekre vegyes halmazállapotú csapadékot hozhat. A bizonytalanság mint mondtam NAGY!

- folytatásra Szerda körül.

..és a végére egy kis érdekesség a Www.metnet.hu -ról "Az erdei állatok viselkedése tél előtt VII." c. publikálás. Közel 8 év megfigyeléseinek tapaszalatával. Íme a cikk: LINK 3.ábra (lent) pedig egy kiragadott kép cikkből.

Amatőr meteorológus szemmel: Milyen lesz az idei 2016/2017-es tél?

Joggal merül fel a kérdés hétköznapi ember szemében.

Az elmúlt pár napban nagyot fordult időjárásunk. Szeptember végén még 24-26 fokos csúcshőmérsékletek is előfordultak az országban, s tombolt a vénasszonyok nyara, addig mostanra alig egy hét leforgása alatt 10-15 fokot estek a hőmérsékletek. Ráadásul az első havazásra nem kellett sokat várni, hisz a Kékestetőn 2016.10.06-án reggelre 4 cm-nyi hó esett.

( 1.kép: Hólepte fák Kékestetőn 2016. október 6-án (MTI/Komka Péter) Forrás: www.ma.hu )

 

Az ősz tagathatlanul átmeneti évszak a nyár és tél között, ilyenkor nem meglepő, hogy Európában egyszere mindkét évszak jelen van.
A szezonális előrejelzések többnyire 50-50%-os bevállalási valószínűséggel próbálják az előttük álló időszakot előrejelezni, többnyire vegyes eredményekkel.
Mivel a számítógépes modellek, valamint az éghajlati adatsorok alig néhány évtized, utóbbiban max. 1800-as évektől vannak szorványosan adatok, majd egyre több; mégis eltörpül az globális éghajlat időskáláján. 

Gyakorlatilag még mindig túl kevés időnyi adatunk van a légkörzés pontosabb megértéséhez. Igaz a technológia fejlődésével egyre pontosabb képet kaphatunk rövid-, közép- és már-már hosszútávú előrejelzésben, mégis szezonális; különösen téli félévre előrejelzett prognozisok meglehetősen bizonytalanok még. Gyerekcipőben járunk.

Az accuweather.com szerint (2.kép) az idei 2016-2017 tél Európa nyugati felén viharosnak és szelesnek ígérkezik,de enyhe lesz,míg téliesebb időjárás inkább Kelet - Európai síkságon fordulhat elő. 

( 2.kép: Forrás: http://www.accuweather.com )

A cikk erre a linkre kattintva tekinthető meg teljes terjedelmében: http://www.accuweather.com/en/weather-news/europe-winter-forecast-2016-2017-stormy-uk-mild-wet-france-germany/60378723 

Saját előrejelzésem szerint hazánkra vonatkozóan a következőkre jutottam:

Az elmúlt egy hónapban a Nemzeti Óceán és Légkör Megfigyelő Intézet (NOAA) honlapján ( http://www.cpc.ncep.noaa.gov/data/teledoc/telecontents.shtml ) fellelhető markocirkulációs rendszerek adatsorait vettem szemügyre Európára nézve 1950-től napjainkig.

Én mint amatőr meteorológus az adatsorok indexei között talált összefüggések alapján ugynev. lyukas közepű télre találtam összefüggéseket a múltban.

Ez hétköznapi nyelvre lefordítva: Október második fele és egész november, az átlagostól hidegebb őszt, december közepétől-január közepéig átlagostól enyhébb időt, majd január közepétől február végéig újra átlagos(téli) vagy az alatti időjárást értek.

Hasonlóságok vannak 1993,1997 valamint 1983-at illetően,de nem ugyanazok a feltételek amik most fenn állnak. Ahogyan mondatom legelejét kezdtem, nem 100%, hogy ilyen telünk lesz, de HASONLÓ LEHET(!)
S, hogy mindez bevállik-e ezt utólagosan lehet csak levonni mint tanulságot jövőév márciusában.

Végezetül:

Mindenesetre igyekeztem röviden, tömören, érthetően és az újságírást figyelembe véve ÉRTÉKET teremteni bejegyzésemben.
( Nem pedig az interneten fellelhető - betiltani való, félrevezető, nép butító Like vadász, koholt és szenzáció hajhász oldalak minőségétől távol maradni. )

Köszönöm, hogy elolvasott.

Üdvözlettel: Bálint Attila