Április eddig kellemesen meleg, száraz, kora nyárias idővel nyitott, most változékonyabb időjárás következik. Szerdától lehűléssel(!)

Amatőr időjárás előrejelzés: 2017.04.03 - 2017.04.07

 

(1.ábra: Késő esti műholdkép Európáról. Jól látható a mediterrán térségben örvénylő
sekély ciklon valamint a jelentősen lelassult, gyengülésnek indult hidegfront. Forrás: sat24.com )

Hazánk időjárását az elkövetkezendő 48-72 órában egy északnyugat felől közeledő gyenge hidegfront és tőlünk délre, délnyugatra, a mediterrán térségben örvénylő sekély ciklon és a magasban hozzátartozó magassági légörvény határozza meg. E két időjárási képződmény a hét elején hazánkat mindkettő eléri, valamint megközelíti.
(1.ábra.)

Nézzük kicsit sorjában.

Hétfő

Holnap hazánkban a nap első felében jelentős változás még nem valószínű, de kora délután folyamán észak, északnyugat felől felhősödés kezdődik. Elszórt záporokra, zivatarokra főként az Északi - középhegységben számíthatunk, késő estétől pedig a Dunántúl északnyugati felén van rá nagyobb esély.* A közeledő hidegfront jelentős változást NEM hoz, ugyanis mozgása nagyjából a Felvidék magasságában az Északnyugati - Kárpátok felett jelentősen lelassul, valamint fokozatosan feloszlik. Emiatt többségében középhegységeinkre korlátozodó, elszórt, konvektív záporos csapadék mellett, a késő délutántól megélénkülő szélel érezteti majd jelenlétét. Az éjszaka folyamán viszont már másutt is, főként a Duna vonalában valamint a Dunántúl más részein is előfordulhatnak néhol záporok, esetleg gyenge zivatarok.* Az Alpokalján északi, északnyugati, míg az ország északi, északkeleti felében az északi, északkeleti szél erősödhet majd meg. A hőmérsékletben jelentős változás nem valószínű.

Kedd

A hétfői hidegfront feloszlását követően délután és este a dél, délkelet felől egy magassági légörvény közelíti meg hazánk térségét (2.ábra). A nap első felében (a hétfői hidegfrontból visszamaradt nedves levegő hatására) hazánk északi része fölött már kora reggeli órákban számíthatunk néhol kisebb záporok kialakulására.

Viszont késő délután és este - a közeledő magassági légörvény hatására - kelet felől, újabb nedves légtömegek érik el hazánk térségét. Emiatt főként kezdetben középhegységeinkben, az Észak - Alföldön és a délkeleti országrészben számíthatunk egyre többfelé előforduló záporokra, zivatarokra. Később az éjszaka folyamán szerte az országban előfordulhat eső, záporeső, zivatar (3.ábra).
Heves kísérő jelenségre várhatóan nem kell számítani. Viszont nem zárható ki ( a lassú cellaáthelyeződés miatt ) egy-egy intenzív zivatargócban felhőszakadás(15-20mm), átmeneti szélerősödés sem.

( 2.ábra: GFS modell alapján előrejelzett 500hPal-os geopotenciál, valamint légnyomás érték 2017-04-04 12z.-ra. Forrás: wetterzentrale.de ) 

 

(3.ábra: UM modell alapján előrejelzett csapadéktérkép 2017.04.04 21:00 UTC-re Forrás: http://www.meteo.pl )

Szerda és Csütörtök

Szerdán is marad az elszórtan változékony záporos, zivataros idő. Viszont késő estétől, valamint csütörtök hajnalra északnyugat felől újabb hidegfront éri el térségünket. Ez a hidegfront ezuttal már átvonul hazánk felett és jelentős lehűlést okoz. Hatására többfelé számítani kell csapadékra esőre, záporeső, néhol zivatarra. A szél északnyugatira fordul és megerősödik, sőt viharosá is fokozódhat.


Pénteken + Távolabbi kilátások

Pénteken még előfordulhat szerte az országban kisebb eső,záporeső. Marad az élénk légmozgás,de lassú melegedés keződik. A jövőhét hétvége - a jelenlegi számítások szerint - most úgy tűnik száraz, de hűvös időt tartogat.


