Erős lehűléssel indít a 2019-es ÚJÉV első hete.

Amatőr időjárás előrejelzés: 2019.01.01 – 2019.01.06

1.ábra: 


Az Óév utolsó óráiban, a hétközepétől hazánk időjárását jelentősen meghatározó alacsony nyomású képződmény jelenleg a Skandináv – félsziget nyugati partjai előtt örvénylik. Lásd. 1.ábra: Szerkesztett műholdkép. A képen az  A=alacsony nyomású(ciklon), míg a M=magasnyomású légköri képződmény (anticiklon) „jelenlegi” helyét jelöli. Kép készült: 2018.12.31 18:00 UTC Forrás: eumetsat.org

 

Újév első napján észak, északnyugat felől fokozatosan beborul az ég. A délután folyamán észak felől kis mennyiségű vegyes halmazállapotú csapadékra van kilátás. A csapadékot okozó ciklon tőlünk északra, míg hazánktól nyugatra, a Brit szk. térségében magasnyomású anticiklon foglal helyet. A két légköri képződmény közös áramlási rendszerében, észak felől sarkvidéki eredetű levegő indul meg Európa középső területei felé lásd. 2.ábra.

 



(2.ábra: ECMWF modell által előrejelzett 850 hPalos hőmérséklet/~1550méter/ és légnyomás térkép 2019.01.02. 12Z.  Szerkesztett képen: Alacsony nyomású ciklon=A, a magasnyomású légköri képződmény, anticiklon=M. Fekete nyilak a hideglevegő irányát jelzik. Eredeti kép forrása: http://www.wetterzentrale.de )


Halmazállapot

Az Újév első napján, délután folyamán kis mennyiségű, vegyes halmazállapotú csapadékra van kilátás. Ez egyaránt lesz az alacsonyabban fekvő területeken kisebb eső, havas eső, sőt északon estefelé ónos eső sem kizárt. A magasabban fekvő területeken, kiemelt tekintettel az Északi – Középhegységben havas eső, gyenge havazás lehet a jellemző. Síkvidéki hóra legnagyobb eséllyel (!!) lepel, 1-3cm-re késő estétől, az éjszaka első felében számíthatnak az Észak – Alföld legészakkeletibb határmenti területein. Leginkább Tiszaháton és a Szatmári – síkságon.

Szerdától a kezdeti vegyes halmazállapotú csapadékot, késő délutántól mindenütt szilárd halmazállapot váltja fel, s a beáramló sarkvidéki eredetű hideglevegő hatására lehűlés kezdődik. A hidegfront átvonulását követően megkezdődik a felhőzet csökkenése, de nem lesz zavartalan a napsütés. Felhőátvonulásokból országszerte, bárhol kialakulhatnak péntekig néhol hózáporok, ahol lokálisan, kisebb körzetekben lepel, 1-2cm-nyi friss hó is hullhat. Nagyobb számban különösen csütörtökön.

Hétvége

A jelenlegi számítások szerint, az enyhe nyugati áramlásokat blokkoló Brit szk.-i magasnyomású anticiklon tartós marad és további szabad „utat” biztosít az észak,északnyugat felől érkező, váltakozó nedvességtartalmú hideglégtömegeknek. A jelek szerint újabb légköri képződmény érkezhet északnyugat felől, aminek csapadéka várhatóan nagyobb részt havazás lesz. Erről részleteiben később…

Hőmérsékletek

A magasban hétközepétől érkező lehűlést, talajon csak késve tapasztaljuk. Viszont a hőérzetet a hidegfront nyomában megerősödő élénk, olykor erős északnyugati széltől, a Tisza vonalától nyugatra élők hidegebbnek érezhetik, a Tiszántúlon mérsékeltebb lesz a légmozgás.
Szerdán a nappali maximumok +1 és +5 fok közöttiről, a hét második felére +2 és -2 fok közé esnek vissza. Az éjszakai minimumokban csütörtöktől -3 és -7 fok közé, a szélvédett, fagyzugos, hóval borított helyeken -7 fok alatti hideg is lehet.