Hőmérsékletek:

Nagyjából szerdáig jelentős lehűlésre még nem kell számítnunk. Marad az átlagostól melegebb, kora nyárt idéző hőmérsékletek. Hétfőn és Kedden 20 és 25 fok közötti maximumokat mérhetünk, viszont Szerdára már 20 fok körüli nappali hőmérsékletek valószínűek. A hét második felében érkező hidegfront hatására jelentősen visszaesnek a nappali maximumok többnyire 10 és 15 fok közé, a hétvége most úgy fest némi melegedést
tartogat 15 és 20 fok közötti maximumokkal és csapadék nélkül.

A minimumok jelentősen nem változnak. Viszont talajmenti fagy kialakulására holnap hajnalra az Észak - Alföld fagyzugos tájain még előfodulhat. A hét további részében 2 és 10 fok közötti minimum hőmérsékletekre készülhetünk.

 

Nyugat felől enyhülés, melegfront, majd újabb nedves légtömeg. Marad az igazi téli idő.

Amatőr időjárás előrejelzés: 2017.01.11 - 2017.01.14


Időjárási helyzetkép:

Hazánk időjárását az elkövetkezendő 72 órában egy Skandináv - félsziget fölé helyeződő ciklonrendszer határozza meg, aminek hatására Észak - Olaszország felett egy sekély mediterrán ciklon épül ki. Javarészt az említett mediterrán ciklon okozhat majd pénteken többfelé jelentős mennyiségű csapadékot, de előbb a Skandináv ciklonrendszer melegfrontja ér el bennünket (1.ábra).

( 1.ábra: Időjárási frontok. 2017.01.11 00:00 UTC. Forrás: OMSZ )

Hazánkban:

Már ma késő estétől, valamint az éjszaka első felében megvastagszik nyugat, északnyugat felől a felhőzet és északnyugaton kisebb havazás már előfordulhat. Holnap déli órákra már át is vonul felettünk a közeledő melegfront felhőzete és okoz átmenetileg többfelé havazást, de délen, délnyugaton kisebb ónosesőt is.

Ez az Észak - alföldi régióra nézve gyakorlatilag csak hó lesz, ami várhatóan lepel-3cm
között valószínű, majd napközben fokozatosan megszűnik a csapadék, csökken a felhőzet.

Péntek:

Csütörtök éjszakai, péntek hajnali órákban az Észak - olaszország felett kimélyülő sekély ciklon hatására dél,délnyugat felől nagy nedvesség tartalmú, de enyhe léghullámok áramlanak hazánk fölé. Hatására hajnalban és kora reggel az ország északi és középső részén, majd országszerte valószínű számottevő(5-10mm), de különösen északon és északkeleten(10<mm)jelentős mennyiségű csapadék.

Halmazállapot szempontjából a nagy nedvesség tartalmú,de enyhe levegő hatására nagy területen valószínű vegyes halmazállapotú csapadék (2.ábra). Hajnalban kezdetben hó és ónos eső, majd egyre inkább havaseső, eső is valószínű. Kora délutántól viszont egyre többfelé vált vissza a csapadék vegyes és szilárd halmazállapotba. Késő este már csak a Tiszántúlon valószínű számottevő csapadék. 

( 2.ábra: UM modell halmazállapot és csapadék előrejelzése 2017.01.13 15:00 UTC-re. A kék a szilárdat, a lila a vegyest, míg a zöld a folyékony halmazállapotot jelzi az adott időpontra. Forrás: http://www.meteo.pl )

A legnagyobb valószínűséggel többségében szilárd halmazállapotú csapadékra azaz hóra, az Északi - középhegységben, valamint az Észak - Alföldi régió északi részein számíthatunk. Ez körülbelül nagyjából Vác - Mezőkövesd - Nyíregyháza - Csenger vonaltól északra valószínű. Az Észak - Alföldön a legkritikusabb órák (vegyes halmazállapot) havazás szempontjából, a péntek déli óráktól a kora délutáni órákig ígérkeznek, majd késő délutántól egyre inkább hó lesz a jellemző. Vegyes halmazállapotú csapadék estig még a keleti határszélen valószínű.

A mediterrán ciklon pontos csapadék mennyisége és halmazállapota erősen bizonytalan, ugyanis az ilyesfajta légköri képződményeket "közeli" kialakulásuk (mediterrán térség) révén nehéz pontosan előrejelezni. Némi eltérés a várható amatőr prognozistól vagy akár a hivatalostól is biztosan lesz/lehet, igy a fent leírtak tájékozató jellegűek(!) 
Nincsennek kőbe vésve, s van hogy 12-24 órára előre se nagyon lehet kézen fogható
előrejelzést készíteni, ha mediterrán ciklonról van szó.