Az ország egészét tekintve délnyugat-északkelet tengelyirányban északkeleten lesz a leghidegebb, míg délnyugaton és délen mérhetik a melegebb hőmérsékleteket. Mind nappali, mind éjszakai hőmérsékletekben, a hét folyamán.


Távolabbi kilátások 
Hétvégén újabb légköri képződmény érkezése valószínű. A ciklon pontos pályája és csapadék mennyisége még bizonytalan(!) Halmazállapot tekintetében havazás a legvalószínűbb.

A korábban vártakhoz képest, a hónap vége enyhének ígérkezik, de marad a változékonyság

Amatőr időjárás előrejelzés: 2018.10.24 – 2018.10.31

( 1.ábra: Jelenlegi műholdkép 11:05 UTC alapján. Forrás: sat24.com Megjegyzés: A ciklon átvonulását foltokban gyenge zivatartevékenység is kíséri helyenként. ) 

Dióhéjban:

Kezdetben a időjárási modelleken hűvösebb, már-már téliesnek mondható előrejelzéseket, mára egy sokkal melegebb verzió váltotta fel. A trendben e hét közepi hűvösebb időjárás „múló románc” csupán, a hét második felében melegedés a legvalószínűbb. Lényegében marad a változékonyabb időjárás. A héten országszerte csütörtök, péntek este és szombaton lehet többfelé csapadékos. Eső, záporeső egyaránt valószínű, várhatóan nem jelentős mennyiségben (Napi: 10mm alatt). Valamint a jövő hét első napjaiban is marad a csapadékhajlam. A hőmérsékletek a kezdi (mai) lehűlés után, 15-22 fokos maximumokra emelkednek és az éjszakák is enyhülnek majd általában 10 fok körülire.

Időjárási helyzet:

Mai nap hazánk időjárást meghatározó légköri képződmény, tőlünk északkeletre kimélyülő ciklon határozza meg (1. ábra).  E hidegfrontja után, a hét második felében; az elkövetkezendő 48-72 órában Skandináv fsz. déli felén, egy újabb ciklon mélyül ki. Ennek hideglevegője egy tőle nyugatra elhelyezkedő, hosszan elnyúló anticiklon, közös áramlási rendszerében lezúduló következő hideg léghullámot Nyugat – Európa kapja (2. ábra).Hazánkban egy ilyen hosszan lenyúló ugynev. hidegöblítés keleti felén helyezkedik majd el, aminek pereme mentén Délnyugat – Európában, a Földközi – tenger nyugati medencéjében intenzív mediterrán ciklon képződés veszi kezdetét (3. ábra).

(2.ábra: Szerkesztett kép. M: magasnyomú anticiklon, A: alacsony nyomású ciklon. Eredeti kép pedig: Az Ecmwf modell által előrejelzett 500 hPalos geopotenciál  és légnyomás 2018.10.27 00Z-re. Forrás: wetterzentrale.de )

(3.ábrán: Szerkesztett képen az A: az alacsony nyomású ciklont(mediterrán ciklont),míg a M: a magasnyomású légköri képződményt, az anticiklont jelöli. Eredeti kép pedig: A GFS modell által előrejelzett 500hPalos geopotenciál és légnyomás 2018.10.29 06Z.-re. Forrás: wetterzentrale.de )

Mind e közben, a tartós északi áramlással a Jeges – tenger irányából, sarkvidéki eredetű levegő árassza el Skandináviát, s ott „átmenetileg” egy magasnyomású anticiklon alakul ki. A Nyugat - Európai hidegöblitést okozó anticklon pedig visszahúzódik az Atlanti - óceán középső területei fölé lásd. 3-4-es ábra. A déli alacsony nyomású ciklon és az északi magasnyomású anticiklon feszül majd egymásnak a hétvégén( 4.ábra).

( 4.ábra: Szerkesztett kép a M: magasnyomás, A: alacsony nyomású képződményeket jelöli. Az eredeti modelltérkép az Ecmwf modell által előrejelzett 850hPalos hőmérséklet( tszf. ~ 1550m ) és légnyomás értéket jelzi 2018.10.29 00Z-re. Forrás: wetterzentrale.de )

A jelenlegi számítások szerint a „meleg győz”, ugyanis erős déli, délkeleti áramlással átlagostól jóval melegebb léghullámok árasszák el Közép – és Kelet – Európát a mediterrán ciklon előoldalán. A téliesebb folytatás még várat magára.

 

Távolabbi kilátások:

Jelenleg úgy tűnik a November 1.-ei időjárás az átlagostól melegebb, jobbára száraz időjárást ígér, a modellszámítások alapján. Viszont a bizonytalanság NAGY, főként a hét legvégén kimélyülő, tőlünk délnyugatra elhelyezkedő mediterrán ciklon leendő pályáját illetően (3.ábra), ami mind csapadékba, mind hőmérséklet eloszlásban jelentősen átírhatja a jelenlegi számításokat.

A sokévi átlaghoz közeli, viszont a hét második felében változékony, csapadékos idő vár ránk, növekvő hó eséllyekkel. + Távolabbi kilátások.

Amatőr időjárás előrejelzés: 2017.11.27 - 2017.12.02

 

Hazánk időjárását befolyásoló nagy kiterjedésű, alacsony nyomású ciklonrendszer tőlünk északra, a Skandináv - félsziget felett örvénylik, ennek hidegfrontja vonul(t) át 26-án(ma) napközben rajtunk (1.ábra). Hatására több fokkal visszaesett/visszaesik a hőmérséklet és megjelennek az "erősebb" éjszakai fagyok.

(1.ábra: Forrás: EUMETSAT ) 


Időjárási helyzetkép:
A jövőhét első napjaiban az Európai kontinenstől nyugatra, az Atlanti - óceán felett, az elkövetkezendő 24-48 órában egy nagy kiterjedésű anticiklon épül ki. Ez szab, majd gátat a nyugatról közeledő enyhe légtömegeknek és áramlási rendszerében (óra mutató járásával megegyező) nyit utat, a Jeges - tenger irányából érkező sarkvidéki eredetű
légtömegeknek dél felé.
Ezzel párhuzamosan már meglévő, anticiklon keleti felén, Európában, a Skandináv - félsziget felett örvénylő, alacsony nyomású, (több középpontú) ciklonrendszer örvénylik aminek egyik hidegfrontja ezekben a "percekben" (Hétfő reggelre) hagyja el térségünket.
E két nagy időjárási képződémény fogja meghatározni a jövőhét folyamán Európa, s ezen belül Magyarország időjárását.
(2.ábra)

( 2.ábra: GFS modell által előrejelzett 850 hPal-os(~1500méteres) légnyomás és hőmérsékleti térkép. 2017.11.28 18z-re. Kép forrása: http://www.wetterzentrale.de 

Hétfőtől - Keddig.

A lehűlés hatására, a hét első napjától kezdve egyre többfelé, majd országosan megjelennek az éjszakai kiterjedt fagyok 2 méteren, sőt fagyzugokban, szélvédett helyeken nem lesz ritka a -5 fok alatti hőmérsékleti minimum sem.
Hétfő szelesnek és változóan felhős-napos időnek ígérkezik, míg a keddi nap eleinte napos, majd egyre inkább felhősebb időt tartogat. A maximumok 3 és 8 fok között, míg az éjszakák 0 és -6 fok között valószínűek. Fagyzugokban ennél hidegebb is lehet.

Szerdától:
Dél,délnyugat felől nagy nedvesség tartalmú levegő áramlik fölénk. Hatására országszerte számítani kell számottevő mennyiségű csapadékra, de többfelé eshet jelentős mennyiség is. Zömében esőre, de estétől az ország északnyugati felében, valamint középhegységeinkben a kezdeti tartós esőt fokozatosan havaseső, havazás váltja fel.