"Az időjárás a műsorváltoztatás jogát mindig fenntartja."

Várható mennyiség:

Nehéz most ezt 100%-ig megbecsülni 72 órára előre.

24 óra:
Kezdetben ma éjszaka és holnap egy melegfront okoz az országban a Kisalföldön és a Dunától keletre általában folt,lepel-3cm-nyi hómennyiséget, ami várhatóan az Északi - középhegység nyugati felében valamint Kárpátalján lehet a legtöbb.

48-72 óra:
A skandináviai ciklonrendszer hidegfrontja az Észak - Olaszország felett egy sekély ciklont mélyít ki, aminek előoldala egy úgynev. meleg nedves szállítószallag(MNSZ) nyúlik be hazánk térsége fölé (3-4.ábra). Ez a nagy nedvesség tartalmú, de enyhe levegő a hidegfront előterében pénteken napközben országszerte okoz számottevő, délnyugaton és északon,északkeleten jelentős mennyiségű csapadékot.

 

( 3-4.ábra: GFS modell alapján előrejelzett 500hPa-os geopotenciál,légnyomás,hőmérséklet 2017.01.13 06 és 12 UTC-re. Forrás: http://www1.wetter3.de  Látható a Skandináv ciklonrendszer közeledő hidegfrontja, ami az észak olasz térségben sekély ciklont mélyít ki, aminek előoldalán meleg,nagy nedvesség tartalmú levegő áramlik hazánk térsége fölé.)

Az Északi - Középhegységben, valamint az Északi - Alföldi északi részén 10-15 cm-nyi friss, tapadós hó valószínű, de egyes körzetekben például a Dunántúli - dombságon, a Beregi - Tiszaháton, a Bodrogközben, valamint Kárpátalján 20cm-nyi hó sem kizárt(!)

Az ország más részein a kezdeti szilárd, majd vegyes halmazállapotú csapadékot követően péntek kora délutántól újra egyre inkább havazás lesz a jellemző, valamint átmenetileg 0 fok fölötti hőmérséklet miatt a lehulló csapadék olvadhat, emiatt különösen nehéz megbecsülni mégis körülbelül mennyi hó hullhat. Még is azt kell, hogy mondjam, hogy várhatóan 3-10cm közötti hóréteg valószínű, ami a legkevesebbet a Kisalföld térsége kaphatja, míg a legtöbb a Dunántúl délnyugati,déli felén, valamint az Alföld déli,délkeleti részén valószínű.

Január 14-ére virradóra csapadékra legtovább a keleti határszélen és délkeleten a Viharsarkokban számíthatunk. Itt további 2-4cm friss hó valószínű.


Marad az igazi téli időjárás, immáron nem csak hidegre, hanem havazásra is készülni kell.

Hőmérsékletek:

A holnap kora hajnaltól érkező melegfront hatására enyhülés keződik a magasban, amit már csütörtök napközben tapasztalhatunk. -4 és +3 fok közötti maximumokra lehet készülni, míg az éjszakák immáron enyhébbek lesznek. Várhatóan a legalacsonyabb minimumok a kezdeti -5 és -15-ről ( a mediterrán ciklon hatására ) pénteken és szombaton -5 és 0 fokra, majd vasárnaptól újra erősödő fagyokra célszerű készülni.

Szél:

Csütörtökön a délnyugati, déli szél, majd pénteken a nap második felében az északnyugatira foduló szél egyre többfelé megerősödik.

Vasárnap késő estig marad az enyhe késő őszi idő, a jövőhét jelentős lehűlést, téli időt hozz + Érdekesség

Amatőr időjárás előrejelzés: 2016.11.25 - 2016.12.01


Időjárási helyzet:
Hazánk időjárását vasárnap estig egy magasnyomású légköri képződmény ( anticiklon ) alakítja, aminek helyét északnyugat felől egy Skandináv - félsziget felett örvénylő ciklon hidegfrontja veszi át. Hatására észak, északnyugat felől ( a Jeges - tenger irányából ) sarkvidéki, többségében száraz eredetű légtömegek indulnak el Európa középső területei felé (1.ábra).