(( Ennek OKA, a hét felső felében Nyugat - Európát északról elárasztó, sarkvidéki eredetű levegő, ami a mediterrán térségbe is lejutva lassan araszol majd kelet felé; azaz Európa középső és keleti területe felé helyezkedve. A hideg és enyhe légtömegek határán, illetve azok ugynev. keveredési zónája felett egy nagy kiterjedésű alacsony nyomású zóna épül ki.A nagy bizonytalanság miatt, ( ami az esetlegesen kialakuló mediterrán ciklonból fakad; ) valószínűleg 24 órával az események bekövetkezése előtt tudok részletesebb előrejelzést mondani. ))

 

Csütörökön is maradHAT a kettőség. Míg az ország északnyugati felén havaseső, a magasabban fekvő helyeken havazás, addig az ország délkeleti felében eső valószínű. Délután második felében lassan szűnnik a csapadék.

A maximum hőmérsékletek +1 és +7 fok között, míg az éjszakák a borult ég és csapadék miatt átmenetileg jelentősen enyhülnek -3 és +3 fok közé.

Középhegységeinkben várható lehulló hó MENNYISÉGE ERŐSEN BIZONYTALAN(!), de jelenlegi modell számítások szerint 5-10cm-nyi tapadó hó a legvalószínűbb több helyen. A legmagasabb hegycsúcsokon 10-15cm feletti hóréteget sem lehet kizárni.

Péntektől:
A hét végéhez közeledve átmenetileg tisztul az idő, megszűnnik a csapadék. A magasban érkezett lehűlés hatására tovább erősödnek az éjszakai fagyok és több helyen mérhetünk -5 - (-7) fok alatti értékeket. Tovább csökkennek a nappai maximumok. -1 és +5 fok közötti értékekre van kilátás.

 

A hét legvégén újabb légköri front érkezik majd, de ennek pontos részletei NAGY FOKU BIZONYTALANSÁGGAL TERHELTEK!!

 

+ Távolabbi kilátások:
Az elkövetkezendő 48 órában kialakuló ( fentebb "Időjárási helyzetkép" bekezdésben már említett ) légköri képződmények hatására, az Európát elérő sarkvidéki eredetű légtömegek miatt, az eddigi időjárásunk gyökeresen megváltozik. Ebből; Nevezzük "alapfelállásból", többféle lehetséges forgatókönyv is lehetséges hazánkban.

Átlagosan összefoglalva nagyjából változékony, csapadékos időjárás a legvalószínűbb, s mivel előbb Nyugat - Európát majd később keletre helyeződve, "megkésve" érik el hazánkat a sarkvidéki eredetű légtömegek némileg erősen bizonytalanná teszik a várható helyzetképet. A jelenlegi modell számítások szerint hétvégére, igy 5-7 napos távból, további lehűlésre és bizonytalan mennyiségű, mértékű csapadékra lehet számítani. Viszont egyre inkább arra hajaznak a térképek, hogy ez országszerte bizony hó lesz és van rá esély hogy többfelé megmaradó.

Részleteiről természetesen később. Nagyon távol van az említett időpont és nagy a bizonytalanság rá a bevállást illetően.

 

Egyenlőre vége az (sokévi) átlagtól melegebb időjárásnak. Hullámzó, lassú mozgású hidegfront; sok csapadékkal.

Amatőr időjárás előrejelzés: 2017.09.01 - 2017-09.06


Időjárási helyzet:
Európa időjárását egy hosszan elnyúló hullámzó frontrendszer alakítja, ami fokozatosan halad kelet felé (1.ábra). Hatására Nyugat - Európában már jelentősen mérséklődött a nappali felmelegedés többnyire 20 fok körüli értékek adódnak, míg a Balkán - félszigeten tartja magát a forróság.

( 1.ábra: Műholdkép 2017.09.01 12:00 UTC Forrás: http://oiswww.eumetsat.org )

Hazánkban az említett frontrendszer hidegfrontja már elérte hazánk nyugati határvidékét, s átmenetileg a Duna - Tisza közétől nyugatra többfelé okoz (ott) kisebb esőt, záporesőt, elszórtan zivatart.
Lassú, hullámzó mozgása folytán hétvége folyamán vonul át rajtunk. A szél északnyugatira, északira fordul és megerősödik, sőt a "megszokott", gyakori szélcsatornákban ( különösen a Dunántúlon) egy-egy viharos lökés is előfordulhat.

Észak - Alföld:
Holnap napközben szerte az országban elszórt jelleggel(!) lehet számítani záporokra, zivatarokra, majd késő délutántól, kora estétől az ország déli felében erőteljes felhőzetnövekedés kezdődik.
A - jelenlegi számítások szerint - a modellek többsége, egy masszív csapadékzónát számol valamikor a késő esti óráktól kezdve, ami az ország jó 3/4 -ét érintve észak,északkelet felé hagyja el az országot vasárnap reggel.

Várhatóan javarészt többfelé (tartós) eső valószínű, de eleinte, különösen szombat este és vasárnap kora hajnal között csapadéktömbbe ugynev. "beágyazott" intenzív záporgócok melett zivatar is lehet. Heves zivatart se lehet kizárni, ami felhőszakadás, kis méretű jég és viharos szél ( alapszéltől függetlenül )is kísérhet.

Jelentős csapadékra különösen az Alföld déli felén, valamint NAGYOBB BIZONYTALANSÁGGAL - a Tisza vonala mentén készülhetünk. Várhatóan 10-20 mm-nyi összegekre, de különösen délen és az Északi - középhegység keleti felében 20-40mm-nyi csapadékot is meghaladó mennyiségek sem zárhatóak ki.

A különböző modell térképek a csapadékzóna súlypontját nem egységes területre adják. A nagy fokú bizonytalanság a hullámzó hidegfront és az előterében kimélyülő sekély ciklon okozza. Emiatt van olyan kimenetel ami a Tiszántúl egész terjedelmét favorizálja, míg más modell az ország középső sávján át vonulna fel masszív, intenzív csapadékzóna. (2-3.ábra).

 

 

( 2.ábra: UM modell által előrejelzett csapadéktérkép 2017.9.3 0:00 UTC -re. Forrás: http://www.meteo.pl )

 

 

( 3.ábra: GFS modell által előrejelzett konvektív érték, légnyomás és csapadékmennyiség térkép 2017.09.03 00Z-re. Forrás: http://szupercella.hu )

Vasárnap napközben eleinte északkeleten és keleten még többfelé, majd elszórt jelleggel szerte az országban valószínű további, ismétlődő eső,záporeső, zivatar. A csapadékhajlam várhatóan a hétközepéig marad; igaz csökkenő jelleggel és egyre kevesebb helyen.

Hőmérsékletek:
Szombat délutánig míg a keleti országrészben 25-30 fok közötti maximumokra, addig a hidegfront által hozott hideg légtömeg hatására Nyugat - Dunántúlon 20 fok körüli, kicsivel az alatti legmagasabb nappali hőmérsékletekre célszerű felkészülni. Ez a nagy hőmérsékleti hőkontraszt vasárnapra országszerte megszűnnik.

Vasárnaptól - Szerdáig jellemzően 20-25 fok közötti maximumokra, míg az éjszakák hüvösebbekre 10-14 fokos minimumokra lehet számítani.

A kánikulai 30 + egy néhány fokok várhatóan egy ideig már nem térnek vissza. Kora ősszies "hangulatba" kapcsol időjárásunk...
Nem csak naptárilag.