 

(1.ábra: ECMWF modell alapján előrejelzett 850hPal-os hőmérséklet ( 1550 méteres magasság ) és légnyomás 2016.11.28 12z-re / 2016.11.25 12z alapján/. Forrás: wetterzentrale.de )

Hazánkban:
Vasárnap késő estig marad az átlagostól enyhébb, késő őszi idő. Jellemzően változóan felhős, napos időszakok váltakoznak majd a hétvége folyamán, de különösen északkeleti országrészben maradhatnak tartósan ködös területek is. Szombaton számottevő csapadékra nem kell számítani, csupán a délnyugaton fordulhat elő itt-ott záporeső. A hőmérsékletek jelentősen nem változnak.

Vasárnap a nappali hőmérsékletekben változást még nem tapasztalunk, de az északnyugatira forduló és megerősödő szél tekintetében a magasban már lehűlés kezdődik. Estétől fokozatosan csökken a felhőzet, jelezve az északnyugat felől közeledő jobbára száraz, hideglevegő térnyerését.
Számottevő csapadékra nem kell számítani, de eleinte néhol kisebb záporokra, majd egyre inkább hózáporokra néhol célszerű készülni vasárnap késő estétől az Északi - középhegység keleti felében valamint az Észak - Alföldön.

A jövőhét első napján jelentősen csökkennek a nappali maximumok, mindazok ellenére, hogy döntően napsütésé lesz a főszerep. Az időnként megnövekvő felhőátvonulásokból Hétfőn elsősorban eleinte az Észak - Alföldön, majd egyre inkább egy ugynev. konvergencia vonal ( összeáramlás mentén ) Miskolc - Békéscsaba vonalon számíthatunk gyenge hózáporokra, esetleg kisebb havazásra.
Jelentős és számottevő mennyiségű csapadék továbbra sem várható. Csupán kevés helyen előforduló hózáporokból szerencsés helyeken lepel-1cm hó lokálisan nem zárható ki. ( 2.ábra).
Az északnyugati fordult szél továbbra is megmarad, de legnagyobb eséllyel a Dunántúlon erősödhet csak meg.

(2.ábra: Aladin modell által előrejelzett halmazállapot és csapadék mennyiség - 3h/mm - 2016.11.28 06:00 UTC -re. Forrás: http://www.shmu.sk )

A keddi nap is hasonló időt tartogat mint a hétfői nap és kevés csapadékra is leginkább a fent említett vonal mentén számíthatunk. Szerdán csapadék már nem valószínű.

A csütörtöki nap várhatóan egy újabb északnyugat felől közeledő légköri képződményt tartogat, de várhatóan eleinte a magasban melegedéssel jár majd a közeledő ciklon. Ennek a ciklonnak a melegfrontjának hatására valószínűleg -a jelenlegi számítások alapján- vegyes halmazállapotú csapadékra kell készülni többhelyen hazánkban.

Hőmérsékletek:
Vasárnapig nappal jellemzően 7-13 fokokra, míg éjszaka 0-7 fokra célszerű készülni. A hétfő 5 fok körüli maximumokat hozz. 1-6 fok lesz már csak és az éjszakák 0 és -4 fokra esnek vissza. A keddtől - csütörtökig nappali 0 és 5 fokról a hőmérsékletek igazán télire -3 és -8 fokra zuhannak, de a fagyzugos, szélvédett területeken nem lesz ritka néhol a -10, -12 fok sem éjszakánként.


Távolabbi kilátások:

A jelenlegi késő őszből, téli időre állás már viszonylag nagy bevállási valószínűséggel megkezdődik, de a jövőhét közepétől vannak jelentős eltérések a időjárás előrejelző modellekben.

Nagy bizonytalanság mellett(!!), várhatóan a Brit szigetek felett húzódó anticiklon tartósnak ígérkezik és nyugat felöl a Skandináv - félsziget fölé érő újabb ciklon rendszer közös áramlási rendszerében hazánk fölé eleinte meleg( melegfront) majd a jövőhét vége felé hidegfront és lehűlés érkezHET. Eddig úgy tűnik csütörtökre és péntekre vegyes halmazállapotú csapadékot hozhat. A bizonytalanság mint mondtam NAGY!

- folytatásra Szerda körül.

..és a végére egy kis érdekesség a Www.metnet.hu -ról "Az erdei állatok viselkedése tél előtt VII." c. publikálás. Közel 8 év megfigyeléseinek tapaszalatával. Íme a cikk: LINK 3.ábra (lent) pedig egy kiragadott kép cikkből.