Lassan mozgó hidegfront: Ma délután a Dunántúlon, szombaton pedig a Tiszántúl keleti felén készülhetünk csapadékra

Amatőr időjárás előrejelzés: 2017.08.11 - 2017.08.19

 

( 1.ábra: IR műholdkép Európa 2017-08-10 22:00UTC Forrás: eumetsat.org Jól látható a műholdképen az elmúlt 2-3 órában a dél,délnyugat felől - észak,északkelet felé vonuló, a Dunántúl nyugati felén is áthaladt zivatarrendszer felhőzete. ) 

Időjárási helyzet:


Hazánk időjárását meghatározó légköri képződmény tőlünk jelenleg nyugatra örvénylik.(1.ábra) A hozzá kapcsolodó hidegfront és magassági örvény csak lassan, vontatott jelleggel vonul át hazánk felett.

Eközben Hazánkban:

Ma késő délutántól, kora estétől a hidegfronthoz kapcsolódóan a Dunántúlon, különösen az északnyugati felén már számíthatunk intenzív záporok, zivatarok kialakulására. Hevesebb zivatarokban jégverés, viharos szél és felhőszakadás(>20mm) egyaránt előfordulhat. Éjszaka első felében, valamint szombat hajnalban,kora reggel az Északi - középhegyég és tágabb környezetében sem lehet kizárni egy-egy záporesőt, zivatart.

Szombaton napközben még nem,de délután dél felől felhőzet növekedés kezdődik. Késő délutántól, kora estétől a Tiszántúlon, annak is legnagyobb eséllyel a keleti határszél mentén egyre többfelé valószínű eső,záporeső,zivatar, sőt heves zivatar is. Az ilyen íntenzív heves csapadékgócokat viharos szél, jégeső és felhőszakadás(30-40mm) is kísérheti. A csapadéktevékenység várhatóan az éjszaka folyamán is fennmarad; valamint vasárnap kora délutánig az Észak - Alföldön és a keleti határszél mentén ismétlödő jelleggel célszerű készülni további záporokra, zivatarokra. Ezekből várhatóan heves zivatar a hét utolsó napján már nem valószínű.

Észak - Alföld

A lassú mozgású hidegfront Pénteken még nem,de várhatóan Szombaton délután minket is elér. Délről-észak felé terjeszkedő csapadékgócokkal, amik szeszélyes területi eloszlásban adhatnak hol több hol kevesebb mennyiségű csapadékot. Fajtáját tekintve kezdetben záporeső,zivatar,heves zivatar egyaránt valószínű, de éjszakára nem lehet kizárni tartósabb esőre szelidűlő csapadéktevékenységet sem. A nagyobb mennyiségű csapadékra legnagyobb eséllyel a Tiszántúl keleti felén, a keleti határszél mentén élők számíthatnak, valamint határainkon túl a Partium (lásd.: wikipedia.org ) készülhetnek rá.
Várhatóan szombaton a késő délutáni, kora esti óráktól számíthatunk kialakulásukra (2.ábra). Ez az éjszaka folyamán át, vasárnap déli, kora délutáni órákig is eltarthat.

( 2.ábra: GFS modell alapján előrejelzett csapadéktérkép(3h/mm) és konvektív érték 2017-08-12 21z-re. Forrás: szupercella.hu )

Távolabbi kitekintés:

Jövőhéten marad a nyári idő, de várhatóan 25-32 fok körüli maximumokkal, igy szélsőséges forróság várhatóan nem tér vissza, sőt az időszak legvégén(08.18-19) - nagy foku bizonytalanság mellett(!!) - de újabb hidegfront körvonalazódik.

Változékonyabbra fordul időjárásunk, mérséklődik a forróság + Távolabbi kilátások

Amatőr időjárás előrejelzés: 2017.08.05 - 2017.08.11

 

Időjárási helyzetkép: 

( 1.ábra: Forrás: sat24.com )

Európa időjárását döntően meghatározó alacsony nyomású légköri képződmény, a Kárpát - medencétől északnyugatra, a Skandináv - félsziget felett örvénylik.(1.ábra: Esti műholdkép Európáról ). E ciklonhoz tartozó frontzóna szinte ketté szeli Európát, míg délen a szaharai eredetű forróság tombol, addig a front mögött Észak - és Északnyugat - Európában illetve a Brit szk. térségében hűvös csapadékos az időjárás. (2.ábra)

 

(2.ábra: Időjárási frontok. Forrás: OMSZ )


Hazánkban:
Ma tetőzött a hőség.
Bővebben az Országos Metetorológiai Szolgálat (<-- Katt a névre.) honlapján
olvashatunk róla.

Már ma a Kisalföldön éjfélig előfordulhat az Alpok felől besodrodó zivatar, amit hevesebb gócban viharos szél és kis méretű jég is kísérhet.

Szombat reggel és napközben leginkább az ország északi részein és az Alpokalján fordulhat elő kisebb záporeső, esetleg zivatar. Legfőképpen az Északi - középhegység határmenti területein fordulhat elő frissítő jelleggel, de a nap nagyrészében nem ez lesz a jellemző.
Északon enyhül a forróság, de a nappali maximumok még mindig bőven 30 fok felett alakulnak.

Vasárnap
Már reggel illetve a délelőtti órákban nem lehet kizárni az ország északi részein és a keleti határ mentén egy-egy futó záporesőt. Késő délutántól, kora estétől immáron a közeledő hidegfront hatására, északnyugat felől egyre többfelé számíthatunk esőre, záporesőre, zivatarra, néhol heves zivatar is lehet, amit felhőszakadás(30-45mm), viharos szél és jégeső(2-3cm) is kísérhet. Az éjszaka folyamán további csapadéktevékenység valószínű.

Észak - Alföld

Érdemi változás vasárnap délutántól valószínű, addig itt-ott futó záporokra szombat hajnalban és vasárnap reggel és délelött számíthatunk, de nem ez lesz a jellemző. Marad a kánikulai meleg,de néhány fokot mérséklődik a forróság.

Vasárnap északnyugat felől hidegfront éri el az országot. 

Térségünkre nagyobb változást késő délutántól,kora estétől kezd hatást gyakorolni (3.ábra)Egyre nagyobb területen valószínű záporeső,zivatar. Éjfélig heves zivatar sem kizárt térségünkben. Intenzív, heves zivatargócokban felhőszakadás(30-45mm), jégeső jellemzően 2-3cm, illetve viharos szél kísérhet. Az éjszaka folyamán további csapadéktevékenység valószínű. Az eső mellett további záporokra, zivatarokra célszerű készülni.

( 3.ábra: Aladin modell által előrejelzett csapadék fajta és intenzítás térkép 2017.08.06 18:00 UTC-ra. Forrás: Model ALADIN ) 

Jelentősen mérséklődik a kánikulai meleg!

Távolabbi kilátások:

Hétfő
A Duna vonalától keletre a délelötti valamint a késő délutáni órákban még továbbra is készülni lehet záporok,zivatarok kialakulására.
Felfrissül az idő.

Kedden és Szerdán átmeneti csapadék "szünetet" és átmeneti melegedést követően - a jelenlegi modellszámítások alapján - csütörtök estétől, péntek reggel virradóra egy markáns hidegfront éri el az országot, ami újabb zivatarokat és lehűlést tartogat.
Az időtáv nagysága és a pontosítás miatt későbbi ellemzést ígényel a helyzetkép.
Erről később jelentkezem jövőhéten.

Hőmérsékletek:
Észak - Alföld térségében vasárnap estig jellemzően 30 és 35 fok közötti maximumokat mérhetünk. A jövőhét első fele 25-30 fok közötti nappali hőmérsékleteket tartogat, ami a mai 37(!) fokos nyíregyházi Tmax.-hoz képest hűsítő jelleggel bír majd. ;) A hét közepén átmeneti melegedés újra 35 fok körüli kánikul(a)át ígér, amit egy újabb, viszont jóval markánsabb erejű hidegfront zár. Erről később készítek pontosabb amatőr előrejelzést, ugyanis a részleteket és időpontokat illetően van némi bizonytalanság a jövőt illetően...